fbpx

Какво представлява?

Присаждането на коса е процедура, при която съществуващата здрава коса се трансплантира в частите на главата, където тя е по-рядка. Факторите, които налагат тази интервенция, може да са много, но основният е, че скалпът не отговаря на други лечения или методи за заздравяване и сгъстяване. През последните години процедурата по присаждане на коса непрекъснато се развива и набира популярност, като в наши дни се превръща в модерна естетична процедура. Днес вече има лекари специалисти и апаратури за извършването й, което я прави достъпна процедура за всеки.

Какви методи се прилагат?

Старият метод се нарича FUT – трансплантация на фоликулярни единици. При тази технология елипсовидно парче се изрязва от зоната донор между ушите с помощта на скалпел. След това парчето, което е с дължина 12–15 см и дебелина 2–4 см, се пришива здраво. Операцията, извършвана по метода FUT, оставя белези по задната част на врата. При по-новия метод, наречен FUE – извличане на фоликулярни единици, липсват подобни проблеми. Тъй като корените се отстраняват в специално съотношение, изтъняването на косата ще бъде незабележимо.

Методът FUE е по-удобен както за пациента, така и за оперативния екип. При този метод няма рискове от оставяне на белези по задната част на врата, пациентът изпитва много по-малка болка, липсва кървене и най-важното – частите, от които се взимат космите за присаждане, се възстановяват много по-бързо. При него се вземат космени фоликули от зоната, незасегната от оплешивяване (донорска зона). Обикновено тя е между двете уши, над врата. По преценка на специалистите има случаи, в които може да се извлекат фоликулярни единици от различни части на тялото. По същия метод може да се присадят вежди и брада. Този метод е открит през 2004 г.

 Как протича планирането?

Важни подробности като броя на графтите, които ще бъдат имплантирани, самите места, където ще бъдат трансплантирани, броя на сесиите, кръвните тестове, които ще бъдат необходими, нуждата от помощ от друг лекар, позицията на линията на косата, местата, на които единичните, двойните и тройните графти ще бъдат имплантирани – всичко това се определя във фазата на планирането. След това е необходимо да се направят снимки на пациента от различни страни за фотоархива, да се нарисува план за разпределението на графтите по скалпа и отново да се направят снимки. Успешната фаза на планиране осигурява комфорт по време на операцията както за пациента, така и за лекарския екип.

Кой може да се подложи на такава процедура?

Трансплантацията на коса трябва да бъде извършвана на пациенти, които са одобрени от специалист. Становищата, които пациентите сами правят за себе си, не са достатъчни. След анализ на косата, направен в съответната болница, на пациента може да бъде предписан по-различен (научен) метод. Операцията задължително трябва да бъде извършена в операционната стая на болницата от експерт и операционен екип. Добре е да сте информирани, че може да ви бъде отказано да се подложите на тази процедура, ако при медицинския преглед и анализа на косата ви покажат, че не сте подходящи за подлагане на такава интервенция. На подобни пациенти главно се препоръчват медицински лечения като мезотерапия за коса, термотерапия, както и продукти за домашна грижа. Понякога според списъка с препоръки се предписва медицински шампоан, който е най-подходящ за състоянието на пациента.

Може ли трансплантацията на коса да се прави на жени?

Всеки един на десет пациенти, които се подлагат на трансплантация на коса, е жена. Днес чрез специален метод, който се прилага за първи път в света, трансплантацията на коса може да бъде извършена на пациентки, без да се подкъсяват техните коси чрез метода FUE.

Как протича процедурата?

Първоначално трансплантацията се е извършвала с уред, подобен на писалка, който се поставя в кожата на дълбочината на корена на косъма и фоликулярната единица се извлича. Ако пациентът се нуждае от 2000 графта например, тази процедура ще бъде извършена 2000 пъти. Тъй като това отнема много време, процедурата вече се прави от роботизирана система.

Единствената разлика между моторизирания метод и стария метод е, че медицинското лице не премахва фоликулярните единици ръчно. Всъщност основният принцип е един и същ, но с новия метод се печели време. Апаратът на върха на писалката за пънч биопсия е свързан с мотор и скоростта може да бъде регулирана до желаната степен. Дебелината на върха може да бъде променяна до желания диаметър на лумена според донорската зона. Разбира се, по-малкото време не е единственото преимущество на фоликолярния мотор.

Дълбочината на тъканта може да бъде стандартизирана благодарение на моторизирания метод, а това изключва постоянната задължителна проверка на дълбочината на тъканта. Освен това чрез фоликулярния мотор графтите могат да бъдат взети от по-близки места или да се вземат повече от една и съща зона. Нещо повече, с фоликулярния мотор е значително по-малък рискът от повреждане на графти и по-добре се запазва цялостта на фуликулната единица.

Поради всички тези причини фоликулярният мотор позволява трансплантирането на коса да бъде извършено много по-комфортно. Няма рискове от оставяне на белези, пациентът почти не изпитва болка, липсва кървене. Частите, от които се вземат присадките, се възстановяват много бързо. Най-просто казано се извличат фоликулярни единици от задната част на главата, там генетично са заложени косъмчетата да не падат. Роботизирана система извлича косъмчета, като приблизително за един час се трансплантират около 2500–3000 присадки.

Единичните се поставят в предната линия на косата, а двойните и тройните – в по-задната част, с отварянето на по-малко канали. Необходимото количество е изключително важна част от планирането на процедурата за трансплантация на коса. От това зависи постигането на желания резултат, отговарящ на очакванията на пациента. Извършва се на базата на математически принцип.

Всички пациенти се преглеждат от анестезиолог преди операцията и се наблюдават от него по време на цялата процедура. За да не усещат болка, на пациентите се поставя местна упойка. За извършване на процедурата с фоликулярен мотор, анестезираната зона трябва да бъде разширена със специална течност, което позволява корените да бъдат извадени по-лесно и да се увеличи техният брой.

Броят на каналите трябва да е равен на броя на графтите, които ще бъдат имплантирани. Ъгълът на растеж на косата трябва да бъде внимателно изследван при отварянето на каналите, за да може косата да изглежда максимално естествено. Ето защо е важно каналите да бъдат отворени от естетичен специалист. Този процес, по време на който пациентът може да слуша музика или да гледа телевизия, отне приблизително един час, за който се трансплантират около 2500–3000 единици.

Това е крайният етап на операцията, когато корените, отстранени в първата фаза, се имплантират в каналите, отворени във втората фаза. Присадките се поставят в контейнер със специална течност, където ще бъдат съхранени в стерилна среда. При имплантирането на присадките е изключително важно да се спазва техният ред, за да може косата на пациента да има максимално естествен вид. Присадките се групират на такива с един, два и три косъма. Необходимо е единичните графти да се поставят в предната линия на косата, двойните и тройните присадки се поставят в по-задната част с отварянето на по-малко канали.

Това е натуралния вид на всяка коса. Тъй като каналите са по-тесни и присадките са единични в предната линия на косата, е необходимо имплантирането там да се извърши изключително внимателно. Много е важно екипът да бъде сформиран от специалисти, така че имплантирането да става бързо, без никакъв допир до присадките, тъй като целта е да бъдат поставени моментално с вземането им от стерилната среда. Всички детайли като точното място, където да бъде хваната присадката, и ъгълът на ръката при поставянето са от изключителна важност.

Какви са грижите след операцията?

След процедурата не е необходима последваща хоспитализация. Областта, в която е отстранена тъканта, е покрита със специален течен силикон, така че не са необходими превръзки. Пациентът може спокойно да излезе навън, без да има притеснения от естетическа гледна точка. Зоната донор и зоната, в която са имплантирани графтите, се покриват със специална шапка, докато пациентът стигне до вкъщи. Там той трябва да махне шапката си, за да не оказва натиск върху главата и за да могат раните да зараснат по-бързо. Също така е много важно в деня на операцията, както и на следващия ден пациентът да си остане вкъщи. Препоръчително е той да не се занимава с никаква работа, освен ако не е нещо спешно, което изисква работа на бюро или с компютър.

 Важно е пациентът да лежи по гръб и да е сигурен, че зоните, където има трансплантирана коса, нямат допир до каквото и да било. Би било добре, ако близък човек на пациента остане при него в първата нощ, за да проверява периодично позицията на главата. Добре е и да се набави специална възглавница, която да доддържа врата. Пациентът не трябва да ляга настрани или по лице. След първото измиване той ще може да спи много по-удобно и свободно. От 7 до10 дни след операцията ще може да спи съвсем спокойно и непробудно.

 Препоръчително е първото измиване на косата да се случи в клиниката под специализиран контрол. Необходимо е косата да бъде измита най-рано 24 часа след манипулацията или до 72 часа след операцията. В зоните, където е имплантирана коса, се нанася омекотяващ лосион, с който се оставя да действа 20–45 минути. След отмиването му се нанася специален медицински шампоан на цялата коса. Този процес трябва да се осъществи изключително внимателно, само с върховете на пръстите. След това косата трябва да бъде подсушена много нежно, без триене, с хартиена кърпа. За предпочитане е зоната, от която са взети присадките, да бъде почиствана с ампула рифампицин или антисептичен разтвор в първите 3 дни. В следващите дни не са необходими грижи за зоната донор. Косата се измива всеки ден през първите 15 дни, след това може да се върнете към обичайната честота на миене на косата. Шампоанът, който се използва, е медицински и предписан от лекар.

 Добре е да не се подстригвате в първите 2 седмици след операцията. След това косата може да бъде подстригвана с ножица или бръснач. След 60 дни косата може да бъде подстригвана, както желаете. Все пак е добре да отидете при фризьор, който е запознат с трансплантирането на коса и има опит. Три седмици след операцията, трансплантираните косъмчета започват да падат, като оставят своите корени в скалпа – това е процес на „отделяне”. Косата започва да расте 90 дни след трансплантацията. Приблизително след 8–10 месеца пациентът е с нова коса. При идеални условия само 3% от присадките не порастват.

 При хора със сериозни проблеми с оплешивяването могат да са необходими повече от една сесия – две или дори три. В такъв случай е добре да се изчака 8 месеца. Разбира се, ако желаете, можете да се подложите на две сесии една след друга, но трябва да знаете, че броят на присадките, които могат да бъдат имплантирани през втората сесия, е по-малък. Ако първият ден са имплантирани 2000, то на втория те ще бъдат около 1000. Ако изчакате 8 месеца, във втората сесия присадките могат да стигнат до 1800, което значи около 1500 косъмчета повече.

Къде е най-евтино?

Тази процедура е широко разпространена в специализирани турски клиники. В последно време здравният туризъм сериозно се наложи в Турция. Процентът на пациентите за тази манипулация, които идват от чужди страни в Турция, е 64%. В това отношение Медикъл Караджъ Турс е водеща компания, която предлага трансфер, настаняване и услуги по ориентирането на пациенти, идващи от Германия, Холандия и Белгия. Заради цената и професионалното медицинско обслужване, Турция е много по-предпочитана от всяка друга европейска страна по отношение на трансплантацията на коса и грижата за нейното здраве.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!