fbpx

Семейните традиции в бизнеса са хубаво нещо, особено когато умението ти идва отвътре. Такъв е случаят със Саша Масколо – една от наследниците на големите Toni&Guy. Дали скоро да очакваме красавицата у нас, разберете сами от интервюто й за Coiffure Beauty.

„Голяма част от нашето вдъхновение идва от уличния стил и теченията в музиката и модата.”
„Създаването на една визия е наистина лично начинание и винаги окуражавам екипа си да правят прически, с които да се гордеят.”

Саша Масколо е дъщеря на италианеца Тони Масколо – един от основателите на Toni&Guy. Печели първото си престижно отличие на Британските награди за фризьорско изкуство едва на 19 години. Днес, след близо две десетилетия натрупан опит, Саша се грижи за имиджа на компанията в качеството си на неин глобален творчески директор. Омъжена е за сина на английския комедиант Джими Тарбък.

По време на Salon International през октомври в Лондон представихте дългоочакваната образователна колекция. С какво изненадахте публиката?

Всяка колекция на Toni&Guy е резултат от месеци проучвания и подготовка. Работим наистина усърдно, за да подготвим един шоуспектакъл, който е вдъхновяващ и преди всичко забавен.

Като дъщеря на великия Тони Масколо съдбата е предопределила да бъдете име във фризьорската индустрия. Колко тежка е короната на глобалния творчески директор на Toni&Guy?
Работата с баща ми е привилегия и да мога да разчитам на неговата подкрепа е наистина важно за мен. Той ме е учил да вярвам в себе си и напълно разбира, че имам нужда да намеря собствения си път. Именно благодарение на неговата подкрепа успявам да приема нови предизвикателства като избирането на Toni&Guy за официален фризьорски екип на Седмицата на модата в Лондон.

Вие сте и главен редактор на клиентското списание на компанията. Как се чувствате от другата страна на бариерата?

Обичам да ръководя нашето списание. То е невероятен шанс да общувам с клиентите. Обожавам също да бъда артдиректор на безбройните фотосесии на изданието всяка година. Знам, че ако прочета списанието от край до край и се наслаждавам на всяка отделена минута, значи и нашите клиенти ще го оценят.

През 1999 бяхте избрана за най-младия някога победител в категорията за най-добър пробив на Британските награди за фризьорство. Каква беше формулата на успеха?

Създаването на една визия е наистина лично начинание и винаги окуражавам екипа си да правят прически, с които да се гордеят. Не вярвам, че наистина съществува такава формула на успеха, въпросът е да намериш подходящия момент – да създадеш правилната визия на точното време.

Сред звездната Ви клиентела попадат имената на моделите Ерин О’Конър и Хелена Кристенсен, певицата Джамилия, актрисата Джери Хол, дъщерята на Миг Джагър – Лиз Джагър, тв водещата Кат Дийли. Доколко се намесвате в техния имидж?

Както при всеки друг клиент, аз ги съветвам как да подобрим начина, по който носят косата си. Но същевременно се вслушвам в тяхното мнение. Фризьорството цели да накара клиента да се чувства страхотно и аз винаги се стремя към това.

Заедно с артистичния тим на Toni&Guy всяка година създавате две търговски колекции. Какви са най-новите ви техники на подстригване и боядисване за сезона?

Последната ни колекция се нарича Interactive. Тя цели пресъздаването на косата като решаващ моден аксесоар, който кореспондира с индивидуалността и личния стил, с всяка подстрижка и цвят.

Все повече български фризьори пътуват, за да се обучават в чужбина. Защо трябва да изберат именно академията на Toni&Guy?

Мисля, че нейното най-голямо предимство е богатият, над 25-годишен опит в преподаването. Всяка година през нейните врати излизат повече от 100 000 професионалисти. Нашата система на обучение е призната в цял свят. Предлагаме курсове във всяка област на фризьорската индустрия – от класическото подстригване до авангарда в прическите.

Къде се крие магията на английската школа в сравнение с френската например?

Мисля, че британската мода и фризьорство са много експериментални и иновативни. Обичаме да разчупваме творческите граници – голяма част от нашето вдъхновение идва от уличния стил и теченията в музиката и модата.

Няколко сезона поред Toni&Guy е официалният фризьорски екип на Седмицата на модата в Лондон. До каква степен създавате собствени прически или просто следвате изискванията на дизайнерите?

На сезон екипът на Toni&Guy работи за над 50 модни дизайнери. Всяко шоу се подготвя с един от ръководителите на екипа и дизайнера. Нашата роля е да интерпретираме вижданията на дизайнера за прическите на подиума. Както при повечето творчески сътрудничества всичко се свежда до взаимното изслушване и работа в екип, за да се създаде онази визия, която най-сполучливо представя модната линия.

Вие сте признат експерт не само във фризьорството, но и в модата като начин на живот. Дори влязохте в ролята на съдия в тв шоуто LK Today’s Top Model. Доколко е важна прическата в създаването на добро впечатление?

В търсенето на „ново лице” прическата е едно от нещата, което не вземам под внимание, тъй като всички знаем, че можем да променим и създадем една нова визия за когото и да е. По-важно е моделът да притежава страхотно лице и кожа, нужната височина и специфично излъчване, което ще изпъкне на снимките.

Какви са бъдещите Ви планове?

Предстоят фотосесии за колекциите на новите кампании на label.m, essensuals и Toni&Guy, работа за Седмицата на модата в Лондон и подготовка на шоу за над 3500 човека, което ще се състои в Лондон през октомври. Очертава се натоварена година.

Ще включите ли скоро в графика си и посещение в България?

Всяка година Международният артистичен тим посещава над 70 страни и съм убедена, че скоро ще дойде и във вашата страна.

Какво е личното Ви послание към българските фризьори?

Съветвам ги да работят усърдно и да се забавляват.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!