fbpx

Прическата е финалната щриха на една прекрасна визия, която да направи жената сигурна в себе си и начина, по който изглежда. В подготовката на прическата понякога се изправяме пред множество спънки, за да бъде тя перфектна. В много случаи тази спънка се оказва гравитацията.

Да, точно така – едва ли има прическа, която би се зарадвала на липсата на обем. Именно затова решихме да потърсим причините за неговото отсъствие и как да си го върнем в косите.

Обемът наистина е важен за перфектната визия. Той се оказва проблем предимно при жените с тънка и недостатъчно гъста коса. Най-важното, което трябва да знаем за него, е това, че той не се разбира със сухата и мазната коса. Основното условие косата да бухва е тя да бъде чиста. Това обаче в никакъв случай не означава, че трябва да я мием всеки ден, защото така бихме постигнали противоположен ефект.

maqСухата коса също е враг на обема, особено във влажно време. Тогава тя абсорбира необходимата влага от въздуха, което я прави бухнала, хвърчаща и в много случаи безформена – ефект, с който никоя жена не иска да се среща. Причината за сухотата на косата е липсата на витамин А. За да се справите с този проблем и да се сдобиете с повече обем, използвайте козметични продукти, които набавят този витамин на космените фоликули.

Опитайте се да съчетаете витамините с кремообразен шампоан или маска, които, разбира се, да отмивате много добре от косата си, за да не се получи омазняване. Може да пробвате и с продукти, чиято активна съставка е салициловата киселина. Тя почиства скалпа и косата от натрупаните нечистотии, които допълнително я утежняват.

Причината за липсата на обем може да бъде редуцираното количество кератин, който участва активно в изграждането на косата. С времето обаче и в резултат на всички процедури, на които подлагаме косата си, естественото му количество намалява, а това води до отслабване на структурата на косъма и невъзможността му да се повдигне и оформи в красива прическа.

Кератинът е протеин, който укрепва косъма, изглаждайки кутикулата му. По този начин той прави косата по-малко податлива на късане. Тя става гладка, мека и блестяща. А за всички ни е ясно, че това са основните качества на прекрасната обемна коса. За възвръщане на нормалните количества кератин в косъма може да използвате продукти, които съдържат бамбук. Екстрактът от бамбук заздравява осезаемо косъма, възвръща мекотата и придава забележителен обем.

bamboo_Тайната на бамбука се крие в неговия състав. Той е богат на витамини и минерали като витамин В, силиций, желязо, калций, целулоза и протеини. Има вълшебната сила да подхранва и омекотява и затова е толкова предпочитана съставка в козметичната индустрия. Продуктите, които съдържат течен кератин и бамбук, са идеални за борба с гравитацията. Те придават умерен обем на косата, като едновременно с това я защитават.

Маята за хляб е друга вълшебна съставка, която напоследък става все по-популярна и в козметичната индустрия. Тя подхранва и почиства кожата, стимулира растежа на косъма и е страхотна за придаване на обем. Нали сте виждали как хлябът бухва, когато в него е добавена мая – подобна реакция се наблюдава между косата без обем и подходящия продукт със съдържание на хлебна мая.

Тайната на маята е, че тя съдържа вид дрожди, които превръщат захарта и нишестето в мехурчета от въглероден двуокис и алкохол. Именно тези мехурчета помагат на тестото да се надигне. Защо да не може маята да направи същото и с косата ни? Всъщност, може. Доказано е, че маята върши чудеса и с косата. Така че, ако искате повече обем, несъмнено се сдобийте с такъв шампоан или маска за коса – няма да съжалявате.

В Средиземноморския басейн откриваме още едно растение, което повдига качествено косата. Това е дървото Рожков, от което се извлича натурален екстракт от каруба. Този екстракт съдържа полизахариди, които са отличници в постигането на дълготраен обем от корена до върха.

Други натурални продукти, които повдигат косата и за които да следите по етикетите на козметичните продукти, са пшеницата, нишестето, съдържащо се в ориза и царевицата, и ментолът, който стимулира корена и повдига косата.

rojkov_1

 

 

Цялата тайна на всички тези продукти за обем е интензивното омекотяващо действие. Меката косата се повдига лесно, също както чистата и добре хидратирана коса. Ако вашата коса отговаря на тези изисквания, значи нямате никакви проблеми с обема. А всички знаем, че прекрасната прическа не може без своя обем.

текст Живка Русанова

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!