fbpx

Какво се крие зад лъскавата опаковка?

Блестящи, дълги и гъсти коси, с красиво струящи и преливащи се оттенъци на цветове с неземна красота, развяващи се на фона на приятна музика и погледи, възхищаващи се на невероятната гледка…

Така е поднесена идеалната коса във всички реклами за боя. Посланието на тези реклами към потребителите е не толкова: „Боядисването на косата ни „спасява” от признаците на старостта”, колкото: „Боядисаната коса допринася за доброто самочувствие и имидж на дамите”. Използвайки този психологичен трик, те успяват и рекламираният продукт се купува с пълна сила, а броят на боядисващите косата си расте.

Всяка една реклама за боя обаче хитро замаскирва тревожните факти, показващи връзката на увеличаване на процента болни от рак с редовната и продължителна употреба на боя за коса. Повече от 60% от жените и около 10% от мъжете в Европа боядисват косата си, сочат последните изследвания на ЕС, като тези проценти постоянно нарастват, съответно нарастват и продажбите на боя за коса.

За да може боята да проникне дълбоко в косата и да остане максимално дълго време, е необходимо нейната формула да бъде изградена от агресивни химични съставки, които да свършат успешно тази задача. За съжаление обаче, много от тях се оказват особено опасни за човешкото здраве.

Кои компоненти от състава на боите за коса са най-опасни?

Парафенилен диамин (paraphenylenediamine) – PPD

Това може би е една от най-опасните съставки, използвана в козметиката, известна още като катранова боя. Среща се под няколко имена: PPDA, фенилендиамин база, р-фенилендиамин, 4-фенилендиамин, 1,4-фенилендиамин, 4-бензендиамин, 1,4-бензендиамин, ал-диаминобензен, ал-аминоанилин, OrsinTM , RodolTM , UrsolTM и др.

Ролята на PPD е да подсили цвета и удължи живота му върху косата по-дълго време. Той се съдържа в 80% от всички марки бои, като в боите, оцветяващи в тъмни тонове (черно, кафяво, червено). PPD е силен алерген и при контакт с кожата може да предизвика тежки алергични реакции върху скалпа, лицето, врата, ръцете. Той е токсичен за имунната система, нервната система, белите дробове, бъбреците и черния дроб.

През 2011 г. англичанка изпада в тежка кома, след развитие на мигновена тежка алергия при контакт с него, няколко минути след боядисване на косата си с боя. След усилена борба на докторите да спасят живота й, през ноември миналата година тя почива.

След този случай ЕС издаде нови и още по-стриктни правила на Директивата за козметичните средства, които влязоха в сила на 3 януари 2012 г. Специално внимание е обърнато на боите за коса, като списъкът на забранените съставки в тях постоянно се актуализира. В част от европейските държави като Франция, Германия и Швеция, употребата на PPD е забранено, като тази забрана започна да навлиза постепенно и в САЩ. В България съставката PPD все още не е забранена, като разрешената доза е 6%.

За да се избегне PPD в боите за коса, производителите използват негов заместител – толуен-2,5-диамин сулфат – за съжаление, с не по-малко вредно влияние.

Персулфатите (Persulfates ) са чести компоненти в боята за коса. В концентрация над 17% могат да предизвикат астма, увреждане на белите дробове, както и алергични реакции върху кожата.

Парабените са синтетични консерванти, използвани за увеличаване срока на годност в козметиката. При контакт с организма, може да предизвикат алергичен контактен дерматит и раздразнение на кожата. Натрупването на парабени в организма може да повлияе на хормоналния баланс и да увеличи риска от рак на гърдата и рак на яйчниците. Тъй като може да повиши нивото на естрогена, което води до увреждане на ембриона, бременните жени трябва да избягват употребата на продукти с негово съдържание.

Резорцинол (Resorcinol) е химическо вещество, разрушаващо ендокринната система, предизвикващо раздразнение върху кожата, хипотиреоидизъм, както и нарушение в производството на хормони в организма. Особено опасен е за бременни жени, тъй като може да предизвика спонтанен аборт.

Водороден прекис (кислородна вода) е обезцветителят в боите за коса, познат още под името перхидрол. Оказва се, че той се явява токсичен за храносмилателната система, белите дробове и нервната система. Установено е, че увеличава и рисковете от онкологични заболявания.

Амонякът е компонентът в боите, който отваря кутикула на косъма, за да проникне боята в дълбочина. Установено е, че той предизвиква дразнене на очите и дихателните пътища. При ежедневен достъп до него, може да доведе и до психически разстройства. Амонякът може да причини изгаряния и алергични реакции. Максималното допустимо количество в боите за коса по закон не трябва да надвишава 6%.

Моноетаноламинът (МЕА) е производно съединение на амоняка и се използва в безамонячните бои като негов заместител. Това вещество може да причини дразнене в очите и контактен дерматит. Лесно се абсорбира от кожата и може да се натрупва в органите на тялото, дори в мозъка. Честата употреба на козметични продукти, съдържащи това вещество, може да увеличи риска от рак на черния дроб и бъбреците.

 4-АВР е страничен продукт, често срещан в боите за коса. Той повишава риска от карциногенни заболявания.

До какви заключения са стигнали научните и медицинските изследвания и анализи

•  В повечето марки и видове боя за коса (амонячна, безамонячна, органична) се съдържат потенциално опасни токсични вещества, дори в един продукт може да се открият до 15 опасни съставки накуп;

•  Боите без амоняк и тези на растителна основа не винаги се явяват като продукти с най-малък риск от използването им;

•  Развитието на високите технологии във времето не означава, че формулите на боите за коса стават все по-безобидни.

Въпреки всички опасности, които крият боите за коса, те ще останат едни от водещите и най-търсени продукти на козметичния пазар. В крайна сметка, изборът винаги остава в ръцете на потребителя.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!