fbpx

Предложете най-доброто на своите клиенти, като разберете какво издават техните нокти

Ноктите са като прозорци към цялостното здраве на човека и могат да ви помогнат да определите кое е най-доброто за вашите клиенти. По принцип, здравите нокти са гладки, без ръбове, вдлъбнатини, обезцветяване, лющене или чупливост, но те понякога могат да имат нарушения, които са базирани на генетиката, непълноценно хранене или лекарства.

Хранене за здрави нокти

Витамин А: Помага за здравия растеж на ноктите. Среща се в портокалите, морковитe, жълтъците, спанака и цвеклото.

Витамин С: Адекватният прием на витамин С предпазва кожичките около ноктите от подуване. Най-често се среща в цитрусовите плодове, червените чушки и ягодите.

Биотин: Този витамин помага за заздравяването на ноктите и може да бъде открит в сьомгата, бананите, морковите, яйчения жълтък, бобовите растения и къдравите зеленчуци.
Желязо: Недостигът на желязо може да доведе до малформации и извити надолу нокти. За да предотвратите това, яжте червено месо, яйца, зелени листни зеленчуци, меласа, пълнозърнести храни и цвекло.

Цинк: Белите петна по ноктите се появят, когато липсва достатъчно цинк в храненето ни. Голямо количество цинк се съдържа в препечените пшенични зародиши, стридите, семената (особено диня, тиква, тиквички), фъстъците и тъмния шоколад.

Кога клиентът има неправилно хранене?

Можете да разберете много за храненето на човек и пропуските в него просто като погледнете ноктите му. Често избираме храни, които са удобни и обработени, но те нямат висока хранителна стойност. Това може да доведе до недостиг на хранителни вещества, дори и при хора, които не се хранят непременно с опаковани храни или полуфабрикати. По този повод жените по-често имат проблеми, защото те са с по-висок риск за дефицит на желязо в сравнение с мъжете.

Жените в предменопауза губят желязо по време на менструация и не винаги могат да възвърнат неговите нива с правилно хранене. Здравите нокти са изградени от редица жизненоважни минерали, включително желязо, които допринасят за силата и целостта на ноктите.

Недостигът на желязо рефлектира върху външния вид и здравината на ноктите, като в резултат се появяват неправилни ръбове на нокътя, които предизвикват неговото извиване надолу във формата на лъжичка. Клиентите с дефицит на желязо имат необичайно тънки и чупливи нокти, които са склонни към разделяне или по-сериозно счупване. В допълнение към това, нокътното легло може да има светъл или синкав цвят, което по-нататък засяга здравия вид на ноктите.

Вегетарианците и веганите трябва да имат предвид дневен прием на протеини, чиято липса може да предизвика напукване на ноктите.

Разделянето и лющенето на ноктите може да бъде причинено от недостатъчен прием на правилните омега мастни киселини. Ако ноктите са обезцветени или прекалено сухи, това може да означава дефицит на витамин В12. За щастие, ако познавате вашия клиент достатъчно добре, може да му предложите промяна в хранителния режим и ноктите отново да възвърнат здравия си вид. Най-честите промени в ноктите на възрастните е по-бавен растеж, по-малко блясък, по-крехки или пожълтели нокти.

Нокти при възрастните клиенти

Лекият хранителен дефицит е опасен, но ако проблемът ескалира или ако клиентът се грижи сам за ноктите си, може да се развият и по-сериозни проблеми. При по-възрастните хора се появяват вертикалните ръбове, но те са просто знак на стареенето. Ако има обаче хоризонтални ръбове по цялата нокътна плочка, вече може да говорим за проблем. Те се наричат линии на Бо и представляват хоризонтални вдлъбнатини или ръбове, които са резултат от един период на по-бавен растеж на нокътната плочка или период, в който ноктите растат по-тънки от обикновено.

Линиите на Бо не свидетелстват за конкретен здравословен проблем, но показват, че нещо е причинило забавяне на растежа на ноктите – възраст, хранителен дефицит или дори травма в основата на нокътната плочка.

 linii_bo_21-a-foto linii_bo_10-a-fotoВъзрастните хора са по-податливи на проблеми по ноктите, отколкото клиентите в по-млада възраст. Те често приемат лекарства, включително антибиотици, което може да причини свръхразмножаване на определени бактерии и да доведе до изменения на ноктите. Те също така приемат и по-малко протеини.

При възрастните клиенти често се среща заболяването онихолиза, което представлява отделяне на нокътната плочка от нокътното легло. Проявява се като неестествен бял връх,  ниско в нокътното легло. Онихолизата често е резултат на травма на ноктите, но може също да бъде и страничен ефект от приемането на някои лекарства.

Макар обикновено да не е опасна, тя оставя открито пространството под ноктите, където може да се развият бактерии и гъбички, което със сигурност не е нормално. Поддържайте свободната зоната добре изрязана и чиста, така че ноктите да могат да растат отново здрави.

Нормалното стареене също оказва влияние върху растежа и развитието на ноктите. Най-честите промени в ноктите на възрастните е по-бавен растеж, по-малко блясък, по-крехки и пожълтели нокти. Тези клиенти се нуждаят от специални грижи и повече хидратиращи процедури. Ако забележите хоризонтални вдлъбнатини или ръбове (линии на Бо) или инфекция с проявени симптоми на онихолиза, е добре клиентът да се консултира с лекар.

Какви са измененията при клиенти под срес и агресивни към ноктите си?

А какво да кажем за появата на по-голямо бяло петно? Белите петна могат да бъдат вътрешно в нокътната плочка или само увреждане по повърхността на нокътя. Белите петна не са резултат от накисване на ноктите в ацетон, както някои хора вярват. Те обикновено не са знак за неприятности, хранителен дефицит или болест.

Те най-вероятно са знак, че са били нанесени малки щети на кожата в основата на нокътната плочка и клетките не са се развили правилно, когато ноктите са нараснали. Що се отнася до белите петна по повърхността на нокътната плочка, тя показва сериозни щети. Отлепване на лак и прилагане на повече сила при премахване на продукт от нокътя може да наруши повърхността на нокътната плочка и да доведе до създаване на ями, които след това да образуват бели петна. Чести грешки са препилване на ноктите или по-бързо отстраняване на продукти за нокти.

 Ноктите могат да бъдат сериозно деформирани след дълго време на гризане и макар това да е по-често срещано явление при хора под 18-годишна възраст, много от възрастните също гризат своите нокти. Гризането на нокти най-често се дължи на стрес или скука. По-сериозно и продължително гризане на нокти води до подуване на кожата около кутикулата, инфекции, разкървавени кожички и рани. Тези признаци могат да посочат психологическото състояние на клиента като натрапчива мания, тревожност или поведение на самостоятелно осакатяване.

 pics5 pics3

 

 

 

 

 

Вие като професионалисти не трябва да работите върху кожа, която има отворени рани или кърви. В тези случаи е добре клиентът да се обърне към лекар. Ако кожата е само подута и изглежда чувствителна и има следи от гризане, помолете клиентът да се грижи за ноктите си и да му обясните за здравословните навици.

Можете също така да му предложите да поддържа ноктите си добре оформени и чисти през цялото време. Седмичното посещение при маникюрист също е изключително полезно, докато нуждата да се гризат собствените нокти изчезне напълно. Ако клиентът ви има здравословно заболяване, засягащо ноктите, е важно да му напомните, че вие не може да предписвате медицинско лечение. Дори да сте сигурни точно какво е заболяването, препоръчайте на вашия клиент незабавна консултация с лекар.

Най-важното е да запомните, че ноктите на всички клиенти са различни, а вашата работа е да се грижите за тях и да ги правите винаги красиви.

 съдействие Лесли Хедрик, Северен Кентъки

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!