fbpx

„Театърът започва със закачалката!”. Това е фраза, позната на много от нас още от детството. А с какво започва професията на маникюриста? С външния вид и с красивото и уютно работно място на мастера!Външният вид на маникюриста е много важна точка. Всичко е важно: от дрехите до аромата на парфюма. Впрочем парфюмът е отделна тема. Смесвайки се с миризмата на мономера или препаратите, красивият аромат на парфюма лесно може да стане неприятен за околните. Това също е важно. Дрехите ви трябва да бъдат стилни, но не претенциозни. Задължително е да си изберете удобно работно облекло и често да го сменяте с чисто. В никакъв случай не трябва да работите с тези дрехи, с които сте дошли на работа. За тази препоръка има причини: първо, дрехите поемат неприятния мирис на препаратите, с които работите, и второ, прахът се набива в тях и след излизането ви от салона няма да изглеждате и ухаете приятно. А сега най-главното, за което искам да ви разкажа и споделя своя опит.

Веднага се застраховам, че това не е съвет или препоръка, а мое лично мнение. Била съм на няколко места в Израел, където работят мастери, но едно от тях остави трайни впечатления в мен. То приличаше по-скоро на склад за всичко: кутийки, шишенца, пили, бурканчета, камара нужни и ненужни инструменти и вече отдавна съсипани четки. Маса, покрита с петна от акрил и гел… По-нататък няма да разказвам, но спомените не са от най-приятните.

И сега, няколко въпроса. Вие искате ли вашият клиент да ви плаща? Да бъдете най-добрият в тази професия? Да сте ВИП мастер? Ако на един от тези въпроси сте отговорили с „да“, ще ви дам няколко препоръки.

Отидете до своето работно място, огледайте го, преценете какво ви харесва и какво не. Работното място трябва да прилича на вас – чисто, добре оформено и красиво. Вземете чувал за боклук и се разделете с това, което вече не може да се използва. Изхвърлете всички стари пили, ненужни четки, разделете се с всичко, което отдавна не ви служи и превръща в бардак вашата маса! Сега вече може да превърнете вашето работно място в работно!

С какво да започнем? Преди всичко масата трябва да бъде изключително чиста. Никакви петна от акрил, гел или следи от лакове. Кутийките с акрил и гел – почистени от петна и разтекли се капки. Чистотата е изключително важна! Никакви захабени и стари пили и, разбира се, мърляви кърпи. В 21. век сме – кърпите на масата трябва да бъдат само еднократни. На масата не трябва да стои нищо излишно – никакви кутии, чаши за четки, пили, лакове. Всичко това е второстепенно и трябва да стои на полица, в шкафа или на помощна количка, но не и на работната маса. Това ви пречи и събира прах, от което работното място изглежда ужасно.

Мастерът трябва да работи с прeстилка, ръкавици и маска, а на клиента е необходимо да предложи еднократен халат! Погрижете се за това, вашият клиент да излезе от вашия салон без прах по дрехите. Това е дреболия, но много приятна. Кафе и чай само в чаши с капачка. Длъжни сме напълно да предотвратим попадането на прах в напитките. Никога не казвайте на клиента – „Измий си ръцете!“. За това има влажни кърпи.

Всичко, което ви разказвам, е малка част от опита и знанията, натрупани от моите години на работа в нейл бизнеса и от моите ученици. Разбира се, с удоволствие ще споделям с вас тези знания.

  И ТАКА, ДА ОБОБЩИМ:

  • Външният вид на мастера – безупречен;
  • Парфюмът не е добър спътник за работа (по-добре не го използвайте);
  • Работното място трябва да прилича на вас;
  • Акуратност и чистота са залог за успех.
    Надявам се моите малки съвети да ви помогнат. Желая ви късмет и успехи.

Винаги ваша, Елена Шанская

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!