fbpx

Mазната коса, както и мазната кожа са резултат от свръхактивността на мастните жлези в тялото ни.

Те съдържат мастно вещество, наречено себум, което, ако е в подходящи количества, е дори полезно. То държи косата в здравословно състояние, предпазвайки я от накъсване и изсушаване. Проблемът обаче е, когато количеството на себума стане повече от необходимото.

Причините за свръхактивността на мастните жлези могат да бъдат различни: нервни или стомашно-чревни заболявания, метаболитни проблеми, авитаминоза, стрес или просто генетична обусловеност. При неправилна грижа за косата или небалансирано хранене, при смяна на сезоните или хормонални смущения, себумната секреция също се повишава.

 Mазната коса може да доведе до бърза поява на пърхот и загуба на коса, в случай че корените на косъмчетата се запушат вследствие на твърде много себум. Мазната коса автоматично означава чувствителен скалп, който лесно може да се възпали (пърхотът е резултат от едно такова възпаление). Освен това тя изглежда неглижирана, изтощена, тежка и сплъстена, а това накърнява самочувствието ни. Затова справянето с този проблем е от изключително значение както от козметична, така и от здравословна гледна точка.

 Шампоани с различни естествени съставки като розмарин, градински чай, чаено дърво, коприва, лайка, хвощ, салвия са добро решение за мазната коса. Специалистите съветват да избираме нежни шампоани, които не правят много пяна и не дразнят и без това чувствителния скалп.

Шампоаните, които съдържат сулфати, са твърде агресивни към скалпа, тъй като почистват в дълбочина, премахвайки твърде много себум. Това дава обратен ефект и сухият скалп започва да се омазнява още по-лесно, защото организмът иска да изгради отново защитния липиден слой върху главата. Затова е необходимо изборът на шампоан да е правилен. Специалистите съветват още да избягвате шампоани с липидни вещества като силикон или различни видове масла. Те допълнително утежняват косата и я правят още по-мазна.

Ще разпознаете шампоаните, подходящи за мазна коса, по съставките и текстурата. Важно е те да са прозрачни, с натурални вещества и да не правят много пяна. Необходимо е да подберете добре и стилизиращите си продукти. Изключете варианти като вакса за коса, брилянтин или стилизиращ крем – продукти, които съдържат омазняващи съставки.

Ако сте с мазна коса, следва да подбирате продукти на основата на алкохол – пяна, лак за коса или гел за коса. Препоръчва се миене с топла или хладка вода, тъй като топлината стимулира производството на себум. От тук става ясно, че и топлата струя на сешоара не е най-удачният вариант за хора с мазна коса.

 „Колко често да мием косата си?“ е все още въпрос, на който няма еднозначен отговор. Някои твърдят, че ако го правите твърде често, лишавате организма си от натуралните процеси, чрез които той по един или друг начин регулира производството на себум.

Миейки косата си твърде често, вие я правите още по-уязвима към свръхпроизводство на себум, тъй като скалпът ще иска да се защити от настъпилата сухота върху главата. От друга страна, някои експерти са на мнение, че честото миене е полезно, защото върху скалпа има твърде много мазен секрет и миенето е съвсем естественият начин за отстраняването му.

Едно е сигурно, важно е да търсите баланс, защото, ако отлагате отмиването твърде много, освен че си гарантирате ужасна визия, създавате предпоставки за развитие на бактерии и от там – още по-засилена мастна секреция.

Желателно е косата да се мие сутрин, а не вечер, защото мастните жлези са по-активни в късните часове и те ще работят по-усилено за производството на себум, в случай че им го отнемете с къпането. Балсамите за коса, разбира се, трябва да се подбират по същия начин и да се нанасят не в корените, а по-скоро от средата на косъма до долу.

Вслучаите, когато не можете да измиете косата, а непременно ви се налага да сте с добра визия, се препоръчва нанасяне на сух шампоан или изчистване на себума с препарат с алкохол (тоник за лице, пяна или лак за коса, съдържащи алкохол).

Най-добре е обаче да използвате сухия шампоан, защото той дава най-видими резултати. Той почиства скалпа, премахва частиците, които омазняват косата, и придава обем. И тук важи правилото да внимавате с твърде агресивните съставки – избягвайте шам­поани с алуминий или парабени.

Добрата грижа за мазната коса включва и употребата на подходящи маски или стимулант за мазна коса. Той представлява комбинация от масла и съставки, които регулират себума. Нанася се от два до четири пъти месечно върху скалпа, а не върху косата, и се прави лек масаж, за да може маслата бързо да се абсорбират от кожата на главата. Маслата регулират производството на себум, давайки необходимите вещества на кожата на главата и предпазвайки я от пресушаване.

Ето още нещо по повод на натуралните съставки. Производителят Little Green предлага широка гама от продукти за коса, съставени изцяло от естествени вещества. Сред тях е и серията против въшки, която освен че се справя с гадините и предотвратява нашествието им, предоставя изключителна грижа за косата.

Продуктите са подходящи и за деца, и за възрастни с чувствителна кожа на главата, тъй като не съдържат изкуствени консерванти, парабени, сулфати или глутен. Little Green предлага интензивен шампоан за предпазване от въшки, разресващ лосион и стилизиращ гел за коса. Активното вещество, което изгражда защитна стена срещу въшките, е индийски люляк, а другите натурални съставки, като розмарин, ним, мента и лавандула, се справят с мазната коса и успокояват раздразнения скалп.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!