fbpx

Мария Иванова е победител за България в конкурса American Crew All Star Challenge. Целеустремена към върхове, Мимето, както я познават колегите фризьори, е пред вас, за да сподели своята емоция и преживяване от финала на конкурса в Ню Йорк.

В първата част на своето интервю тя ни разказа как е подготвила модела си за конкурса. Ето и продължението на интервюто.

Как започна самото състезание?

Първо теглихме жребий за избора на модел. На мен се падна да избирам втора от групата с 5 модела. Тук имах голяма доза късмет, защото моделът е от определящо значение за крайната визия. Моят модел беше от Колумбия и впоследствие всички мои приятели и колеги оцениха моя избор. След това на кръгов принцип започва подготовката. Имаш 30 минути за гардероб, като трябва да избереш най-подходящото облекло и аксесоари за визията на своя модел. Единствените асистенти са хората, които отговарят за гардероба и чието задължение е само да отнесат дрехите, които не искаш, т.е. които си пробвал и няма да използваш. Изборът на дрехи беше като море от най-различни цветове, ризи, блузи, панталони, дънки, якета, сака и каквото се сетиш. Аз просто си представих как трябва да изглежда моят модел.

Каква беше следващата стъпка, след като избра гардероба?

Последва направата на визията, истинското подстригване и оформяне на прическата. Тук се включва диагностика на косата, измиване, подстригване, стайлинг, изсушаване. За 45 минути трябваше да работим и да съберем всички инструменти от работното място, за да бъде готово за следващия финалист. След това имахме време за грим на модела, където професионални гримьори само нанасят продуктите, ти сам им казваш къде и какво да подчертаят, за да бъде готов моделът за снимки. Кулминацията бе да снимаме с Дейвид Ракулиа, основател на American Crew, професионален фотограф, който сам снима своите колекции.

Как се случи заснемането на модела?

Отново бяха отделени само 30 минути, като фотографът първо прави основни кадри като стойка, поза, поглед на модела, фон на снимката. Различни неща пробва в рамките на 15 минути, след което ти подбираш снимките, които ти допадат. Отново се заснемат ня­колко кадъра, които харесваш като идея, и след това в рамките на 2–3 минути трябва да вземеш решение коя ще е снимката, с която ще се представяш на финалното журиране. Тук адреналинът е на максимум, всеки кадър, заснет от този фотограф, е подходящ за корица на списание и изборът, с коя снимка точно ще участваш на финала, е истинско предизвикателство. Да не говорим, че, докато работиш, постоянно се правят видеоклипове, които се качват в социалните мрежи. Така хиляди хора следят твоето представяне.

Как усети тези два часа и половина?

Нямаш време да се колебаеш в себе си и решенията, които взимаш, да изгубиш увереност и вдъхновение, желание и мотивация. Трябва да си абсолютно концентриран върху това, което ти предстои, защото там всяко решение се основава на годините опит – времето, в което ти правиш всеки клиент в салона. Наистина трябва да може да разчиташ на себе си, нямаш време да се отчаяш, разочароваш или да изгубиш себе си. Точно в този момент ти си абсолютно мобилизиран, така че всички тези решения са те направили отговорен човек.

Какво се случи, след като приключиха всички финалисти?

Работите бяха оценявани от жури. На гала вечерта, която отново беше грандиозна, бяха представени три колекции и историята на American Crew. Естествено, всичко това беше едно голямо парти с коктейл и много гости. След това ни представиха като финалисти в конкурса и обявиха две първи места – прецедент в историята на American Crew. Победителите са от Австралия и САЩ. Имаше страхотни фойерверки, а вечерта завърши с много снимки и добро настроение. Успях да се запозная с всички финалисти и хората, с които работихме тези два дни. Купонът се премести на корабче, което ни отведе до Статуята на свободата, където партито продължи с пълна сила.

Какво е да снимаш с великан като Дейвид Ракулиа?

Той наистина е страхо фотограф, излъчва доброта, не позволява да има дистанция, която да те принизи. В него има една благородност като професионалист и колега. Той е там, за да ти помогне, а не да прецака снимките. Суперготин и виждаш, че дава всичко от себе си, за да се получи най-добрият кадър.

Какво е мнението ти за моделите на двамата победители в конкурса?

Всеки от моделите носеше своята енергия, но, запознавайки се с колегите от другите държави, имах пристрастие към работата на фризьорите от Франция и Испания.

Ти самата не спираш да посещаваш обучения и да водиш курсове за фризьори. Кое е най-важното, което трябва да запомнят курсистите?

Това, на което не обръщаме толкова внимание и което можем да събудим в нашите колеги, е желанието за работа като фризьор, да създаваш красота и да твориш. През годините всеки трупа опит, умения и знания, но това не е достатъчно. Желанието е нещото, което трябва да те движи напред и да те развива. Не е достатъчно да имаш само талант или да си част от обучения и курсове. Може да си перфектен технически и теоретично, може да имаш талант, който да убиеш с мързела си. Основно е да имаш желанието да създаваш красота.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!