fbpx

Детство, изпъстрено с бунтарски настроения, упоритост, сбъдване на мечтата и челно място сред топ фризьорите в меката на коафьорския бранш. Това е Хари Джош, днес доверен стилист на редица знаменитости, но и скромен човек, който не забравя своите корени. В най-трудните дни, когато перспективите за успех не се задавали на хоризонта, Хари се е осланял на търпението, здравата работа и чувството за хумор.

Години по-късно той и брандът му за продукти за коса се радват на небивала популярност, а милиони се вслушват в неговите съвети за поддържане, стайлинг, оцветяване и изобщо всичко, свързано с прическата. Успехът му не подлежи на съмнение, а съдбовна роля за него има любопитството на една редакторка в списание Vogue. Но всичко по реда си.

Произход

Хари е роден на 13 декември 1972 г. във Ванкувър, Канада, дете на индийски родители от северен Пенджаб. „Доста се бунтувах, когато бях на 15. Не обичах да ходя на училище, харесвах изкуствата и исках да бъда различен от всички останали. Това ме подтикваше да се обличам много странно, да нося пънк дрехи, да боядисвам косата си изцяло черна, да й придавам още по-пънкарски вид с преса. Минах през всички тези фази, опитвайки да открия себе си. Бях младия бунтуващ се тийнейджър, който иска да стане творец”, разказва Джош.

Той минава на вълна фризьорство благодарение на модните списания. Заминава за Саут Бийч в Щатите, за да успее истински в бранша. Първоначалното вълнение от перспективите за работа бързо било охладено, тъй като навсякъде получавал откази. Накрая тъжните очи на Хари предизвикали един фризьор все пак да му даде шанс, но не и преди да го приземи в реалността: „Искаш да станеш фризьор? Много си талантлив? Не, не си. Млад си, нямаш опит, а портфолиото ти е пълен майтап. Все още не знаеш какво правиш и трябва първо да станеш асистент”.

През следващите девет месеца Хари наистина научава много, като постепенно започва да печели собствена клиентела. На 18 години решава, че е време да загърби поддържащата роля и да замине за Ню Йорк. Там обаче се повтаря същото. Да работиш в голям салон на Медисън Авеню е престижно, но когато две години Хари само миел косите и почиствал пода, вярата му започнала да се изпарява. Тогава се запознава с клиентка, която продуцира модни спектакли по света и започва да стажува при нея.

Пробивът

По-късно Джош започва работа като кастинг директор. Започва да се грижи за косата на бразилката от немски произход Жизел Бюндхен. Растящата популярност на модела и интересът към нейната прическа се оказват от голямо значение за бъдещия успех на фризьора. Постепенно името на Джош стига до ушите на редакторката на Vogue Ейми Астли, която лично посетила апартамента му, превърнал се на практика във фризьорско студио. Тя взела интервю от все още неизвестния маестро, а след публикуването на материала, телефонът му не спрял да звъни. Животът на канадеца от индийски произход се променя буквално за една нощ, а следващите години са период на постепенно, но устойчиво изкачване по стълбичката на успеха.

Сешоарът, за който всички говорят

Освен с превъзходните прически Хари е свързван и със собствения си бранд за първокачествени сешоари за коса – Harry Josh Pro Tools, който пуска на пазара през 2013 г. Продуктите му печелят всякакви възможни награди и правят името му още по-популярно. Хари установил, че известните фризьори създават собствен бранд за продукти за коса, като шампоани, балсами, лакове. Не се обръщало достатъчно внимание обаче на топлинните уреди. Съзрял тази ниша на пазара, Джош се възползвал и резултатите не закъснели. Днес той съчетава работата във фризьорското си студио с развиването на бранда си.

Съвети

Настъпването на горещия сезон означава повишено внимание към грижата за косата, а съветите на експерт като Джош могат само да помогнат. „През лятото косата става изключително суха. Прекомерната всекидневна употреба на топлинни уреди за стайлинг изобщо не е препоръчителна. Подберете точните продукти, които ще предпазят косата от ефектите на слънчевите лъчи и солената морска вода. Относно дължината скъсяване на прическата е най-удачно за летния сезон. Бих препоръчал да се избягват прически, които биха били твърде драстична промяна на визията, по-подходящият сезон за тази цел е зимният. Боядисването през лятото също не е добра идея, защото слънцето може да придаде нежелани нюанси на цвета. По-добре го оставете за есента”, съветва фризьорът.

Независимо от сезона грижата за косата е ключова за нейната здравина и блясък. Джош е категоричен, че е по-добре да се инвестира повече в качествени продукти и уреди, отколкото същите пари да отидат след това за борба с щетите. Правилното миене на косата според нейните специфики, точната употреба на топлинни уреди, балансираното хранене и избягването на твърде претруфени прически, са някои от основните моменти. Голяма част от тези и други съвети Хари, подобно на повечето съвременни фризьори, споделя под формата на обучителни видеоклипове в социалните мрежи, където демонстрира работата си с модели.

Разковничето е повече търпение

Историята на Хари Джош зарежда с вдъхновение, тъй като той сам извървява пътя от трудния емигрантски живот в Канада до модните подиуми и ежедневните контакти със звездни клиенти като Роуз Бърн, Дженифър Гарнър, Гуинет Полтроу и т.н. Неговите изключително ефектни методи на боядисване и умелата му техника на подстригване карат много топмодели и знаменитости да посещават студиото му. „Важно е хората да разберат, че много от успелите личности са работили в своя бранш дълги години, преди да направят пробива си. Живеем в общество, където всеки иска да постигне успех за едно денонощие, минавайки през прекия път към славата особено когато може да използва социалните мрежи. Наградата обаче е много по-сладка, когато сте работили, за да я постигнете, и усещате, че действително сте я заслужили”, убеден е Джош.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!