fbpx

Изменения на гените в човешкия организъм, дефектни гени и какво причиняват те

Гените осигуряват инструкции за всички човешки белези и черти, включително физически черти и функциониране на тялото ни. Те са тези, които определят какъв ще е цветът на очите ни, структурата на косите ни, нашата фигура, както и продължителността на живота ни. Всеки човек унаследява специфична комбинация от майчини и бащини гени.

Какво представляват гените?

Самият ген се състои от ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина), която определя генотипа и следователно фенотипа (външен вид) на всеки индивид. При раждане човек наследява по един набор гени от двамата си родители. С течение на времето генетичният код може да се измени. Именно тези изменения много често са свързани със стареенето, а могат да се явяват и следствие на въздействието на неблагоприятни заобикалящи фактори и неправилен начин на живот.

Според някои учени човек притежава около 300 гени, които са дефектни и не работят нормално. Това може да изиграе много лоша роля при развитието на човешкия организъм. Именно тези дефектни гени са причина някои хора да са по-податливи към заболявания, отколкото други.

Според проведени изследвания всеки човек притежава средно между 250 и 300 генетични мутации, които са болезнени, а понякога и много вредни за хората. Всъщност, цялата еволюция на Земята се дължи на мутационни промени. Те възникват тогава, когато генните изменения повишават риска от определени заболявания.

Съществуват над 3000 различни болести, които се причиняват от един единствен дефектен ген и се предават от прародители на родители и на децата. Има и болести, които възникват тогава, когато се наблюдават повече дефектни гени. Те също могат да бъдат унаследени, при това се предават не се само директно от родителите, а могат да бъдат наследени и от по-далечни роднини.

 Заболявания, причинени от генни изменения

  • Ракови заболявания

Генетично обусловените тумори са само 5,5% от всички ракови образувания и се изразяват в това, че хора в роднинска връзка боледуват от едни и същи тумори. При пушачите рискът от развитието на различни видове рак и диабет е повишен. При тях се наблюдава също слаб имунитет и ниско качество на спермата. Според изследвания гените, увеличаващи вероятността от развитие на рак и диабет, страдат от пушенето.

–      Рак на дебелото черво:

Факторът, който отключва появата на злокачественото образувание, е дефектен ген APC. И тъй като високата концентрация на желязо в организма увеличава риска от този вид тумор, трябва да се избягва червеното месо, което е един от основните източници на желязо.

–      Рак на яйчниците:

Според изследвания жените с дефектен ген RAD51D са шест пъти по-застрашени да се разболеят от рак на яйчниците. Болестта почти няма симптоми в ранна фаза. Затова често се открива късно, когато вече е смъртоносен, обясняват специалистите. Ето защо всяка жена трябва да си прави профилактичен преглед при гинеколог веднъж в годината.

  • Мигрена

Доста често именно дефектните гени са причина някои хора да са предразположени към мигрена. Ако сте от засегнатите, задължително се консултирайте със специалист и избягвайте отключващи кризите субстанции, като червено вино и сирене.

  • Ревматизъм

От общо 450 различни ревматични болести, преди всичко при ставния ревматизъм действат наследствени фактори. При жените болестта се среща три пъти по-често, отколкото при мъжете. Наследственото предразположение се свързва с комплекс от гени. Генетична консултация се препоръчва, ако дори единият родител страда от ревматизъм.

  • Синдром на нощното хранене

Ако често ви се случва да се събуждате през нощта и да се отправяте към кухнята, за да похапнете, то може да обвините вашите гени за това. Синдромът на нощното хранене се появява, когато гените, които синхронизират усещането за глад и сън, са дефектни. Сигналите, изпращани до мозъка, се променят, като объркват времето за хранене, а това води до трупане на излишни килограми.

Определяне риска на заболяване

  • Доминантна наследственост:

Ако един от родителите е болен поради дефектен ген, а другият – не е, то шансът да се наследи предразположение към болестта е 50 на 50.

  • Рецесивна наследственост:

Генетично обусловените заболявания се проявяват едва тогава, когато и майката, и бащата са носители на идентичен болестен ген, който предават на децата си.

Любопитно

  • Дори щастието е заложено в гените

Специалисти и учени са установили, че щастието се предава по наследство. Това, как се чувстваме и какви емоции изпитаме, зависи от количеството серотонин в организма ни. Тъкмо той въздейства върху мозъка и позволява на хората да се радват. За изработването на серотонин отговаря именно генът 5-НТТ.

  • Устойчивостта на студ също зависи от гените

Точно така! Всеки човек има един и същи комплект от гени, които отговарят за понасяне на студове. Именно в тях е тайната на оцеляването в сурови климатични условия.

  • Ако сте мързеливи, това се дължи на вашите гени

Вероятността мързелът да е заложен в нашето ДНК е изключително голям, твърдят учени. Така че, ако сте от хората, които обичат да бездействат, не се притеснявайте, просто сте родени такива. Съществува генетична връзка, която определя дали даден индивид ще бъде физически активен, или ще прекарва дните си седнал и полегнал, мързелувайки удобно.

текст Надежда Георгиева

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!