fbpx

Създаването на боя за коса е по-труден процес, отколкото мнозина предполагат. Днес ще се уверим в това, като проследим еволюцията на боите от увреждащия косъма амоняк към по-безвредните безамонячни бои, както и веган боите, които са изцяло на растителна основа и не съдържат животински продукти.

coiffure beauty bezamonqchni boi 1

Какво е амонякът?

Амонякът е безцветен газ, който притежава специфична и прекалено натрапчива миризма. До скоро той се използваше във всички бои за коси като съставка, която разтваря кутикулата на косъма, за да може пигментите да проникнат по-дълбоко в сърцевината му и по този начин да се постигне по-дълготраен цвят. Доказано е обаче, че употребата на амоняк има негативни последствия. И макар красотата да изисква жертви, не бива лесно да се пренебрегва фактът, че амонякът уврежда косъма и е възможно още след първото нанасяне на боя, съдържаща амоняк, косата да започне да се уврежда, а при постоянно боядисване – направо да загуби блясъка и здравината си. Още по-лошото е, че амонякът не вреди само на косата, правейки я пореста и безжизнена. Той предизвиква дразнене на очите и дихателните пътища, може също така да причини изгаряния и да доведе до алергични реакции. Учените предупреждават и за опасностите от рязка миризма за женския организъм. Всичко това води до едно – концентрацията на амоняк е строго регламентирана по закон – не повече от 6%.

Плюсове

Гореизброените фактори очевидно водят до необходимостта съставът на боите да се промени и усъвършенства. Така се появяват безамонячните бои, които вече са широко разпространени. Съдържанието на амоняк в тях е нулево или под 2%, което значи, че те са почти безвредни за разлика от амонячните. Качествената безамонячна боя не съдържа също така парабени и други съставки, които се явяват силни алергени.

Поръчай новия брой!

Каква е основната разлика по отношение на действието върху косъма?

В случая безамонячните бои го обгръщат на повърхността. Технологията, вложена в тях, е на принципа на добавяне на цвят в косъма вместо замяна или изваждане на пигмент и добавяне на нов, което всъщност прави амонякът в процеса на боядисване. По този начин върху косата не са нанесени щети, а цветът се променя, без да се нарушава структурата на косъма.

Безамонячните бои съдържат подхранващи съставки на растителна основа, които са полезни не само за вида, но и за здравето на косата, която изглежда жива, мека и бляскава. Бонус в процеса на боядисване е, че вече не се усеща натрапчивата миризма на амоняк.

Друга особеност спрямо амонячните бои е, че безамонячните са предназначени за боядисване тон върху тон. Оцветяващите пигменти навлизат под повърхноста на кутикулата, настаняват се в периферията на кортекса, без да променят натуралния меланин в косата, като дават нови блясъци и съхраняват цвета, който става по-наситен чрез нанасянето на тон върху тон. Ако например вашият цвят е петица според скалата, трябва да сложите същия тон боя или по-тъмен. Ако нанесете безамонячна боя, която е по-светла от тона на вашата коса, резултатът ще е само блясък.

Минуси

Множеството предимства на безамонячните бои не означават непременно, че те нямат своите недостатъци или че всички бои, които не съдържат амоняк или са на растителна основа, автоматично са напълно безвредни за косата. Сред основните ограничения на безамонячните бои е невъзможността за радикални промени на цвета, сравнително слабата покривност на бели коси и нестабилният ефект.

Според някои фризьори, които имат по-критично мнение за безамонячните бои, те са обикновено тонизиращо средство, което не добавя желания пигмент и действа на принципа на повърхностното оцветяване. Фактът, че безамонячните бои не са дълготрайни, не за всяка дама представлява недостатък, разбира се. Тези, които желаят само временно боядисване на косата, дори са доволни, че безамонячната боя се измива напълно до шест мици, без да вреди на косата.

Същото може да се твърди и за факта, че безамонячните бои не боядисват косъма в дълбочина. Някои жени използват по-щадящите бои само за освежаване на цвета, като това би било проблем само за тези, които искат той да се запази перманентно.

Веган Бои

Ако искате боята ви за коса да е без амоняк и тежки химикали, тогава може да заложите на качествени веган бои, но трябва да имате предвид, че те са доста по-скъпи. Те не съдържат животински продукти и не са тествани върху животни. В тях са включени растителни екстракти, които подхранват и укрепват косъма, имат приятно ухание, косата добива обем, става мека и бляскава. Времето на действие може да продължи от трийсет минути до два часа според структурата на косъма и интензивността на цвета. На пазара се предлагат веган бои за всички типове коса и във всякакви цветове – от меднорусо до игриви цветове като розово и светлосиньо. Сред разновидностите на веган боите има и такива, които покриват бели коси. И те като безамонячните бои обаче не са особено дълготрайни – обикновено са необходими осем измивания, понякога и по-малко.

Всяка боя има различно съдържание, но някои от често срещаните биосъставки са масло от семена на жожоба, касия, куркума, листа от индиго на прах, листа от къна на прах, масло от макадамия, масло от арган и др. Всички растителни бои са тествани за вредни вещества и подлежат на строг контрол.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!