fbpx

coiffure beauty alexsander de pari 1Ив Гале е член на артистичния екип на Академия Alexandre de Paris. Той бе за първи път в България по покана на My Style AcadeMy за двудневен семинар на тема „Официални прически“. Срещнахме се с него непосредствено след събитието, за да ни покаже изработването на перфектния кок и да ни посвети в тайните на една от най-престижните академии за официални фризури не само в Париж, но и в целия свят.

Как стартира кариерата Ви на коафьор?

Започнах още на 17 години в родния ми Брюксел. Аз съм белгиец, но през 1987 г. се преместих в северна Франция. По стечение на обстоятелствата започнах работа в салона на един сътрудник на сегашния собственик на веригата салони Alexandre de Paris – Мишел Дервин. През 1993 г. той купи веригата салони Alexandre de Paris и стана собственик. Костваха ми 10 години, докато успея да постигна нивото, за да бъда фризьор на Alexandre de Paris. Преместих се в Париж, като в началото бях директор на салон от веригата на Мишел, а преди 17 години започнах работа като фризьор в Alexandre de Paris.

coiffure beauty alexsander de pariЗа мен това беше като да докосна звезда от небосклона. Но за всяко нещо си трябва време, знание, начин на съществуване. По отношение на клиентелата ние трябва да имаме определена култура на поведение. Не може да си говориш с клиентите за времето или жълти новини. Ние работим с доста специални хора, които се интересуват от културен живот, музеи, изложения и др. Трябва да знаеш какво се случва в Париж и да можеш да общуваш с тези хора на тяхното ниво.

 Каква е основната мисия на академия Alexandre de Paris?

Да предаде наследството и знанието, завещано ни от г-н Александър, които са изключителни. Той правеше прически на известни личности от цял свят и неговото изкуство трябва да се предаде по най-достойния начин. В днешно време съществуват много отлични фризьори, но те са забравили същността, основата, занаята на коафьора. Той е някой, който прави прическа, а не някой, който реже коси. Днес по-голямата част от фризьорите могат да режат коси добре, но не знаят как да работят със самата материя. Това е и нашата мисия – отново да върнем любовта към работата с косата, без тя да се реже.

 Каква е жената според вижданията на Alexandre de Paris?

Тя трябва да е освободена, да обича да се грижи за себе си, да е елегантна, да е шик. А нашата цел е да предложим прически, които са красиви, подходящи и лесни за носене. Жената иска да бъде красива, да изглежда добре и да се грижи за себе си, а нашата мисия е да направим така, че тя да се почувства наистина по този начин.

coiffure beauty Alexsander de Paris 1Задължително ли трябва да сме с много натруфена прическа, когато сме на парти?

Едно време така се е правело. Имало е вечери с големи балове, на които дамите са ходели именно така – с големи и много тежки кокове. Но днес вече не е така. Разбира се, ние продължаваме да правим кокове, но сега те са по-небрежни и естествени. Ние задаваме линията, онзи малък знак, по който да се разбере, че визията от Alexandre de Paris може да е по-натурална, като запазва почерка на марката. През 60-те и 70-те години на миналия век дамите, отивайки на опера, си правеха великолепни прически. За съжаление, сега те не се подготвят и обличат така. Но времената се променят и ние също взимаме това предвид.

 

Купи новия брой на COIFFURE BEAUTY

 Какво показахте на българските си колеги?

В първия ден от обучението направих 4 демонстрации на кокове, като работих само с наличната коса на модела. Изключително удобно е да използвам физическия обем, за да постигна визуалния. Показах нещо задължително за Alexandre de Paris – банан котюр. Това не е класическият кок банан, който познаваме от преди години. Прическата е създадена от г-н Александър, като в неговия модифициран кок има перфектна симетрия от двете страни. Той е част от програмата „Тайните на Александър”. Трябва да си много стриктен, добре да пресмяташ детайлите, да преценяваш всяко действие. Не може да изкривяваш линията, трябва да вървиш само в една посока. За да се изпълни кокът перфектно, трябва да имаш добра дисциплина.coiffure beauty Alexsander de Paris2

 Забелязвате ли определени тенденции при фризьорите?

За съжаление, фризьорите стават все по-лениви по отношение на идеите, на това, кое си струва и кое не, на комбиниране на техники. Те искат да владеят нещо универсално, което да използват навсякъде. Но така не може, научи различни неща и след това ги използвай в различни комбинации. Така ще получиш огромно разнообразие и ще развиеш своята креативност.

Какво бихте посъветвали коафьорите за тяхното професионално развитие?

Да са отворени към новостите. От 40 години се занимавам с фризури и винаги се интересувам какво се случва по света, в модата, културата. Не живея само на базата на това, което съм постигнал като знания. Винаги трябва да се стремиш да се усъвършенстваш и да надграждаш нивото.

Следва продължение

ГОДИШЕН АБОНАМЕНТ за COIFFURE BEAUTY

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!