fbpx

Сватбените торти на Жоро Найденов

В света на сладките изкушения ще ни заведе Жоро Найденов.

В предишната част от интервюто той ни разказа историята на създаването на сватбената торта! Какви са тенденциите за тези сладкиши четете в следващите редове.


Има ли тенденции при сватбените торти като вкусове и декорации?

Живеем във време на промени и експерименти. Въпреки че българската булка трудно експериментира и залага на традициите, тя все по-често решава да пробва въпреки всичко. Все повече сватбени торти се събличат от фондана и се правят без тази огромна сладост. Модерни са т.нар. голи торти – слепени блатове без крем или съвсем леко измазани и украсени с живи цветя, част от цвета, темата и цялостната декорация на сватбата.

 А като форми и големини?

Кръглата форма е хит и смятам, че и такава ще остане още дълго време. Триетажната торта – също. Срещат се и други форми – сърцевидна, квадратна, шестоъгълна и др. Малка тортичка и къпкейкове към тях за всички гости. Последното се опитва да се наложи, но времето ще покаже. Сякаш индивидуалната тортичка или къпкейк може да бъде украсено като бижу, което да се появи пред всеки гост, се опитва да измести просто нарязаното парче торта в чинията.

Променят ли се предпочитанията на българите във времето?

Много трудно българинът променя вкуса и усещането си. Може би за следващите поколения ще е по-лесно, но промените се налагат трудно. Пожелаваме си младоженци, които да ни предизвикват да творим истински жедьоври за тях, с които да побеждаваме себе си и традициите в сладкарството. Винаги може повече, има още нови недостигнати вкусове и визии.

 А какво се харесва на запад?

По мои наблюдения се залага повече на дебели сухи ванилови или шоколадови блатове, слепени с лек крем, поръсени с пудра захар и украсени с плодове и леки цветчета и зеленина. Не мисля, че са от най-вкусните обаче. Може да се направи подобна визия, но с много добре овкусени блатове и кремове.

А какво би препоръчал на хората, които обичат по-малко захар?

Да пробват моя торта! Поради голямото меню тортата трябва да е възможно по-лека, особено ако сватбата е лятна. През зимата е по-приемливо да бъде по-тежка, по-шоколадова и т.н. Сватбената торта трябва да е ефирна, леко сладка и много ароматна за гостите. Не е нужно те да умрат от сладост само защото е торта. Отмина времето на много сладките торти, въпреки че все още се правят такива захарни бомби. Препоръчвам тортите без фондан, защото той я прави много сладка, а и направата на такъв тип торта изисква по-дебели, твърди и сухи блатове. Има и специални торти за вегани, но по-скоро те са индивидуални десерти на парче или на по-малко от два етажа. Също така не са толкова вкусни и твърде малко хора на една сватба биха си хапнали такъв тип торта. Ето защо бих препоръчал торта с по-малко захар, която да бъде по вкуса на повечето хора.

Какво трябва да знаят младоженците, когато поръчват сватбена торта?

Ако имат любима торта и сладкар, трябва да направят поръчка отрано, тъй като в сезона на сватбите е възможно той да бъде зает. При мен и много мои колеги младоженците поръчват половин година преди събитието. При избора на торта се прави дегустация, като влюбената двойка трябва да избере не повече от 3–4 вкуса, тъй като ще се обърка в избора си. При тази дегустация трябва да присъства любим техен вкус, както и препоръчан вкус от сладкаря. Най-добре е младоженците да изберат торта, която би се харесала на повече гости. Разбира се, няма как да се угоди на всички. Вкусът на тортата може да отразява темата на сватбата. Но определено смятам, че тортата трябва да бъде завършека на идеята за декорация на сватбения ден. Трябва да има елементи или цветове от цялостната визия върху самата торта. Така всичко ще бъде завършено и ще остави траен спомен върху гостите.

Тортата е последното бижу, което да се появи пред гостите и да отразява цялостния дух и красота. Така че, младоженци, ако искате да впечатлите вашите гости от първия до последния момент на вашата сватба, нека вкусът и визията на вашата торта да бъдат добре помислени от вас и вашите декоратори.

Коя е най-абсурдната торта, която си правил?

Ооо, не е една или две! Но ще си позволя да се „изложа” с две. Понеже моите блатове са много крехки и сочни, без да ги напоявам, не мога да си позволя по-високи торти от три етажа. Но едни младоженци поискаха от мен тяхната торта да бъде на 4 етажа и да бъде върху един истински пън. На всичкото отгоре тортата пътуваше извън София. Когато стигнахме на място, сватбената торта се беше килнала на една страна като кулата в Пиза. Опитвахме се да я изправим, да променя нивата на крачетата на дънера, слагахме я във фризер, доукрасявахме с цветя. В крайна сметка благодарение на спасителните мерки в последния момент и професионализма на екипа в ресторанта, младоженците и гостите нищо не разбраха, но това, което аз преживях тогава, ми е като обица за цял живот.

А вторият смешен случай?

Преди 2 години правих сватбена торта за 130 човека. Пека блатовете, сглобявам ги с крем и тъкмо започвам да украсявам, си облизвам пръстите и осъзнавам, че кремът ми мирише и има вкус на овче и козе сирене. Веднага тръгнах да изследвам всички продукти и осъзнавам, че крема сиренето, което ползвах тогава, имаше вкус на овче мляко. Изпаднах в състояние, което не мога да опиша с думи. Всичко това се случва рано сутринта в самия сватбен ден. Нямам време да правя нова торта. Представях си реакциите както на младоженците, така и на гостите. Чудесна реклама за мен! И си казах, това е моят огромен провал и никога повече няма да се занимавам със сладкарство. И понеже съм християнин, ударих една молитва върху сглобената и украсена торта и я доставих в ресторанта. През цялото време треперих и исках да се скрия от този свят. Беше една дълга нощ. На обяд на следващия ден получавам съобщение в телефона си от булката – „Тортата беше великолепна! Гостите казаха, че никога не са яли по-вкусна торта!“. Можете да се сетите какво направих. Седнах на дивана и благодарих на Бог за чудото с тортата. После имах нужда от почивка на Бахамите.

Четете първа част от интервюто тук