fbpx

Не е тайна за никого, че живеем в нездравословна среда, а замърсеният въздух всекидневно се отразява на нашето състояние. Според проучвания на Световната здравна организация 97.2% от българите са изложени на опасни нива на фини прахови частици.

Годишно над 15 хиляди човека у нас намират смъртта си вследствие на заболявания, свързани със замърсения въздух. Статистиките са плашещи, но човек и без тях може да усети кога организмът се влияе от мръсотията. Сълзене и дразнене на очите, усещане на нехарактерна миризма, зачестили кашлици и кихане, следи от стареене и посивяване на кожата – това са все индикатори за вредно влияние на околната среда върху здравето. Най-сериозните здравни рискове, свързани с мръсния въздух, са острите респираторни заболявания на долните дихателни пътища, рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето, инсулт.

Причини

Най-опасните вредители на човешкото здраве са фините прахови частици (дим, прах, сажди, почвени частици, полени и др.) и азотният диоксид. Азотният диоксид може да се усети по миризмата и предизвиква дразнение и спазми, а фините прахови частици се образуват от дизеловото гориво, печките на дърва и химическите реакции между замърсяващи газове. Те са практически невидими за окото, а по-големите сред тях се отлагат в горните дихателни пътища. Някои могат да се изкашлят, като кашлицата е онзи защитен механизъм на организма, който се опитва да изчисти дихателното дърво от токсините. Влиянието на фините прахови частици се натрупва с времето и в дългосрочен план може да предизвика белодробна, мозъчно-съдова и други болести, а пък при децата, изложени продължително време на влиянието им – респираторни инфекции и дори мозъчни увреждания.

Последствия за кожата

Един от първите симптоми, че замърсеният въздух в големия град се отразява на здравето ни, може да се разпознае по кожата. Фините прахови частици водят до натрупване на значителен слой мръсотия, който я прави мазна, вяла и запушва порите. Страничен ефект от замърсения въздух е ускореното стареене на кожата, което води до поява на бръчки, тъмни петна и отпуснатост. Тъй като мръсният въздух практически изсмуква кислорода, това води до загуба на еластичност. Замърсяването освен всичко намалява количеството на витамин Е в кожата, което я прави суха. По-малките прахови частици са особено опасни, тъй като могат да проникнат в дълбочина, да увредят структурата и функциите на кожата.

Тъй като еластичността й зависи от колагена, а той страда най-много от влиянието на токсичния въздух, добре е да се приемат различни серуми, в които се съдържа витамин C. Важен е изборът на подходяща козметика, като хидратиращи продукти, богати на витамин Е и антиоксиданти, които подхранват кожата и създават кожна бариера между нея и замърсения въздух.

Не бива да се пренебрегват и по-базисните грижи, като почистване на кожата вечер, само че не с тежки химични съставки. Здравословното хранене и начин на живот могат допълнително да помогнат.

Последствия за белия дроб

Някои здравни проблеми са остри, но преминават сравнително бързо. Същинските проблеми настъпват с неусетното продължително замърсяване, на което са подложени почти всички от нас. Всяко вдишване вкарва отрова в белия дроб и това натрупване през годините изчерпва защитните му механизми, получават се трайни възпаления, като хроничен бронхит и астма. Мръсният въздух може да доведе и до рак на белия дроб. Хронично болните са особено застрашени от действието на отровните вещества, които се отделят при горене на гуми, дрехи, чанти и други предмети с вредни химикали. Безцветното отровно вещество акролеин например може да причини парализа на ресничките в белия дроб. Тогава дихателното дърво се превръща в гола тръба, което отваря пътя на вируси, бактерии и отровни газове. Дори да не е предразположен към белодробни проблеми, човек, който работи постоянно в близост до токсични газове, също може да получи парализа на тези реснички или да развие друго сериозно респираторно състояние.

Последствия за сърдечно-съдовата система

Изследвания доказват, че мръсният въздух може да стане причина за трайно повишаване на кръвното налягане. Въздействията върху сърдечно-съдовата система могат да са директни и косвени. В първия случай те се осъществяват чрез агенти, проникващи лесно през белодробния епител в кръвообращението, например газове. Тези преки въздействия обясняват възникването на бързи (няколко часови) сърдечносъдови реакции, като нарастване на случаите на инфаркт на миокарда. Косвените, по-бавни въздействия (възможно е да продължат от няколко часа до дни) могат да се осъществят чрез белодробен оксидативен стрес, предизвикан от вдишаните замърсители.

Последствия за нервната и мозъчно-съдовата система

Тежките метали, като живак и олово, се задържат във въздуха, докато не бъдат върнати на земята при валежи. Много от тях имат силно невротоксично въздействие върху човешкия организъм, особено при децата. Излагането на олово в детска възраст може да предизвика понижаване на когнитивните функции, както и да повлияе върху вербалната памет. Може също да създаде предпоставки за агресия, поведенчески проблеми, депресия, безсъние и др. Живакът е невротоксин, който може сериозно да увреди мозъка и нервната система.

Рискови групи

Никой не е предпазен от токсичния въздух, но за някои хора той е особено опасен. През последните години много изследвания доказаха, че бременните жени също са чувствителни към замърсения въздух, който увеличава риска от преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото. Сред рисковите групи са включително хората, чиито професии изискват постоянна работа в особено замърсени зони.

Съвети

Можем частично да се опазим от замърсения въздух, придържайки се всекидневно към определени превантивни мерки. Те обаче биха помогнали по-скоро да се ограничат щетите, а не напълно да се преодолеят. Препоръчително е да се избягва излизането в мъгливо време. Здравословното спортуване също би могло да има обратен ефект, ако човек тича в близост до улици, през които минават много автомобили. Не по-различни са съветите относно маршрута за работа. Избягвайте улици със задръствания и натоварен трафик. Трябва да се внимава и с проветряването, като е добре да се избира прозорец с изглед към по-малка улица. Препоръчително е, разбира се, повече време сред природата, което се отразява благотворно на организма.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!