fbpx

coiffure beauty december 2017 straigth hairПравата коса едва ли някога ще престане да е сред предпочитаните дамски прически. Дори понякога да бъде засенчвана от плитки, ситни къдрици и букли, тя ще продължи да е на мода просто защото изглежда стилно, бляскаво и винаги ще е един от най-красивите аксесоари за всяка жена.

Съществуват обаче фактори, които нанасят увреждания на косата и отнемат от нейната сила – вредни навици, стрес, рязка смяна на температурата, прекомерно носене на шапки. Да не забравяме и неписаното правило – дамите, на които природата е дарила къдрави коси, искат да ги изправят и това създава допълнителни трудности при направата на прически. Трудности, които обаче не са нерешими. Различните техники за изправяне на коса и вни­мателната грижа за поддръжката й значително ще допринесат празничната ви визия да е още по-ефектна.

 Бразилско изправяне

Никол Ричи, Дженифър Анистън, Бионсе, Линдзи Лоън – холивудските знаменитости отдавна са забравили за проблемите си с чупливи кичури и къдрави коси. Техниката на бразилското кератиново изправяне вече е известна по цял свят. Това е оздравителна технология за грижа за косата с ефект на продължително изправяне, след прилагането на която тя става гладка, блестяща и силна. Освен че първата процедура е извършена на територията на латиноамериканската държава, названието й се дължи и на съдържанието на уникални бразилски растения, които в съчетание с основния компонент на формулата – кератина, укрепват и възстановяват структурата на косъма.

Съставките се извличат от екстракт на кератин във вълната на новозеландски овце, обитаващи някои от най-чистите места на планетата. Кератинът съставлява 80% от състава на човешкия косъм. Той действа като пълнител, който попълва уврежданията и пукнатините в косъма и прави косата да изглежда права и гладка. В този състав са предвидени и елементи, осигуряващи активна термозащита, която предпазва косата от вредните ултравиолетови лъчи, цигарения дим, смога и другите вредни фактори. След измиване на косата с безсулфатен шампоан, докато е още влажна, кичурите се намазват с бразилския кератин. В последствие фризьорът издухва косата със сешоар, което може да отнеме до 50 минути, тъй като продуктът е лепкав. След това може да се използва и класическа преса за изправяне, като според състоянието на косата и структурата на косъма температурата варира от 200° до 210°. След изплакването от продукта, на косата се нанася специална подхранваща маска и отново се изплаква.

Първоначално при кератиновите терапии се използвал формалдехид за свързващо вещество, което да придържа кератиновите молекули свързани, но от съображения за сигурност са разработени формули, в които не се съдържа токсичното вещество. При новото поколение продукти се използва различно вещество за свързване на кератиновите молекули, но те имат същото действие и ефект, с изключение на трайността на резултатите, която е три месеца.

Допълнителен плюс е, че ефектът отслабва постепенно и не се получава рязка разлика между правата коса и новопоникналата къдрава. След измиване косата не възприема първоначалния си вид и остава права, тъй като кератинът влиза по-дълбоко в нея и променя структурата й. По този начин се нарушават серните връзки на косъма и се създават нови, прави такива. Процедурата не се повтаря цялостно, а на всеки 4–5 месеца се прави поддръжка.

 Изправяне с преса

Това е може би най-разпространеният и същевременно най-вредният метод. След измиване на косата се нанася лосион с термозащита, който се изсушава по естествен път или със сешоар. При тънка или увредена коса е желателно температурата на пресата да е по-слаба. Изправянето започва от тила, като косата се разделя на тънки слоеве. Движението на пресата е от корените към върховете и тя не трябва да се задържа дълго на едно място, за да не изгори косата. Третирането с фиксатор се прави след изправяне на цялата коса. Най-щадящи са керамичните, турмалиновите преси, както и тези с допълнителни масла (кератин, арган).

Пресите за коса с керамична плоча за кратко време разпределят равномерно топлината от нагревателите. С тях се работи бързо и ефикасно, което ги прави подходящ избор за ежедневна употреба. Добър вариант са и керамичните преси, инфузирани с масло от макадамия, арганово масло и кератин. Керамичните плочи са изключително гладки и по този начин пресата минава през косата, без да я опъва ненужно и без да я прави да изглежда безжизнена, а качеството на маслото, инфузирано в плочите, придава блясък и мекота. Аргановото масло има подхранващ характер, който оставя косата по-гладка от стандартните керамични преси и създава защитен слой, за да е подложена на по-малко топлина. Сред вариантите на пазара, считани за безо­пасни, са и пресите с турмалинови плочи.

Турмалинът е естествен елемент, който реагира на топлината, като се зарежда негативно. Освободените от него отрицателни йони служат за изсушаване на косата. С този процес пресата загрява косата по-бързо в сравнение с другите видове нагреватели и значително намалява риска от прегряване – съответно и от увреждане на косата. Пресите с метална плоча са много разпространени, най-вече защото се предлагат на достъпна цена. Нагревателите им са изградени от метал или стъкло и са покрити със защитна боя, която предпазва косъма от изгаряне. Недостатък при тях е, че загряват бавно и неравномерно. Също така защитната боя често се напуква и олющва, което крие големи рискове от увреждане на косата.

coiffure beauty december 2017 straigth hair 3

Професионалните уреди като цяло са по-скъпи от тези за домашна употреба, тъй като са по-силни като температура и издръжливост. Температурата зависи от косата. Ако тя по-устойчива и не е боядисвана, се третира с по-висока температура, при дехидратирана коса пък се използва по-ниска.

Защо обаче тази техника се счита за вредна? Преди всичко защото при нея, особено в случаи на всекидневна или неправилна употреба, се уврежда вътрешната структура на косъма, косата става суха и изтощена. Високата температура изсушава и с времето унищожава връхчетата на косата, тя започва да се накъсва и при всяко сресване да пада. Не е препоръчително косата да се изправя повече от два пъти седмично.

 Изправяне на косата със сешоар

Това е сред най-ефективните методи, но трябва да се практикува веднъж седмично. Препоръчително е да се използва функцията за студено издухване и поради това трябва да се предвиди време за процедурата според дължината на косата. Тя се разделя на малки сектори, които се изправят с помощта на кръгла четка, а сешоарът се използва за фиксиране.

При изправяне с горещ въздух е задължителна защитата с подходящ продукт, термоспрей или лак, като не по-малко важно е сешоарът да има стеснен накрайник, а при подготовката да е използван балсам. С кръгла четка всеки кичур се навива навътре, започвайки от тези на тила, и се издърпва надолу, като се следва струята. Косата става права, красива, жива и не се лишава от обем, което е сред основните предимства в сравнение с пресата. Сешоарът трябва да е с йонизираща система, тъй като йоните образуват филм около косъма и го предпазват от термичното действие на уреда.

Струята сгорещен въздух излиза през специална допълнителна керамична плочка, която излъчва и обогатява въздуха с отрицателни йони, които действат антистатично. При сешоарите с йонизатор се получава микронизиране на водните капчици, без въздушната струя да ги изпарява напълно, времето за сушене е по-малко и косъмът съхранява влагата си. По този начин косата се задържа права по-дълго и не се изсушава прекалено.

Течните кристали обикновено се нанасят преди сушене или изправяне, за да предпазят косата и да запазят добрия й външен вид. Необходимо е нанасяне на няколко капки в дланите и втриване в краищата. Кристалите помагат за възстановяване на изтощени коси, подхранват косъма, придават блясък и правят косата лесна за разресване.

coiffure beauty december 2017 straigth hair 2

Кератиновите и аргановите продукти се използват за термична обработка и защитават косата от изгаряне. На пазара се предлагат разнообразни продукти, чието приложение зависи от вида на косата. За тънките коси се използват протектори и продукти за уплътняване на косъма, продукти на силиконова основа и продукти за повдигане на обема. За плътните пък се използват протектори, кристали и продукти за укротяване на обема и непокорните къдрици. Препоръчително е продуктите да се сменят на два месеца, тъй като косата има нужда от различни съставки.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!