fbpx

Неотдавна изпратихме топлите, слънчеви дни  и с всеки изминал ден се приближаваме все по-близо до най-снежния и студен сезон – зимата. А това може да усетим дори с кожата на лицето и ръцете, които започват да измръзват, а в някои случаи дори да се подуват.

Рязката смяна на времето може да е причина за много настинки, главоболие и други неприятни болести. Една от тях е доста срещаната студова алергия. Тя обаче не се причинява от обичайните за алергиите фактори, като полени, домашен прах, животински косми, различни миризми или храни. Нейният главен причинител е студът и затова е наричана още псевдоалергия.

Основни симптоми на студовата алергия

Те се проявяват скоро след като кожата бъде изложена на много ниски температури, както и ако се миете или къпете със студена вода. Влагата и вятърът също допринасят за това неприятно състояние.

Ниските температури през зимните месеци, в комбинация с влиянието на парното и климатиците, са фактори, водещи до симптомите на тази алергия, а именно изсушаване на кожата, зачервяване, сърбеж. Температурните разлики между топлите помещения и уличния студ предизвикат дори термичен шок, при което кръвоносните съдове се свиват, кожата започва да се лющи, зачервява и разранява.

Много е вероятно, ако страдате от студова алергия, ръцете ви да се подуват при хващане на студени предмети, а устните ви – при консумиране на студени храни и напитки.

Негативните последици от това заболяване съвсем не свършват до тук. Поради намалената имунна система при студовата алергия се наблюдава още главоболие, отпадналост, припадъци, втрисане, подуване на крайниците, запушен нос, кашлица, зачервяване на очите и други.

Ако забележите някои от тези симптоми, е желателно първо да разберете дали наистина става въпрос за студова алергия. Това може да направите и в домашни условия, като поставите късче лед на китката за около 15–20 минути. Наблюдавайте внимателно каква ще е реакцията на кожата, дали ще се появи зачервяване, сърбеж или обрив. Ако установите подобен симптом, значи сте предразположени към студова алергия. След като сте си направили този тест, е добре все пак да посетите специалист алерголог, който да ви направи необходимите лабораторни изследвания и да ви предпише най-ефективно лечение.

Кой е предразположен?

Може би си мислите, че студовата алергия се проявява повече при  възрастните хора, тъй като те са по-предразположени към болести като цяло, в организма им липсват витамини, имунната им система е слаба, а също така кожата им започва да остарява. Учените са установили обаче, че от това неприятно заболяване страдат предимно млади хора и все по-често жените между 25–30 години. Много често жертви на студовата алергия стават и децата. В рисковата група са и хората, прекарали неотдавна вирусна инфекция, имащи някакви алергични реакции или наследствена предразположеност към тях.

 Хомеопатията като лек

Някои алерголози предписват хомеопатични мазила и лекарства, които са доста ефикасни и бързо възстановяват кожата. Хомеопатията е един сравнително нов и неагресивен метод, който ще ви помогне да се преборите с нежеланото заболяване. Единият вариант е Poumon Histamine 15 CH – препарат, който  може да се разглежда като хомеопатичен аналог на конвенционалните антихистаминни лекарства.

Добре е да се консултирате с лекар, който ще ви посъветва как точно и колко пъти да приемате лекарството. Друг много ефикасен лек е хомеопатичният вазелин Хомеоплазмин, който може да намерите в аптеките. Също така помага и намазването с разреден лимонов сок. Една супена лъжица лимонов сок се разрежда с 1–2 супени лъжици вода и се използва като лосион.

Променете хранителния си режим и начина на живот

Ако искате да се предпазите от неприятната болест, трябва да избягвате излагането на студен въздух и контакта със студена вода и студени храни и напитки. Спазвайте няколко прости правила, за да бъдете здрави и щастливи:

•  Приемайте повече храни, богати на витамин А, Е и С. Такива са моркови, тикви, шипки, цитрусови плодове, зеле, касис;
•  Пушачите е добре да спрат или поне да ограничат цигарите. Установено е, че те страдат от системен недостиг на витамин С, което по-бързо състарява кожата, изсушава я и я разранява;
•  Преди да излезете навън, мажете лицето си с тънък слой мазен, но не овлажняващ крем;
•  Използвайте защитен балсам или вазелин за устни, който да ги предпазва от студа;
•  Правете си маслени бани на ръцете. За целта са подходящи всички растителни масла. Към тях може да се добавят и няколко капки сок от лимон за по-голям ефект;
•  Когато излизате на студа, не забравяйте топли ръкавички, шал и шапка!
•  В никакъв случай не се къпете със студена вода! А когато миете съдове, това също трябва да става с топла вода;
•  Въздържайте се от употреба на студена храна и не пийте студени напитки;
•  И най-важният съвет – променете начина си на живот, като спортувате повече, калявайте се и бъдете по-спокойни и усмихнати.
текст Надежда Георгиева

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!