fbpx

Боядисаната коса

woman coloring her hairsБоядисването на косата датира от древен Египет, от преди 2000 г. пр. Хр., където цветът на косата започва да се обвързва с определен социален статус или някаква религиозна цел. Оцветяването на косата за показване на определен статус е валидно и за Древна Гърция, а после и за Ренесансова Европа, като днес промяната на цвета е достъпна за хора от всякаква социална група и възраст, а изборът е обвързан с модни тенденции и предпочитания.

Египетският символичен цвят за власт е черният, затова във филмовите интерпретации за живота на Клеопатра виждаме Моника Белучи, Линдзи Маршал, Елизабет Тейлър и други актриси чернокоси. В Древна Гърция златните коси са символ на власт и престиж, както и във Франция през 19. век. През 16. век в Англия на мода е червеното в различни нюанси (по примера на кралица Елизабет I), а днес гамата от цветове и нюанси е необятна. До 1907 г. , когато френският химик Юджийн Шулер създава първата синтетична боя за коса, косите се боядисват с листа от лайка, с орех, с брашно от ориз и златен прах (за изрусяване), със смеси от вар, талк, цинобър и пепел.

Неминуемо боите оказват влияние върху косата. Те променят киселинно-алкалния й баланс, защитаван от космените кутикули. Правилният pH баланс на косата и кожата е в диапазона 4.5–5.5. При боядисване той се изменя, за да проникне цветът в косата и да я обагри трайно – pH се повишава и съответно косата има нужда от възвръщане на баланса. Най-общо последствията от боядисването могат да бъдат: чуплива и предразположена към цъфтене (и съответно трудна за разресване) коса, суха кожа на главата, по-тънка коса, липса на кератин, грапавина, склонност към накъсване. Ето защо допълнителната грижа за боядисана коса е наложителна и специализирана – подхранване, защита на косъма и поддържане на избрания цвят, който е зависим от честия досег с вода, излагането на слънце и други климатични условия.

5 3 2

 

 

За подхранване и запазване на цвета се препоръчва по-рядко измиване на косата, за да може естествено отделящият се себум да произведе защита срещу химикалите и срещу влиянията на околната среда, която причинява изсветляване. Ето защо е по-удачно миенето на два дни вместо на един. За запазване на добрия външен вид се предлагат и сухи шампоани, които са особено подходящи, ароматни и придават на косата свежест и обем. Освен това се препоръчва да се избягва излишното изплакване на косата, както и прекалено топлата вода, тъй като тя също вреди на цвета.

Шампоаните и балсамите за боядисана коса имат предимство, тъй като съдържат комбинация от съставки, която едновременно подхранва косата и запазва цвета й (освен ако не съдържат сулфати, които отнемат мазнините от косата и отслабват здравето й). Обикновено шампоаните за боядисана коса включват в състава си различни видове масла, екстракти (плодови и растителни) и къна (за кестенява, червена или черна коса) за подсилване на цвета. Някои балсами или шампоани съдържат бадемово масло, което заздравява косата и засилва блясъка, гъвкавостта и еластичността й; или масло от арган, което подхранва и хидратира косата; или масло от боровинки, което съдържа антиоксиданти.

Освен хидратация, маслата, съдържащи се в продуктите за боядисана коса, я правят по-лесна за разресване, тъй като след боядисване тя обикновено се заплита. Балсамите също включват съставки, които подсилват цвета и подхранват косата. Препоръчват се при всяко къпане, а маските за коса, също с активни вещества – веднъж седмично. Има и оцветяващи шампоани с функцията на боя за коса, но ефектът им трае до няколко измивания.

Типът боя за коса също е от важно значение. На пазара вече има голямо разнообразие от бои с подхранващи съставки, което прави процедурата все по-щадяща. Сега боядисването е все по-безопасно, защото повечето продукти съдържат млечни протеини, овлажняващи компоненти, масла и витамини, които подхранват косата и я поддържат здрава. Обикновено те са във формата на лек крем или мус, което прави боядисването леко и приятно.

Трябва да внимаваме и с „топлинните“ процедури – изправяне, къдрене и сушене, които, ако са прилагани много често, изтощават косата, но пък са неизменна част от практиката на съвременната жена.

текст Илона Вълчева

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!