fbpx

Как да изберем помощно средство за виждне за нашите близки с Лоу Вижън

 coiffure beauty low visionХристо Благоев е магистър по оптометрия, с дългогодишна практика в областта на очната оптика, уреди за оптометрия и оптика, грижа и увеличителни средства за слабо зрящи. Лектор е на специализирани обучения в областта на лоу вижън. Дипломиран инженер по „Топло- и ядрена енергетика“, завършил Техникума по фина механика и оптика със специалност „Лазерна техника“. Специализирал лоу вижън в Германия, Швейцария и Белгия.

 Проблемът с дефицита на зрение засяга около 135 милиона човека от населението в световен мащаб, а с нарастване на продължителността на живота прогресивно се увеличава и статистиката. Голяма част от тези хора живеят в изолация и не знаят как да се справят с това състояние. Една от причините е невъзможността за достъп до информация на слабо зрящите. Затова близките им в повечето случаи са тяхната връзка със света. И въпреки че намаленото зрение засяга предимно възрастовата група 65–80, не рядко то се наблюдава при деца и по-млади хора.

За съжаление, невъзможно е изгубено зрение под 30% да бъде коригирано, но съвременната оптика е разработила помощни иновативни увеличителни уреди. Това са специални решения, извън възможностите на традиционните оптични средства, с които слабо зрящите могат отново да се радват на красивите моменти и да ги споделят с любими хора.

Да се любуват на цветовете на природата, да практикуват своето хоби и изцяло да подобрят качеството си на живот. Да гледат телевизия и домашно кино със семейството си, да четат книги, да шофират и да възприемат образи и надписи на по-голяма дистанция – информационни табла на спирки, летища и гари, улични табели и обекти. Дори могат да получават информация от Интернет и да участват активно в обучения и конференции. Да се върнат изцяло към ежедневните си занимания и задачи.

coiffure beauty low vision 2

Какво е лоу вижън

Лоу вижън е състояние, свързано с остър дефицит на зрението вследствие на органични заболявания на очите, които водят до невъзможност за корекция на зрението с конвенционални оптични средства като очила и контактни лещи. Едно от тези заболявания е дегенeрация на макулата – централната част от ретината на окото, отговорна за детайлното и цветно зрение. Симптомите, които обуславят появата на проблема, са спад на централното зрение и зрителната острота под 30%, намален обхват на зрителното поле и затруднено зрение при преминаване от светло на тъмно и обратно. Често симптомите са комбинирани. А хората, засегнати от проблема, не са в състояние да изпълняват ежедневните си задачи като четене, шофиране, припознаване на лица и други.

 Макулната дегенерация се наблюдава предимно с напредването на възрастта и дегенеративните промени на ретината. По-голяма част от тези заболявания са генетични. Важно е проблемът да бъде открит навреме, за да се избегнат усложнения и прогресивно развитие. Също така съвременните LED светлини на екраните, излъчващи в синия спектър (компютри и други електронни уреди), могат да доведат до повишаване на риска от подобно заболяване. Затова е препоръчително да се носят специални очила, които да редуцират синия спектър, за да се намали и рискът.

Консултация

В България специалистите, които консултират пациенти с лоу вижън, са много малко. Изисква се специфична квалификация и широки познания по оптика, физика и обща медицина. Повечето хора с такъв проблем са много възрастни и психологически обременени от невъзможността да виждат. Индивидуалната консултация обикновено се провежда в рамките на един час. Тази група от пациенти са изключително чувствителни, в много от случаите изолирани и депресирани.

Оптичните увеличителни средства, които могат да бъдат препоръчани след консултация, са: телескопични очила, ръчни телескопи, TV очила, стоящи и електронни лупи, телескопични и видеотелевизионни системи за екрани. Обикновено тези пациенти имат нужда от значително време, за да се адаптират към специалните помощни средства за виждане. Препоръчително е специалист или член от семейството да бъдат близо до пациента, помагайки му с инструкции, за да привикне с използването на увеличителните средства. Също така нуждите на пациентите с лоу вижън се променят с течение на времето, затова е хубаво да се правят периодични консултации – веднъж или два пъти в годината.

Изборът на средство, което да облекчи ежедневието на хората с нарушено зрение, е строго индивидуално. Освен това за всяка дейност има специфични средства. Въпреки това има някои универсални решения, като например очилата с медицински филтър, които в множество от случаите повишават зрителния комфорт на ползвателя.

Може да си запишете час за консултация във Friend’s Optics.
телефон: 0886 642 752
адрес: София, бул. Скобелев 54 (колелото на Руски паметник)
facebook: Friends Optics

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!