fbpx

Световноизвестният немски бранд за изработка на перуки Ellen Wille вече е на българска земя благодарение на г-жа Вили Боршукова, собственик на салон Магама – официален представител за страната на продуктите на марката.

В основата на създаването на компанията стои забележителната Елън Виле. След като през 1967 г. завършва образованието си в Париж, Елън отваря малък магазин за перуки във Франкфурт. Благодарение на интуитивния си усет за задаващи се тенденции, тя започва да изработва висококачествени перуки, които се продават с голям успех. През 80-те години се променя представата за перуките. Те не се възприемат само като необходимост за хора с определени здравословни проблеми, но и като набиращ популярност моден аксесоар. Увеличава се интересът към работата на г-жа Виле и малкото магазинче прераства в компания. Днес Елън Виле е движеща сила зад световнопризнатия бранд за перуки и аксесоари за коса. С множество колекции и награди тя утвърждава репутацията си в изработката на неподправено красиви и висококачествени перуки.

Колекции

Най-богатата колекция на бранда се нарича Hair Power – цели 128 модела на синтетични перуки, които могат да удовлетворят всеки вкус. Hair Society е колекция от ръчно изработени перуки, които са изключително леки и нежни на допир. Perucci пък е колекция от модни цветове – моделите са от химически третирана естествена коса с най-високо качество. Prime Power съдържа 9 модела на смесена коса (синтетична и естествена) с много устойчив косъм. Мъжката колекция е съставена от 12 модела плюс 5 тупета, като всички от тях са синтетични. Компанията предлага още колекция от перуки, предназначени за деца, както и колекция от стилни тюрбани от бамбук, които са антибактериални и не запарват кожата на главата. Колекция Reflections включва тупета, опашки и др. Колекция Changes пък се състои от 18 модела висококачествени перуки, които са сред най-продаваните продукти на бранда. Перуките се предлагат в малък, среден и голям размер, като специални приспособления в тях регулират ширината според конкретните нужди на човека.

Качество според различните основи

В каталозите на Ellen Wille до всяка перука има символи, обозначаващи качеството на отделните видове. Различни са основите в предната част: soft lace (SL) означава лека, нежно третираща кожата; mini lace (празен полукръг) обозначава перуките с малка мрежеста лента в предната част, където материалът се слива с кожата. Това са базисни модели, а косата изглежда естествено и може да се разделя. Lace front (запълнен полукръг) са моделите, които позволяват косата да се носи и назад. Extended Lace Front (два запълнени полукръга) пък индикира перуките с мрежести ленти от слепоочие до слепоочие, като мрежата е от рядка плетка, която започва да се сгъстява към темето, а косата може да се постави и зад ушите.

Без съмнение най-изявеното качество на перуките на Ellen Wille е тяхната изработка по начин, който не позволява изобщо да проличи, че става въпрос за перуки.

Водещо при определяне на цените на перуките е не това, дали са от естествена, или синтетична коса, а качеството на основата. Перуките, изработени на машина например, отнемат по-малко време от ръчно изработените. Колкото по-висок е класът на основата, толкова по-гъвкава и удобна е перуката, което е определящо за нейната стойност. Основата е изградена от фин кадифен плат, подсигуряващ усещането за удобство. С цел по-добро поставяне и напасване на перуката, от вътрешната й страна на нивото на слепоочието са прикрепени метални елементи, които я фиксират, за да не се мести.

Символите в каталозите, обозначаващи разликите в конструкцията на перуката, са под формата на звезди:

  • 1 звезда – това е базисна конструкция от машинно изплетени редове и съответно с по-ниска цена. Косата е основно синтетична и е пришита към тресите (редовете). Предимство е обемът в горната част и фактът, че не запарва главата;
  • 2 звезди (монофиламент на теменната част) – конструкцията е ръчно изработена от специален фин материал, който прави косата да изглежда така, сякаш излиза от кожата в темето, а резултатът е изключи­телно естествена визия;
  • 3 звезди (монофиламент във видимата част, където косата се разделя) – и тук редовете са ръчно изработени, като полупрозрачният монофиламент е във видимата част, където косата се разделя. Главата не се спарва, а перуката се усеща много удобно;
  • 4 звезди (монофиламент в горната част) – при тази конструкция имаме плетени редове, а перуката е изработена машинно и ръчно, покривайки цялото теме. Косата може да се сресва във всички посоки, но без да се вдига нагоре;
  • 5 звезди – изработена изцяло ръчно, което прави визията още по-естествена, а усещането –по-комфортно. Перуката е неразличима от истинска коса;
  • 6 звезди – перуката е ръчно изработена, монофиламентът е в горната част, а в задната част косата е прикрепена косъм по косъм към тънка мрежичка. Перуката е изплетена много фино, тънка е като перце и е невъзможно да се различни от истинската коса, като е подсигурено и максималното ниво на удобство.

Хигиена на перуките

Правилната грижа и хигиена на перуките е от ключово значение. Синтетичните перуки се мият веднъж или два пъти седмично, като те са предварително стилизирани и след миене възвръщат първоначалния си вид. Измиването става в леген с вода и шампоан (от серията продукти за грижа на Ellen Willе), специално предназначен за синтетична перука. Престоява 10 минути, като не е нужно перуката да се мие с движения на ръцете, а и това би могло да увреди синтетичния косъм. По същия начин се процедира с балсама за синтетична коса. След това перуката се поставя между две кърпи и може да се сресва нежно както мокра, така и суха. Накрая се оставя да съхне на стиропорната стойка. Синтетичният материал е иновативен и има памет, за да връща косата в първоначалния й вид, включително къдрици. При нужда се третира със спрей-балсам от комплекта за грижа. Не е добра идея обаче използването на топлинни уреди, тъй като косъмът не е толкова устойчив.

Относно почистването на естествената коса, най-добре е тя да се измива, докато е на стойката (стиропорната глава). Измиването става под течаща вода, за да се обхване и вътрешността, като измиванията трябва да се правят веднъж или два пъти на седмица, тъй като и в перуката се натрупва мръсотията от околната среда. След изплакването се ползва балсам, а косата се сресва внимателно. На всяко трето измиване на перуката е добре вместо балсам да се използва възстановяваща маска. Перуките от естествена коса се нуждаят повече от влага, отколкото от протеин. Най-практично е перуката да бъде оставена да изсъхне през нощта на стиропорната глава, за да е готова за поставяне на следващия ден. Не е препоръчително да се спи с перуката.

Както изтъква г-жа Вили Боршукова, перуките на Ellen Wille са едно отлично и много удобно решение за хора, изгубили косата си. Но в същото време те са чудесен моден избор, съответстващ на съвременните тенденции. Цветовото многообразие в косата е завладяло света и за мнозина е по-лесно вместо постоянно да се боядисват, да изберат перука в желания от тях цвят.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!