fbpx

При все най-старателните усилия косата да се предпази от ефектите на слънцето, то неминуемо оказва своето влияние, дехидратира я, лишава я от блясък. В резултат тя изглежда изтощена, появили са се неприятни цъфтежи и визитата във фризьорския салон е задължителна.coiffure beauty osvezhavane na cveta sled lqtoto

Подстригване

На първо време непременно трябва да се подстрижат връхчетата, където се намира „изгорялата” част на косата. В някои случаи фризьорите предлагат да направят брюлаж. Тази техника е удачна за клиенти, които не искат да скъсяват дължината си, но косата е понесла щетите от летния сезон и трябва да се скъси.

Брюлажът представлява процедура, при която косата се разделя на тънки кичури, които се усукват. Към стърчащите цъфнали краища се доближава запалена свещ, с която те се изгарят. Процедурата може да отнеме няколко часа според дължината на косата и като цяло трябва да се извърши от изключително добре подготвен професионалист.

След брюлажа се нанася маска, която да предпази уязвимата коса от влия­нието на външни фактори. Няколко седмици след брюлаж не се препоръчва боядисване или други агресивни процедури, желателно е да се избягват топлинни уреди. Цъфтящите краища се премахват след 2–3 подобни процедури. Тази техника може да се прилага и по класически начин само с ножица. Брюлажът е ефективен, но и ограничаващ метод.

Друг вариант е да подстрижете косата на пластове и с това да решите проблема. Сред по-новите методи е полирането на косата със специален уред (полировчик) за премахване на цъфтежи.

 Възстановяващи терапии

coiffure beauty osvezhavane na cveta sled lqtoto 3Задължителни за сухи и изтощени коси са, разбира се, и възстановяващите терапии, чрез които в косата се вкарва влага и тя възвръща предишния си вид. Необходими са 2–3 подобни терапии, за да се възстанови блясъкът на прическата.

Сред най-добрите терапии са кератиновата, с черен хайвер и аргановата.

При кератиновата терапия косата се измива с кератинов шампоан, разделя се на сектори и се нанася кератинова маска по дължините с помощта на специална четка. Косата се покрива с фолио и кърпа, след което за около 10–15 минути се загрява със сешоар (или под каска). След отмиването се нанася балсам от същата серия, който обаче не се премахва напълно. Попива се с кърпа и се поставя ампула за подхранване, но без да се прекалява – достатъчна е една капка.

Терапията с черен хайвер е идентична. Използва се шампоан с черен хайвер, необходими са две минути престой и две измивания. Следва подсушаване, разделяне на косата на сектори и нанасяне на маска с черен хайвер със специална четка по дължините, отдолу нагоре, без корена. Косата се завива с прозрачно фолио и кърпа, след което се затопля за 30 минути със сешоар или пък за 10 минути под каска. След това се отмива и суши хаотично. Хайверът образува лек филм върху косъма, който затваря люспичките.

Терапията с черен хайвер прави косата бляскава, мека и лъскава, като прибира нежеланите цъфтежи, а след това по желание клиентът може да бъде стилизиран, за да добие прическата завършен вид.

При аргановата терапия косата се измива два пъти с почистващ шампоан, с четка се нанася суров и пресован арган. Работи се отново по дължините. Косата се обвива за 10–15 минути в прозрачно фолио, отмива се, използва се балсам от същата серия, подсушава се, нанася се аргановото масло и се получава хидратация в дълбочина. Хубавото тук е, че арганът може да се нанесе директно в скалпа, като по този начин помага на хора със себорея и дерматит. Той излющва, безвреден е и помага при различни кожни проблеми.

Боядисване

coiffure beauty osvezhavane na cveta sled lqtoto-2Най-добре е боядисването да се прави след, а не преди морето. При повечето жени косата е загубила цвета си по време на лятната ваканция и той трябва да се обнови. Може да заложите на по-свежи кичури, които да носите до октомври, след което да преминете на есенни цветове.

Друго възможно решение е загадъчният тюркоазен нюанс, който е много актуален и подхожда на русите дами. Ако сте имали желанието да минете към някой модерен закачлив цвят, като розово, синьо или зелено, добре е да знаете, че изсветляването веднага след море не е препоръчително.

Първоначално се прави изравняване на цвета, загубил част от своята наситеност през летния период. На каквото и решение да се спрете, слънчевият загар винаги е в синхрон със свежия цвят на сияещата коса – нещо, което няма да остане незабелязано, когато се върнете на работа.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!