fbpx

В началото на 20. век алергията е била рядко заболяване, но днес все повече хора страдат от алергични реакции. В своята практика маникюристът ежедневно е подложен на голям брой професионални рискове, свързани с използвани¬те материали при работа (гелове, акрили, мономери и др.). Причинените от естеството на работата реакции протичат най-често с кожна симптоматика.

Причината за това е непрекъснатият директен контакт с реактивите. Своя опит споделя Деница Алексиева, която работи като маникюрист от 15 години.
Една вечер, след интензивен работен ден, започнах да наблюдавам и усещам необичайно изменение на кожата на ръцете ми (подуване, парене, обрив, придружен от сърбеж). За няколко дни състоянието ми се влоши до силно и болезнено нацепване. Месеци наред търсех специализирана лекарска помощ от дерматолози, които ми поставиха диагноза „Контактен дерматит с неустановен произход“. Назначиха ми скъпи терапии, но без резултат. Състоянието ми се влошаваше, като симптомите засегнаха и кожата на лицето ми. След изолиране от работната среда (годишен отпуск), обривът ми изчезна напълно и кожата ми се възстанови. Това за мен беше сигнал за евентуална алергия. Тогава потърсих д-р Денислава Недева (алерголог в Клиниката по алергология на Александровска болница), която установи алергията ми към НЕМА чрез епикутанно тестуване (пач тест).

КАКВО Е НЕМА?

Това е мономерът, който се използва за получаване на полимерния полихидроксиетил метакрилат. Той спада към групата на акрилатите. Акрилатите са естери на акриловата или на метакриловата киселина, широко използвани в производството на материали за маникюр. Съдържа се в акрилни бои, лепила, изкуствени нокти, контактни лещи, гел-лакове, гелове, стоматологични материали, UV мастила и покрития, в ортопедичната хирургия, като пълнеж за костни дефекти, протези и много други. Професиите, при които има риск от развитие на алергия към акрилати, са: зъболекари, зъботехници, козметици, маникюристи, специалисти на фибростъкло и др. Полимерите в крайния продукт не причиняват алергични реакции, но акрилните мономери имат висок алергизиращ потенциал и ежедневната работа с подобни продукти води до свъхчувствителност и могат да причинят алергия. До преди 3–4 десети¬летия акрилатите не са били сериозен професионален алерген, но в последните години се наблюдава значително нарастване на (мет)акрилатната алергия сред професиите, използващи подобни продукти (зъботехници, маникюристи), вероятно защото нови¬те акрилни мономери се отличават със значително по-висок алергизиращ потенциал в сравнение с използваните преди години.

Ежедневният контакт с неполимеризирали акрилати е предпоставка за обостряне на чувствителността на организма и развитие на алергия с характерна клинична изява на дерматит на ръцете, който впоследствие може да се разрасне и да обхване други части на тялото. В някои случаи симптомите могат да бъдат толкова тежки, че да се наложи смяна на работата. Въпреки че защитните ръкавици могат да ограничат контакта между акрилните мономери и кожата, възможно е те да проникнат през латексовите и в по-малка степен през винилните ръкавици. Нискомолекулните съставки като НЕМА проникват през ръкавиците за няколко минути, за разлика от високомолекулните диметакрилати, за които е необходимо повече време.

(Мет)акрилатите предизвикват не само кожни проблеми, а и се оказват важна причина за развитие на респираторни смущения, включително астма. Респираторната свръхчувствителност е резултат от лесно изпаряващите се при стайна температура неполимеризирали метакрилати като 2-НЕМА и ММА, които могат да действат раздразващо на дихателните пътища и белите дробове. Професионалната алергия към акрилати може да се прояви и като контактна уртикария, алергичен конюнктивит или алергичен фарингит.
Поради недостатъчен брой регистрирани случаи на алергия към акрилати, НЕМА не присъства в Европейската базова серия за тестване. Но тя е алерген и борбата с нея е трудна и болезнена. След като професионалната алергия бъде диагностицирана, е необходимо да се предприемат мерки, които да ограничат и елимират симптомите. Основен проблем за ефективното справяне с професионалните алергии, засягащи маникюристите, е ниската информираност. При алергия към метакрилати е необходимо да се избягва контактът с бондове и акрилни смоли. Използването на защитни ръкавици не може да ограничи проникването на нискомолекулните метакрилати през тях, поради което техниката на работа трябва да бъде такава, че да не се контактува директно с тези материали, а единствено чрез помощни средства.

 

А, що се отнася до мен… Продължавам да се боря, практикувайки професията маникюрист. Скъпи колеги, работете предпазливо и не подценявайте риска от развиване на алергия.
текст Деница Алексиева

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!