fbpx

Когато косите на една жена започнат да падат, тя е склонна да се умопобърка. Мъжете обаче като че ли приемат този факт по-разумно и спокойно.

Дали защото знаят, че това е естественият ход на нещата, или просто не ги е грижа толкова как изглеждат?

Особено ако вече са намерили половинката до себе си и знаят, че тя ще ги обича независимо от външния им вид. През последните няколко години обаче все повече нараства броят на мъжете, които полагат всекидневна грижа за себе си и визията им е също толкова важна, колкото добре поддържаната кола или мощния компютър.

Класическото мъжко оплешивяване, наречено още андрогенна алопеция, се явява доста сериозен проблем. Още повече, че през последните години окапването на косата се случва в доста ранна възраст. След навършването на 20 години, мъжът малко по-малко започва да се разделя с нея. Косопадът стартира с отдръпване на линията на окосмяване и изтъняване на космите в горната част на главата. Постепенно той прогресира в очевидна загуба на коса.

Не е тайна за никого, че една от сериозните причини за неприятната загуба на косата, е стресът. Оплешивяването на стресова основа е срещано и при двата пола и като че ли това е най-разпространеното и в същото време най-невинното последствие от подобни негативни емоции. Стресът може да доведе до други, по-сериозни проблеми като болест на сърцето или нервната система.

Най-често срещаната причина за мъжкия тип оплешивяване обаче е наследствена. Лекари и фармацевти до ден днешен се опитват да открият точния ген, който носи в себе си андрогенната алопеция. Единодушно решение няма, но повечето учени категорично твърдят, че оплешивяването се наследява по майчина линия. Това ще рече, че ако бащата на майката е оплешивял, то същото ще сполети и сина. Започне ли косата веднъж да пада, трудно може да бъде спряна, а още по-трудно е и нейното възстановяване. Това, което трябва да се направи, е да се забави процесът на косопад.

Тук на помощ идва най-масовият бранш днес – козметичният. На пазара се предлагат професионални шампоани и лосиони, които стимулират растежа на косата и подхранват фоликулите, което удължава живота им. Основните съставки контролират киселинността (pH) на кожата, мазната коса и сухия скалп. Най-популярен в това отношение се оказва зехтинът. Други съставки, за които е добре да се следи на етикета, са дафиновият лист, слънчогледовото масло и кофеинът. Те неутрализират вредното влияние на свръхпроизводството на тестостерон, който се преобразува в дихидротестостерон, който, от своя страна, причинява оплешивяването.

Употребата на медицинска козметика с подобна цел се препоръчва винаги след консултация с дерматолог. Макар и в повечето случаи наследствен, проблемът си остава строго индивидуален. След подобна консултация обикновено се назначава лечение на скалпа с медикаменти в допълнение с козметични продукти за забавяне на косопада.

Лазерът отдавна е доказал силата си в редица области, включително и в борбата с косопада. Той въздейства върху корените на косата, като стимулира клетъчния метаболизъм. Лъчите спомагат за по-бързото усвояване на хранителните вещества и изхвърлянето на отпадните продукти. Освен че стимулира правилното функциониране на клетките, лазерната терапия поддържа нормалната циркулация на кръв в космените фоликули, което гарантира по-дебели и здрави косми. За домашна употреба на пазара се предлага т.нар. лазерна четка за коса. Тя засилва кръвообращението и стимулира енергията на стволовите клетки на космения фоликул за формирането на нови.

Все пак най-ефективният метод, който скрива напълно нежелания ефект от оплешивяването при мъжете, е директната имплантация на коса. Естествено процедурата се извършва от специалисти в клиники, които знаят как да намалят риска от увреждане на космения фоликул до нула. Накратко, технологията представлява „измъкване” на вече увредените фоликули и поставяне на тяхно място на нови, естествени корени, които да израснат в здрава коса.

Тези господа, които вече са се разделили с голяма част от косата си, могат да се възползват от добре познатите тупета. Те изглеждат естествено, а модерните методи за закрепването им с щипки ги прави лесни за употреба. За мъжете, чиято коса започва да оредява, се препоръчва методът на поръсване на фино нарязани косъмчета и фиксирането им със спрей. Важното е, че начини за третиране на косопада има, затова мъжете не трябва да се примиряват с него. А за прикриването му е желателно да се допитат до най-компетентния за целта, своя фризьор.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!