fbpx

Премахване на черно, червено и къна

coiffure beauty coloristica 2Премахване на черен цвят

Това е изключително трудоемък процес. Поради тази причина не е добра идея да обещавате максимални резултати, тъй като в най-добрия случай от 1-ца може да се постигне 4-ка (светлокестеняво). Колко светъл цвят може да се получи, зависи от това, колко години съответната клиентка е боядисвала косата си, какви бои са използвани, въобще фризьорът ще трябва добре да се запознае с историята на боядисването, за да знае как да процедира.

Добре е клиентката да бъде предупредена, че няма как отведнъж черният цвят да стане рус. Още при диагностиката на косата, ако фризьорът установи, че косъмът е достатъчно плътен и позволява няколко изсветлявания, той може да продължи работата си, но в случай че косата е твърде фина, то има риск при повече изсветлявания тя да започва да се чупи.

При свалянето на черен цвят се работи с оксиданти от висок към нисък процент. За първото изсветляване са необходими една лъжица изсветляващ продукт, три дози оксидант 9% и две капки глицерин, като може да се използват 1–2 капки и чисто арганово масло или масло от макадамия. Работи се от тила нагоре по дължината, без да се засяга коренът. Времетраенето зависи от реакцията на косата, като фризьорът трябва през цялото време внимателно да следи. Обикновено на 40-та минута известляващият продукт се отстранява с кърпа за еднократна употреба, като косата не се мие с шампоан.

При второто изсветляване се използва една лъжица изсветляващ продукт, две лъжици оксидант, вече 6%, и две капки арганово масло или глицерин. Глицеринът се използва, за да се запази структурата на косъма, да не се изсушава косата и дори да се омазни, за да се махне по-лесно изсветляващият продукт без опасност от изгаряне. След това се повтарят същите действия – работи се от тила нагоре, без корените. Времетраенето е 40 минути и накрая изсветляващият продукт се премахва с кърпа за еднократна употреба.

При третото изсветляване се процедира по същия начин, като се работи с оксидант 3% за постигане на равен цвят. При четвъртото изсветляване отново се използва оксидант 3%, но вече се нанася и в корена. Накрая се поставя желаният цвят боя. Ако той е например 4-ка, използва се основен цвят 4, като се неутрализират червено-оранжевите пигменти.

Премахване на червен цвят

Всеки, който иска да остави червеното в миналото, трябва да е наясно, че ще попадне в топлата гама. Червеното се намира по-дълбоко в кортекса и поради тази причина по-трудно се премахва при изсветляване. Стволът на косъма трябва да се разтвори достатъчно и за по-дълго време.

Единият от начините за премахване на червено е с помощта на зелен коректор, смесен с вода, като времетраенето на процеса е между 10 и 15 минути. След това косата се измива и се нанася боя в шоколадов или тъмнокестеняв цвят.

coiffure beauty coloristica 1Ако клиентката държи не само да й се премахне червеното, но и да има по-светъл цвят, трябва да се направи ново изсветляване. Процедира се както при премахването на черния цвят. Лъжица изсветляващ продукт плюс две дози оксидант 9% се нанасят отново по дължините, но не и в корените. Времетраенето се запазва – 40 минути, като напомняме, че не трябва да се използва шампоан, тъй като той ще затвори косъма. След подсушаване процедурата се повтаря, като вече се използва оксидант 6%.

Трябва да се следи как реагира клиентката, а след 15-та минута сместа се нанася и в корена. Общото времетраене е 40 минути, след което косата се измива и в употреба влиза терапия за дълбоко хидратиране (използват се луксозни терапии с кератин, арган, черен хайвер). Терапията се нанася по дължините и след отмиване косата се изсушава със сешоар. След това в корена се наблюдава жълт цвят, а по дължините – оранжево-червен.

Косата е шарена и трудно може да се постигне един цвят. Затова се правят воали с фолио, при които се използва лъжица изсветляващ продукт и лъжица оксидант 6%. След това се нанася желаният от клиентката цвят, а с коректор се неутрализират нежеланите оттенъци. Накрая фолиото се отстранява над мивката, косата се измива и се прави цялостно матиране. Крайният резултат е пясъчно 7/71.

Премахване на къна

Ако премахването на черно и червено е труден процес, то отстраняването на къна е почти невъзможно. Това е продукт, който здраво се натрупва по стените на косъма и фризьорите съветват, ако клиентката не е доволна от цвета след първоначално ползване на къна, да не продължава с нея, защото ще стане практически невъзможно косата да се оцвети с боя. Като цяло къната се счита за най-трайното средство за боядисване на коса, което я прави предпочитана от хора с бели коси. Тя гарантира, че косъмът се запечатва и цветът няма да падне или да се отмие, което се превръща в проблем, когато клиентката пожелае да премине на боя за коса.

Съветът на специалистите е да се изчака поне месец (или повече) след еднократно ползване на къна, преди да посетите фризьорския салон. Ако обаче къната дълго време е била средство за боядисване, то стилистите съветват клиентката просто да се примири и да остави косата да израсте. Ако тя не е харесала цвета на къната след еднократна употреба, има няколко неща, които могат да помогнат. По-честото миене е задължително, като не бива да се използва балсам, който само би затвърдил цвета (или поне да се използва по-мек балсам).

Съществуват по-нови видове къна, които не са толкова наситени и в определени случаи позволяват да се въздейства на косъма. Като цяло обаче трябва да стенаясно, че резултатите едва ли ще са особено успешни. Къната покрива косъма, предпазвайки го от всичко, а това включва и боята за коса, която просто не може да достигне повърхността на косъма, за да го оцвети. Поради всички тези причини във фризьорския салон се тества на кичур от задната част на косата, за да се провери дали е възможно третиране. Ако няма нежелани резултати, отстраняването се извършва по същия начин както с черното. Пробният кичур е изключително важен, тъй като, ако къната е прекалено силна, може под въздействието на оксиданта да се получи топлинна реакция и косата да започне да пуши.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!