fbpx

Русата коса е красива, секси и много клиентки искат да бъдат блондинки. Полагат неимоверни усилия, за да постигнат желания рус нюанс. Но с течение на времето и при неправилна поддръжка руса­та коса се изтощава, накъсва се и губи своя блясък и жизненост.

Дамите са доста чувствителни на тема боядисва­не. Понякога заради прищявка или емоционално взето решение изведнъж им се приисква от блондинки да се превърнат в разкошни брюнетки!

Е, това е възможно, но все пак има някои особености, които трябва да се знаят, за да се получи красив и на­ситен тъмен цвят на косата.

Първо, нека започнем с това, как получаваме руса коса. Изсветляване, или обезцветяване е процес, при кой­то се премахва меланинът от косата и се показват основните пигменти – червено, оранжево и жълто. Същото се случва, ако избелвате тъмна кърпа – ще премахнете пигмента и ще останат онези топли оранжеви тонове.

Цветът на коса се определя от различно съотношение на еумеланин (кафяв/черен пигмент) и феомеланин (чер­вен/жълт пигмент). Колкото по-тъмна е естествена­та коса, толкова повече основни пигменти съдържа.

Естествените нива на цветовете се подреждат в скала от 1 до 10, където 1 е черен, а 10 е най-светли­ят рус цвят. Основните пигменти съответстват на определено ниво. За ниво 3 базовият пигмент е червен, за ниво 5 – оранжев, а за ниво 10 – бледожълто.

За да преминете от блондинка на ниво 10 до кафяво или още по-тъмен цвят, е необходимо да запълните липс­ващите пигменти в косъма, които са били премахна­ти преди това. Помислете за това сякаш трябва да нанесете няколко слоя боя върху стена, за да изглежда цветът непрозрачен и наситен. Ако поставите един слой кафява боя върху жълта стена, тя ще изглежда полупрозрачна и няма да има тази наситеност. Кога­то липсват тези основни тонове при брюнетките, цветът често избледнява до нещо зеленикаво, защо­то липсват топли тонове, които да неутрализират сивото.

Диагностика

Ето кои са стъпките, когато искаме да потъмним цвета на косата от светлорусо (10) до кестеняво (6, 7). Обикновено клиентите на финала искат студен цвят, а не топъл, който има повече червеникав оттенък.

Стартираме с диагностика на косата на клиента и ус­тановяваме какво е състоянието на косата и има ли разнотоние между корена, средната част и краищата. Често имаме поне два или три цвята, поради което трябва да подходим внимателно към процеса на по­тъмняване. Ако имаме голяма разлика в цвета между корена и дължините, за да постигнем равномерен тъ­мен цвят, е добре да започнем с изравняване на цвета на косата и тогава да пристъпим към потъмняване.

Избираме желания цвят, който искаме да постигнем на финала на оцветяването. В този случай винаги кон­султирайте клиентите си. Добре е те да знаят пред­варително какво може да се получи, дали са на 100% убедени, че искат тъмен цвят или само леко потъм­няване.

От практиката знаем, че доста чес­то след потъмняване клиентите отново искат да се изсветлят, а това е процес, който не става само с едно нанасяне на боята!

Потъмняване цвета на косата

След като сме установили от какви нива стартираме и какъв искаме да е финалният нюанс на косата, започ­ваме боядисването.

1. Препигментация

Комбинацията от продукти е стро­го индивидуална и зависи не само от косата, с която ще работите, но и от състава на про­дуктите.

При русите коси липсват червени пигменти, затова преди да нанесете желаната боя, миксирате чисти пигменти, за да запълните липсите в косъма. В зави­симост от това, какъв резултат искате, при топъл нюанс миксирате червен и жълт пигмент, а при сту­ден – жълт и оранжев пигмент. Не пигментирате със сиво, защото то неутрализира всеки друг нюанс. В за­висимост от това, с каква боя ще работите, трябва добре да проучите какви пигменти се съдържат в нея. Някои от боите за коса имат зелено изразена основа, т.е имат повече зелен пигмент, а други са на синя ос­нова и имат по-изразен син пигмент.

За да получите балансиран цвят на препигментирана­та коса, миксирате пигментите 1:1 с вода и нанасяте на най-светлата част по дължините. Изчаквате 15 минути, след което подсушавате леко със сешоар. Ко­сата не е напълно суха и продължавате с нанасянето на боята.

Внимание: Косата с нанесените пигменти не се измива!

При вече готова препигментирана коса може да ра­ботите както с амонячна, така и с безамонячна боя. Нанасяте желания цвят и следвате инструкциите на производителя за времето на действие на продукта.

2. Микс от амонячни бои

Ако работите директно с желания цвят без предвари­телна пигментация, има огромна вероятност резул­татът да е разочароващ. На местата, на които липс­ват пигменти, се получава тъмен корен и дължини със сиви или зелени оттенъци. Това е всичко друго, но не и равномерен тъмен цвят.

За да направите един цвят равномерен, се налага да неутрализирате втори или трети цвят. Да припом­ним номерацията на боите за коса:

  • 1 – основен цвят;
  • 2 – вторичен пигмент;
  • 3 – третичен оттенък.

Няма как да вземете една боя и да направите красив цвят. Трябва да миксирате натурален тон и боя със златисти тонове. В натуралния цвят има червен пиг­мент, затова добавяте боя с жълт пигмент. Нанася­те амонячна боя с 3% оксидант, за да може косъмът да се пигментира добре. Така ще сте сигурни, че пиг­ментите няма да се отмият и на финала няма да полу­чите сиви или зелени оттенъци на цвета.

Когато работите директно с боя, избирате продукт с амоняк. Ако из­берете безамонячна боя, рискувате да не се получи добра пигментация и на места косъмът да прозира.

3. Микс от боя и чисти пигменти

Ако правите директно боядисване само с избрания от вас цвят, то задължително към боята трябва да прибавите чисти пигменти чер­вено, оранжево или жълто според желания резултат.

Тук има опасност от това, че не знаете какъв цвят ще се получи на финала и какво точно неутрализирате. Затова най-добре е да работите с препигментация и след това да нанесете желания цвят. Така имате по-голям контрол върху действието и може своевре­менно да направите корекция.

Възможно е в началото цветът да ви се стори по-тъ­мен от очакваното. Но за да получите трайност на цвета, е добре след 2–3 седмици да направите ново бо­ядисване, за да наситите косъма с пигменти.

Домашна грижа

В домашни условия грижата за цвета на косата е изця­ло в ръцете на клиентите. Първото измиване трябва да е най-малко три дни след боядисването. Предло­жете им правилните продукти за грижа за оцветена коса, които допълнително предпазват цвета от изб­ледняване и отмиване. Могат да се използват оцве­тяващи маски за поддържане на цвета, които успешно допълват процедурата по потъмняване.

Потъмняването на косата както и изсветляването е дълъг процес. Не е трудно да потъмните косата си, но знайте, че следващо изсветляване ще е дълъг период на промени. Има достатъчно продукти, които могат да направят чудеса, но истинското чудо е да запазим здравината на косата, нейната еластичност и бля­сък. Затова, когато предприемате подобни промени, действайте разумно!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!