fbpx

През лятото всички говорят как трябва да се грижим за кожата си, да я пазим от изгаряне или пигментни петна. И някак грижата за косата остава на заден план.

Ако си мислите, че косата не може да изгори от силните слънчеви лъчи, грешите. Освен изгаряне те могат да й причинят и изсушаване. Русите коси са с една идея по-сухи вследствие на изсветляване и обезцветяване, за да се постигне красивият рус нюанс, а слънцето оказва допълнително влияние.

Ето защо през лятото е задължително да използваме продукти за коса с UV защита. Препоръчително е да нанасяме и подходяща хидратираща маска за коса, която успешно може да я предпази от накъсване и да улесни нейното разресване.

Eто няколко основни етапа, които да следвате в правилната грижа за вашия красив рус цвят.

Блондинките се нуждаят от повече грижи, за да имат еластична и красива коса, затова преди да заминете на почивка е препоръчително да си направите подхранваща терапия и леко подрязване на дължините. Благодарение на хидратиращите терапии ще добавите необходимата влажност в косъма и така вашата прекрасна руса грива ще изглежда здрава и красива. Специално за русите коси може да се използват терапии с кератин или с хиалуронова киселина. Има и други, най-разнообразни продукти – такива с хайвер, арганово масло или дори със стволови клетки.

Забранено е непосредствено преди почивка да правите перманентно къдрене или трайно изправяне, бразилски кератин или боядисване. Ефектът за косата ще е още по-стресиращ, като добавите и влиянието на слънцето.

Друг вариант за подготовка на русите коси преди лятната ваканция е да използвате плекс технологии. Те имат поддържащи продукти с повишено количество на кератин, което допълнително уплътнява и заздравява косата, прави я по-еластична и жизнена. Не забравяйте, че трябва да повторите тази процедура веднага след като се приберете у дома, за да възстановите влажността в косъма.

Ако ще влизате в море или басейн, е добре да се снабдите с комплект за пътуване с най-необходимите продукти за коса. Дали ще е слънцезащитен спрей, или кристали за коса – вариантите са много. Масло от макадамия, арганово масло или дори чиста коприна са възможните спасители за сухата и изтощена руса коса. Нанасяйте продуктите, преди да се изложите на слънце.

За поддръжка на русата коса преди морето може да се възползвате и от супермодерните и иновативни технологии, които предлагат професионалните продукти. Новата криотерапия за коса е точно такава. Освен че влага допълнително количество хиалурон в косъма, тя прави и защитен филм около него за абсолютно предпазване на русите коси от увреждане. Действието на терапията е около месец и в допълнение с поддържащите продукти ще си гарантирате красива коса по време на лятната почивка.

Друга важна стъпка е да не излагате русата коса директно на слънце, защото има опасност да изгори. Затова употребата на слънцезащитни продукти е задължителна. Когато сте на плажа или в морето, препоръчително е косата да бъде сплетена на плитка или вързана на опашка, така че максимално да се избегне допълнително оплитане и въздействие на слънцето.

Много важно е веднага след като излезете от басейна или морската вода, да изплакнете косата си. Така ще отмиете вредните химикали и хлора във водата или солта от морската вода. Измиването трябва да се прави с шампоан със слънцезащита, който допълнително предпазва косата. Използвайте продукта в комбинация с маска от същата серия или такава, която има UV защита. Нанасяйте я всеки ден. Не се притеснявайте, че това може да утежни косата ви или да я омазни. Нанасяйте маската по дължините, като така ще ги предпазите от изсушаване.

Друго спасително оръжие е да използвате шампоан с допълнителен пигмент, като виолетов или син или комбинация от двата. С така приготвения от вашия фризьор шампоан успешно може да сменяте оттенъка на косата си, дори по време на морската ваканция.

Синдромът на позеленялата коса

Много често влизате в басейна като блондинка, а излизате с позеленели краища или дори цели кичури. На какво се дължи това явление?

Така се получава, когато вашата руса коса е дехидратирана, порьозна и увредена. В реакция с химикалите за дезинфекция и хлора във водата на басейна се получават тези неприятни зелени оттенъци. В някои случаи дори е невъзможно да неутрализирате този ефект. Какво да направите?

Първо, задължително е да подготвите русата си коса за летните морски приключения във водата. Тя трябва да бъде допълнително хидратирана и да използвате подходящи продукти за грижа за косата. Ако сте изпълнили всички стъпки в грижата за вашия красив рус цвят, ефектът на зелените краища няма да се прояви.

Ако имате руси екстеншъни на капси, задължително ги свалете по време на почивката. Ефектът на зелените петна може да се прояви вследствие на оксидирането на капсите, които ще оцветят екстеншъните в зеленикави или жълти петна.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!