fbpx

coiffure beauty may 2018 iva ekimovaИва Екимова е експерт комуникации повече от 20 години. В портфолиото на управляваната от нея компания влизат клиенти като Петрол, Christian Of Roma, Валмарк и много други. С пиар започва да се занимава още докато работи като асистентка в Супершоу „Невада“ през 1997 г. Днес твърди, че от момиче на късмета се е превърнала в жена с късмет. Майка е на талантливата Дара, която ражда в същата година, в която се омъжва за рок-музиканта и основател на група „Сленг“ – Димитър Екимов–Дими.

Вие сте водещ пиар експерт. Лесно ли се работи в тези среди?

Във всяка среда се работи трудно, ако не си усърден и отдаден на работата. Сферата на публичните комуникации не прави изключение. Вярно гласи приписваната на Конфуций максима: „Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си“. Това е причината да съм толкова посветена на професията си – защото ми доставя удоволствие. От там идва и желанието ми да разработвам нестандартни и печеливши кампании, а успешна комуникационна стратегия се гради след задълбочен анализ и детайлно познаване на бизнеса, ценностите и дейността на клиента. Начертаването на стратегическите цели и задачи се изгражда върху този фундамент. Следва изпълнението им, подплатено с креативност и последователност.

Вие сте завършили престижно училище по пиар в Лондон. Доближаваме ли се до техния модел на комуникация или сме на светлинни години?

Всеки модел на работа е различен, в моята дейност залагам на индивидуалния подход. Вероятно колегите по света прилагат и обогатяват основния модел. Често клиенти са ми казвали, че нашият екип работи по световни стандарти. Познавам много колеги в България, които прилагат техники и практики, често пренебрегвани в чужбина. Това ми носи удовлетворението и спокойствието, че ние, на този малък пазар, всъщност сме на светлинни години. Техниките, които експертите по комуникации използват, са материя, която се развива динамично, стига да искаш да се учиш и растеш нагоре. Съществува обаче задължителен фундамент, който е необходимо да познаваш, прилагаш и развиваш ефективно.

Седем години преподавахте пиар в Нов български университет. Какво Ви даде тази професия?

Преподавателската дейност ме срещна с много млади, будни и жадни за знание студенти. Хора, които искат да се развиват, да учат и да надграждат таланта и знанията си. С тях работихме по създаден от мен модул, базиран на основите на публичните комуникации.

Имате собствена рубрика в популярния сайт Edna.bg. Какво споделяте с читателите?

Edna.bg е моята неутолима страст. В нея разгръщам себе си, извън забързаното ежедневие. Там споделям наблюденията си от личния живот, духовното израстване, теми, свързани с тревогите, вярванията, радостите, интимните преживявания на всеки един от нас.

Преди години участвахте във ВИП Брадър. Какви спомени остави у Вас това участие?

За мен това беше един социален експеримент. Той ми разкри черти от характера, които сега ми е по-лесно да наблюдавам обективно. Въпреки че това се случи през 2014 г., спомените ми са все още цветни. Форматът ме срещна с нови приятели. Кали е един от хората, които открих. Тя е много интелигентен, ерудиран и сърцат човек. Дали бих повторила? Да, разбира се. Вече без страх от неизвестното, заредена с много повече житейски опит и самоувереност.

Дъщеря Ви Дара също се пробва, но в друг риалити формат – „Гласът на България“. Какво не й достигна да премине кастингите?coiffure beauty may 2018 iva ekimova 1

Подкрепих я в това участие, защото опитът, който придобива, ще й помогне за истинските предизвикателства в живота. На Дара вероятно не й достигна онази увереност, която изграждаш, падайки и изправяйки се след всяка спънка. Истината е, че няма грешки, има опит. А провалите са най-добрият ни учител. В книгата на Пламен П. Попов „Предприемачът” прочетох, че „Успехът ни прави мързеливи”. Сигурно съм го знаела и преди, но точно така формулирано, не си давах сметка колко е вярно.

Въпреки че не успя да продължи в състезанието, Дара вече има своята дебютна песен, клип, участва в благотворителни концерти. Това ли е пътят, по който искате тя да поеме?

След участието в „Гласът на България” й казах никога и при никакви обстоятелства да не се отказва. Помагам й да повярва в себе си, да бъде уверена, да се стреми към предприемчивост и упорство в постигането на целите си. Трябва да призная, че е доста фокусирана, като си набележи цел.

В едно свое интервю Вашата дъщеря Ви цитира с думите: „Когато сензацията присъства, талантът отсъства“, което важи не само за музикалните среди у нас. Как може човек да се съхрани в такъв случай?

Всеки от нас, с възпитанието, опита и израстването, изгражда определени ценности. Базирайки развитието си върху тази основа, той може да съхрани индивидуалността и морала си. Що се отнася до публичните комуникации, въпросът е: „Каква е крайната цел – краткотрайна слава или устойчиво развитие?“. Сензацията е инструмент, но не винаги целта оправдава средствата. Винаги съм вярвала, че животът на публичните личности, преди всичко, би трябвало да бъде достоен пример за подражание.

coiffure beauty may 2018 iva ekimova -2Срещата с различни хора и телевизионните участия са неизменна част от Вашата работа. Как успявате винаги да изглеждате безупречно?

Безупречният външен вид не изисква много усилия. Излъчването е в основата на това, как изглеждаме и какво послание предаваме към обкръжаващата ни среда. Старая се да подбирам стила, който най-добре ме изразява, работя върху вътрешната си хармония и залагам на почтеността в отношенията си с другите.

Къде се намира спортът във Вашето ежедневие?

Отскоро възобнових заниманията във фитнес залата, този път в компанията на дъщеря ми. 13 години прекарах в тренировки, за 4 години спрях, сега отново имам солиден мотив да спортувам.

В наши дни салоните за красота са на всеки ъгъл. Каква комуникационна стратегия бихте изградили за хората в този бранш, за да са с една глава над останалите?

Зависи от целите, от публиката, към която се стреми мениджмънтът на даден салон, от това, кое е уникалното в съответния салон, от услугите, които предлага, от желанието за надграждане. Днес светът е отворен за професионалистите, които искат да усвояват нови знания и умения. Възхищавам се на политиката на Christian of Roma в този аспект. Г-жа Кристиано прилага целия наличен маркетингов инструментариум, за да развива професионалистите, да ги насърчава и вдъхновява. Другият ключов фактор за успех е партньорството на всяко ниво – колеги, професионалисти, институции. Както вече подчертах, подходът ми в работата е индивидуален, ето защо, разработена от мен комуникационна стратегия на салон за красота ще отговаря на това условие.

През последните месеци Ви видяхме на различни снимки за професионалните брандове Кадиффе и Great Lengths. Кое е предимството им и какви качества трябва да имат продуктите, за да бъдат част от Вашия избор?

Преди всичко те трябва да отговарят на стандартите за качество, каквито безспорно са Кадиффе и Great Lengths. Трябва да призная, че красивата коса прибавя едно необикновено самочувствие към излъчването на всяка жена. Именно това ме вдъхнови да се потопя в магичния свят на Кадиффе и Great Lengths. Щастлива съм, че г-жа Вили Боршукова избра именно мен, за да изразя посланието на продуктите, създадени от фризьор за фризьори. Защото само професионалистът знае от какво имат нужда неговите колеги в ежедневната работа, кои са предизвикателствата пред един продукт и как да предложи най-доброто. Благодарна съм на Вили и екипа й за благословията да работим заедно. Когато има синергия, работата и ефектът от нея се получават с лекота!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!