fbpx

Известният фризьор, стилист и фотограф Дей­вид Ракулиа основава American Crew през 1994 г., полагайки основите на днешната мъжка козме­тична индустрия. Какво се промени в бранша за тези години, четете в следващите редове.

25 години по-късно Ракулиа празнува настояща­та позиция на марката като световен лидер в мъжката козметика, която е един от най-бързо растящите сектори в козметичните салони.

Какво означава за Вас този 25-годишен юбилей?

Това е доказателство, че съм стар! Страхотно е! Най-вълнуващата част от юбилея е фактът, че ако се върнете 25 години назад и чуете послание­то на American Crew, ще видите, че всички наши прогнози са се сбъдна­ли. Прогнозирахме голям мъжки сектор. Прогнозирахме, че секторът ще бъде близо 50% от разкрасяващата индустрия. Про­гнозирахме, че мъжете ще започ­нат да отделят повече време и енергия за разкрасяване. Прогнози­рахме това, въпреки че беше много труден период и отне години, може би десетилетие, за да започне мар­ката да разперва крила. Второто десетилетие започнахме да летим и вече се извисяваме. Вълнуващо е да видиш, че постигаш целите си!

Имаше ли ключов момент, в който си казахте: „Успяхме!“?

Не мисля, че все още сме успели напълно! Не съм някой, който се ­осланя на стари лаври. Има различ­ни цели. Продължаваме да вдигаме летвата. Прескочихме няколко ви­сочини, но сложихме още по-висока летва, която марката ни все още е на път да достигне.

Какво ще кажете за нача­лото? Мислили ли сте по някое време, че няма да успеете?

Мислех си, че е различно – никога не съм си помислял, че е безсмислено. Но знаех, че ще се превърне в култ – малка, отдадена група от хора, коя­то ще се фокусира върху мъжкото разкрасяване като бръсненето, но не съм си помислял, че ще стигнем до такава глобална позиция. Така че винаги съм вярвал в този култ и бяхме много щастливи да останем на това ниво. Но не това се случи. Индустрията ни прие и се разрас­нахме значително.

Говорейки си за бръснари, винаги сте били до тях, въпреки че бръснарската култура не беше на високо ниво през 90-те години.

Бръснарите тогава си бяха умест­ни, но много специфични. Винаги е имало момчета, които правят наистина готини бръс­нарски прически, но те трябваше да се проме­нят, да се адаптират повече. Обичам бръснар­ници, както и фризьор­ските салони. Не мисля, че конфликтът бръснари–салони е реален. Вярвам, че когато през 90-те създадохме зона за мъже, беше важно, че дадо­хме възможност на бръснарниците да изглеждат на място, актуално и готино. American Crew помогна в това, но истината е, че причина­та да се справяме толкова добре в тази марка, е, защото нашите бръснари са най-добрите – в тех­ния град и в техния квартал.

„През следващите 25 години ще се повиши популярността на грижата за красотата. Мъжете ще бъдат по-заинтересовани от правилната грижа за себе си, отколкото са днес. Вярвам, че грижата – едновременно за кожа и коса – е бъдещето.“

Каква е тайната зад успеха на American Crew?

Това, което винаги съм смятал за интересно, е, че ние правим не просто добър продукт, ние правим страхотен продукт. Може да сло­жите наш продукт до почти всеки друг и най-вероятно ние ще ги над­минем – като добри или по-добри. Но това не е причината някой да купува твоя бранд. Купуват на­шите продукти, защото вярват в нас, в нашата визия, естетика, вид, всичко за нашата култура и образование, какво правим за ин­дустрията. Представя ли се добре нашият продукт? Разбира се, че се представя добре!

Коя беше Вашата най-силна емоция в началото, когато полагахте основите на марката?

Беше невероятно забавно. В нача­лото на 90-те бях убеден, че на­шето послание е много уместно. Трябваше да пътувам и да чета проповеди. Имах чувството, че сме като рок банда на турне, оби­каляща Америка от град на град и това създаде American Crew – вза­имоотношенията, които изгради­хме по време на нашите турнета. Всеки, който притежаваше наши продукти през първите десет го­дини, ги имаше благодарение на нас.

Когато погледнем Вашите фотографски колекции, има ли истории зад изображени­ята, които искате да разка­жете?

Мъжете не се доверяват. Ако ис­каш

да стигнеш до един мъж, тряб­ва да му дадеш картина не само за мъжа, на когото той иска да прили­ча, но и за мъжа, с който би искал да изпие една бира. Мъжът American Crew притежава характер. Опит­вам се да представя този харак­тер, който е леко наперен, но има мека и силна страна. Красотата е в очите на наблюдаващия и аз имам различен поглед върху красотата от повечето хора.

Някои от последните ко­лекции са свързани с партньорствата на American Crew, като това, което направихте с Елвис Пресли и сега с Харли-Дейвидсън.

Да. Кампанията с Елвис беше тол­кова забавна, защото в него има нещо, което те кара да се усмих­неш. Виждаш неговата снимка, образ, коса. Мисля, че беше много извисяваща и свежа част от ис­торията на American Crew. И след това Харли-Дейвидсън. Имам чув­ството, че независимо дали си доктор или адвокат, на много от хората им харесва да бъдат пътни воини за уикенда – това беше мно­го интересна кампания за нас.

„Всичко започва с доброто подстриг­ване. Гордеем се, че имаме едни от най-добрите бръс­нари в света.“

Кой за Вас е най-специал­ният продукт на American Crew?

Не мога да не посоча Fiber. Това е толкова силен продукт, че дори надмина името ни. Мисля, че Fiber е един от най-добрите продукти, пускани от American Crew някога, и все още е превъзходен, защото е един от онези, които са не само тенденция. Той е истинска кла­сика. Fiber е текстура, която не е перфектна и остава във времето. Това е стил, за който е отговорен American Crew и все още е тук. Обо­жаваме това.

Как виждате развитието на бранда, особено на ново­то поле за грижа за кожа­та?

Отне ни много време да стигнем до грижа за кожата. Мисля, че ка­тегорията не беше готова. Сега всъщност чувствам, че бръснар­ниците трябва наистина да се вслушат в това, защото те имат възможността да бъдат първи с American Crew Acumen, предоста­вяйки наистина качествени проце­дури за кожата на мъжете.

А откъде дойде името American Crew?

Винаги съм харесвал думата crew (екип, банда от англ. език). Мъжете обичат да са част от неща, в кои­то участват и други мъже. Освен това съм много американец. Смя­там думата „американско“ за пози­тивна, която ме кара да се чувст­вам земен. Ако някой ми каже: „О, аз не харесвам този или онзи образ“, аз го питам: „Изглежда ли аме­риканско?“. И ако те отговорят: „Изглежда прекалено американско“, тогава знам, че съм свършил добра работа.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!