fbpx

Kитайската медицина отдавна намира приложение далеч отвъд пределите на азиатския свят. Макар все още да има скептици, които не се доверяват безрезервно на нейната философия и ефективност, мнозина са постигнали добри резултати и дори я предпочитат пред масово установените начини за лечение.

Корените на китайската медицина датират от Древността, но нейните фундаментални принципи са валидни до ден днешен. В тяхната основа стои хармонията между две противоположности – ин и ян. Ин символизира студените, бавни и пасивни принципи на живота, докато ян – топлите, активни и силни въздействия. Всичко се съдържа в тези две начала при определен баланс помежду им. Така е и със здравето на човешкия организъм, което е въпрос на равновесие. Разклащането на това равновесие води до нарушение в потока на кръвта и вътрешната жизнена енергия, които текат по определени линии, наречени меридиани.

Традиционната китайска медицина разглежда човека в неговата цялост, като се стреми да открие и отстрани причините за възникването на дадена болест, а не само да лекува нейните симптоми. Важно е да се открие къде се е появил дисбаланс в организма и какво го е предизвикало, за да се отстрани причината за заболяването. В този процес се отчитат индивидуалните характеристики на човека и организма му, включително мястото, където живее, годишният сезон и т.н. Според китайската медицина болестите могат да бъдат открити много рано, още преди да са се появили каквито и да е симптоми. Завещана още от Древността е и практиката оздравелите хора да продължат да бъдат лекувани, за да се укрепи допълнително организмът и той да стане устойчив за възникването на потенциални нови здравословни проблеми. Например, ако от настинка се разболее човек, който постоянно чувства изтощение, след излекуването си той преминава през още един оздравителен курс, за да се отстрани предразположеността му към простудни заболявания.

Древните китайци вярвали, че съществуването им е тясно свързано с Вселената, където човекът се намира в центъра между небето и земята. Според тези вярвания нито едно същество не би могло да съществува, без да взаимодейства и да е в постоянна връзка с околната среда. околната среда. Това означава, че промените в природата неизбежно влияят на физиологичните функции и изменения в човешкото тяло. Освен с влиянието, което природната среда оказва върху човека, китайската медицина се занимава и с дълбоката връзка между начина на хранене и човешкото здраве, като се акцентира и върху важността на равновесието между тяло и дух. Смята се например, че чернодробните проблеми са свързани с прекомерен гняв, докато белодробните са причинени от тъга. Ето защо поставянето на диагноза в китайската медицина се базира на наблюдението и общуването.

Подложени на преценка са всички аспекти на живота – стрес, хранене, емоции. По този начин се създава картина на енергийното състояние на човека. Самата консултация преминава през етапите наблюдение, разговор за личната история на пациента и клиничен преглед, при който се измерва пулсът и се преглежда езикът. В китайската медицина е залегнало вярването, че човешкият организъм е способен на самолечение, но тази способност трябва да се събуди, за да се възстанови потокът на жизнена енергия по меридиани. Тук идват на помощ различните начини за постигане на целта – билки, акупунктура, масаж, диетично хранене.

Акупунктура, или иглотерапия

Акупунктурата е един от най-известните методи за лечение в китайската медицина. Тя може да ви се стори страшничка, тъй като малцина си падат по игли, но пък гарантирано не се усеща болка, напротив – състоянието може значително да се подобри.

Какво е акупунктурата? Кожното покритие на тялото се приема като огромно нервно окончание, което превръща убождането от иглите във вътрешни сигнали, пораждащи реакции. Иглите се забождат в определени точки, които отговарят на съответни области в организма, където е нарушен енергийният поток, и така могат да окажат терапевтичен ефект. Акупунктурата повишава имунитета, възстановява и енергийния баланс, като може да помогне за лекуването на различни емоционални състояния като депресии, стрес, фобии. Лечението й обхваща и различни хронични болести на бъбреците, сърдечно-съдовата и храносмилателната система.

Разбира се, иглотерапията не е универсално средство за справяне с всички заболявания.

Точков масаж

Това е специален вид мануална терапия. Осъществява се чрез стимулиране на определени активни точки по повърхността на тялото чрез специални техники с ръката. В резултат на това третиране се възстановяват засегнатите структурни функции на организма и се поддържа равновесието в тялото. Чрез китайския традиционен масаж могат да се лекуват редица заболявания, като най-добър е ефектът при заболявания на опорнодвигателния апарат. Точковият масаж е основно средство за отстраняване на състояния като стрес, болка, умора, отпадналост и т.н.

Лечение с билки

В повечето случаи предписваните отвари се варят в глинени съдове и са тъмни на цвят, с горчив вкус. Днес те се предлагат под формата на таблетки и капсули. Билковата комбинация за едно и също състояние обикновено варира при различните пациенти. Това е по-бавен начин на лечение, като обикновено на всеки две седмици пациентът се подлага на контролен преглед и според промяната на състоянието му се определя комбинацията и дозировката на билките. Те могат да са полезни за автоимунни, възпалителни и сърдечносъдови заболявания, менструални болки, дори рак. Китайските билки обаче трябва да се използват с повишено внимание, защото са силни и могат да бъдат опасни при своеволна употреба. Напълно забранено е и да се превишава препоръчителната доза.

Лечение с вендузи

Вендузотерапията представлява поставяне на затоплени вендузи върху различни части на тялото. Те извличат патогенната енергия от тялото, затоплят енергийните канали, подобряват кръвообращението и циркулацията на жизнената енергия и засилват защитните сили на организма. Когато вендузата се залепи за тялото, при получения вакуум тя засмуква кожата, което увеличава притока на кръв и лимфа от дълбоко разположените тъкани към кожата в съответния участък на тялото.

Те, от своя страна, оказват рефлекторно въздействие на кръвоносните съдове и вътрешните органи – подобряват периферната циркулация на кръв, лимфа и лимфни течности. Там, където е концентрирано въздействието на процедурата, се образуват биологично активни вещества, стимулиращи обменните и възстановителни процеси. Вендузите помагат за лечение на бронхит, пневмония, настинка, главоболия, стомашни болки, схващания в гърба, врата и т.н. Този метод е забранен в случаи на остри заболявания на сърцето, тънка или наранена кожа, изтощен организъм и бременност.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!