fbpx

Съвършено гладки

ModelmixКожата на жената прави силно впечатление на околните, особено през топлите месеци. Когато се разхождаме с любимата си къса рокля или се печем на плажа, кожата ни трябва да бъде гладка, мека и перфектно епилирана. Ето защо е хубаво да знаем повече за методите на обезкосмяване и да изберем най-подходящия за нас.

 Бръсненето1_brysnachka

Да започнем с един от най-старите и вече не чак толкова прилагани методи – бръсненето. Предимствата му са, че е доста бърз, лесен и евтин начин. Препоръчително е да ползваме специален крем за бръснене, за да не дразним кожата. Ако изберем този начин за обезкосмяване, трябва да обърнем особено внимание на самобръсначките. Желателно е да бъдат с остриета, обградени с изглаждащи и опъващи кожата ленти за овлажняване и успокояване. При бръснене ефектът е в рамките само на 1–2 дни. Този метод има и други недостатъци. При бръснене косъмчетата започват да израстват много бързо и загрубяват. Ако имаме чувствителна кожа, може да се появи сърбеж и пъпки, които при дразнене зарастват много бавно и трудно.

 Painting nails in beauty salonКола маска

Колата маска е предпочитан метод от доста жени. Той остава и един от най-ефективните. Характерното за него е, че косъмчетата се отстраняват заедно с луковиците. Най-разпространена е топлата кола маска, която разширява порите и улеснява отстраняването на косъмчетата с корените. Освен в козметичните салони кола маска може да си направим и у дома, но трябва да внимаваме да не изгорим кожата си, ако загреем продукта прекалено много. Ефектът от епилацията с кола маска трае около две–три седмици, косъмчетата израстват бавно и са все по-тънки и слаби. Този метод обаче трябва да се избягва от жени с много чувствителна кожа, при алергии и възпаления.

3_threading-bangsar Обезкосмяване с конец

Този метод се прилага още от дълбока древност от персийските красавици. Той е по-болезнен от предходните два, но пък доста ефективен. За обезболяване може да натъркаме мястото с парченце лед, след което да го напудрим с малко талк. Как се случва всичко? Взимаме плътен копринен конец. Завързваме двата му края на възел, след което правим примка чрез кръстосване. В тази примка хващаме по няколко косъмчета и ги отстраняваме. След епилацията намазваме третираната кожа с хидратиращ крем.

 Ултразвук

Това е съвременен метод за отстраняване на нежеланото окосмяване. При него има едновременно трениране на косъма с ултразвук плюс специален активен гел и пулсиращ галваничен ток. Само за една процедура 30% от космите изчезват и 30% закърняват, което води до забавяне на растежа, изтъняване и изсветляване. Липсва болка и методът е ефикасен. За разлика от лазерната епилация, при ултразвука цветът на косъма не е от значение.

 Лазерна епилация

Няма съмнение, че лазерната епилация е един от най-ефективните методи за премахване на нежеланото окосмяване. При нея излъчената светлина се поглъща от пигмента в космените стъбла, стига до фоликула, трансформира се в топлинна енергия и го разгражда. Светлината въздейства избирателно върху космените структури, без да уврежда обкръжаващата кожа. Още след първата процедура част от космените луковици загиват, а останалите атрофират, което се проявява в изтъняване на космените стъбла, забавяне на растежа им и окапване. Броят на процедурите e индивидуален и зависи от структурата на косъма, обработваната зона, възраст, хормонален фон и други. Това е крайно ефективен и безвреден метод. След две–три процедури почти 80% от косъмчетата спират да растат. Препоръчително е използването на слънцезащитен крем с по-голям фактор на откритите третирани участъци. Ако сме навън през по-голямата част от деня и сме изложени на слънце, нанасянето се повтаря. Предимствата на този метод е, че той не е болезнен, усещат се само леки бодежи, а кожата не се възпалява.

 Фотоепилация

Ако желаем трайно обезкосмяване, на помощ идва фотоепилацията. Това е ефективен, безопасен и безболезнен начин да се преборим с нежеланото окосмяване. Предимство пред останалите методи е фактът, че фотоепилацията отстранява дори руси косми. Този метод се основава на принципа на селективната фототермолиза и се осъществява с апарати, които излъчват интензивна пулсова светлина. Светлинната енергия се поглъща от меланина и се трансформира в топлина, която, от своя страна, се отвежда по стъблото на косъма до неговия корен, където селективно се нагрява косменият фоликул и се разрушава, без да уврежда околната кожа. След приключването на процедурите няма да имаме нужда от обезкосмяване в следващите две години. Фотоепилацията позволява да се третират безопасно и ефективно всички участъци по тялото, дори деликатни и чувствителни зони като мустаци, брадичка, бузи, корем, слабини. Както при лазерната епилация, ефектът на фотоепилацията се проявява след няколко процедури – поне 3–4. Хубавото е, че не се наблюдават странични ефекти при този метод за обезкосмяване.

 Натурално решение за нежеланото окосмяване

Някои от вас вече може да са чували за маслата от мравчена киселина, които се предлагат на пазара. Това е най-доброто натурално решение за нежелано окосмяване по тялото и лицето, като предимството на маслата от мравчена киселина е, че може да се използват дори на най-деликатните места. Тези натурални продукти са предназначени да подтискат растежа на космите след епилация, отслабват и забавят повторния им растеж, увеличавайки качеството на кожната тъкан чрез подхранване. При продължително ползване (около 3–4 месеца) ефектът е гарантиран. Продуктите от мравчена киселина, като кремчета, масла и серуми се нанасят върху почистена кожа след премахване на окосмяването. След 4–6 нанасяния се забелязва значително намаляване на нежеланите косми по тялото и лицето.

 текст Надежда Георгиева