fbpx

ImplantУсмивката е тази, с която комуникираме помежду си. Тя променя психиката, самочувствието и начина, по който гледаме на света. Понякога се случва да се разделим с някой и друг зъб, често заради немарливост или страх. Липсата на болка в зъбите не означава липса на заболяване в тях. Често един дълбок кариес може да протече без симптоми и тук е мястото да отбележим съществената роля на профилактичните прегледи. Защото няма нищо по-хубаво от усмивката с естествени и здрави зъби.

 Мъжете спрямо жените

Скорошни проучвания сочат, че от хората по света, които търсят естетика в стоматологията, поне 96 % са жени. От тях към 60 % е делът на младите клиенти. Специалистите потвърждават, че България не е изключение. През последните шест-седем години нивото на здравната култура значително се е повишило. Благодарение на новите технологии, интернет и пътуванията, комуникацията в обществото се подобрява. Голяма е ролята и на новите реалити формати като предаването „Пълна промяна”, което получи широк отзук и у нас. В миналото хората посещаваха зъболекар при нужда, а сега броят на пациентите, които търсят естетиката, нараства десеторно. Похвално е, че младият контингент се увеличава. Стоматолозите обобщават, че жените са по-информирани, докато мъжете са по-слабо мотивирани, рядко намират време и отлагат грижата за зъбите. Като цяло жените по-често се подлагат на козметични и естетични процедури. Това обаче не означава, че мъжете не са суетни и не държат на външния си вид. Без значение от пола страхът на пациентите е предизвикателство, с което всеки заболекар се среща в своята практика и трябва да насочва усилята си към неговото преодоляване. Някои кабинети успешно отвличат вниманието на пациента чрез слушане на музика със слушалки или гледане телевизия на видеоекран. Вече се произвеждат различни видове упойки, благодарение на които пациентът не се стресира и зъболекарят действа необезпокоявано. Да не забравяме и ролята на премедикацията – употребата на успокоителен медикамент един час преди манипулацията намалява напрежението и улеснява контакта с пациента.

 Пълна промяна

Грижата за зъбите е също толкова важна, колкото и прическата. Доказано е, че хора, които не харесват усмивката си или имат лош дъх, са по-комплексирани, придобиват навика да прикриват устата си с ръка и избягват личните контакти. Тази затвореност действа на психиката и поведението, а една промяна върши чудеса с техния живот. Изследване в Щатите показва, че след предаването „Пълна промяна” хората са по-информирани и не толкова резервирани, особено що се отнася до естетиката на усмивката. У нас статистика не се води, но промяната в нагласата на българина е очевидна. Посещаемостта в стоматологичните кабинети се е увеличила, защото информацията масово достига до по-голяма аудитория. Много хора се примиряват, че имат определена усмивка, без да подозират, че тя може да бъде коригирана с керамична коронка, фасетка или имплант. Чрез медиите комуникацията е на по-добро ниво. Кой би предположил, че имплантологията се практикува в България от началото на 80-те, ако не беше бумът в естетичната корекция през последните няколко години. Разбира се, ако един зъб е болен и може да се възстанови, е престъпление да се извади. Но ако ситуацията е неспасяема, поставянето в костта на имплант, който замества корена на зъба, е желателно. Повече яснота по този въпрос ще ни даде познато лице от „Пълна промяна” – доктор Гайс Бадер.

 От какво се изработва един имплант?

Най-често се прави от титан, защото той е чист метал и не отделя йони. Титаният е лек, но е един от най-задравите метали на земята. Той е изключително устойчив на корозия и не се разтваря във вода, устойчив е на слаби киселини. При стайна температура не потъмнява, лош проводник е на топлина и електричество. В медицината и стоматологията титанът се използва често заради биосъвместимостта си. Той не е токсичен, не алергизира и не се отхвърля от организма. Поради неферомагнитните си свойства той не пречи за извършване на магнитен резонанс. Освен от титан импланти се изработват от циркон. Циркониевите импланти са изключително естетични, много здрави и биосъвместими. Съществуват и така наречените хибридни импланти – съставени от титан и циркон. Те се отличават с много добра костна и венечна интеграция.

 Могат ли изкуствените импланти да заместят естествения зъбен корен?

Разбира се, зъбният корен е по-добър. При естествените зъби има микродвижение, което разпределя равномерно налягането върху костта на челюстта. При дъвкателния акт те леко потъват и амортизират натиска. При имплантите това движение липсва и няма как да се компенсира. Въпреки че физиологичната функция на зъба е по-добра, имплантът е по-силен като структура.

 Какви са другите предимства?

За да възстановиш липсващ зъб, вариантите са да направиш мост, да сложиш подвижна протеза или да поставиш имплант. От всички тях имплантът е най-добър, тъй като не се налага изпиляване и обличане на съседните зъби, особено когато те са здрави. Един имплант представлява един зъб, който е самостоятелен и по този начин се осигурява свободно междузъбно пространство, което може да се почиства с конец.

 За кого поставянето на имплант не е препоръчително?

През последните години с развитието на медицината, фармацията и имплантологията противопоказанията за имплантиране намаляват и рискът от неуспех се свежда до минимум. От анатомична гледна точка например недостатъчната височина и широчина на костта може да се компенсира чрез присаждане на кост – както на изкуствена, така и на собствена. Усложненията при поствяне на импланти са сходни с тези при поставянето на упойка или изваждането на зъб.

 Какви могат да бъдат неприятните последици?

При имплантите рядко се стига до сериозни последици, защото възстановяването протича при постоянен контрол от стоматолог.

 Кога процедурата протича успешно?

Съществуват два етапа за успех – поставяне и функциониране. Важен е механизмът на манипулацията и абсолютната стерилност, защото инфекцията е първи враг на импланта. Нужна е първична стабилност на импланта, която зависи от дебелината и височината на костта. От страна на пациента трябва да се спазват определени условия – да не пуши, пие, упражнява тежък физически труд и напъни, дъвче твърди храни. Не на последно място са грижите за перфектна хигиена на устата.

 Има ли вероятност за неуспех при поставянето на имплант?

Организмът на някои пациенти има силен локален имунитет, който може да пребори импланта и той да падне. По време на поставянето може да възникне макар и минимален проблем. Постоперативните грижи също могат да смутят заздравителния процес. При поставяне на имплант на горна челюст има опасност той да навлезе в синуса, ако не се съобрази височината на костта. На долна челюст хирургическата намеса може да засегне нерв. Успешното поставяне зависи от преценката и компетентността на зъболекаря, но най-много да се загуби имплантът, нищо повече.

 Как протича заздравяването?
Ако липсва костно присаждане, възстановяването отнема 2-3 месеца за долна челюст и 3-4 за горна. Редовно се извършват контролни прегледи, за да се предотврати евентуален възпалителен процес.

 Повече мъже или жени се възползват от тази услуга?

Няма такава статистика. Всеки, който се нуждае от имплант, може да се възползва от това лечение. Добрата новина е, че идват сравнително млади хора, които са претърпели травма. За тази манипулация е необходимо да си поне на 18 години, но като цяло няма определена възраст за поставяне на импланти. Колкото по-развита е детската стоматология и профилактиката в една страна, толкова по-добре и за нас.

 снимки и съдействие д-р Гайс Бадер

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!