fbpx

essential_oils_in_skin_careС настъпването на студените месеци косата има нужда от допълнително подхранване. Поради прекалената употреба на силни шампоани и стилизанти, липсата на редовно посещение на фризьорските салони, климатичните промени, силната термична обработка и стегнато връзване, боядисването и нездравословното хранене, може лесно да се окажем с нездрава, цъфтяща и изтощена коса. В такива случаи обикновено косата ни се накъсва, загубва блясъка си и се заплита при сресване, понякога придобива вид на слама (става суха, сплъстена и рошава). За да се справим с този „синдром” на изтощената коса и след като се уверим, че това състояние не е признак на някое сериозно заболяване (например проблеми с щитовидната жлеза или яйчниците), можем сравнително лесно и с повече търпение да възвърнем блясъка и здравината на косата си.

Основните начини на грижа за изтощената коса включват: подстригване на краищата; внимателно използване на продуктите според типа коса; употреба на подходящи инструменти за коса (рогови или дървени гребени и четки от естествен косъм); нанасяне на подхранващи маски против цъфтене на косата, както и допълнителни подхранващи продукти; балансирана диета с прием на достатъчно вода през деня и др.

Най-ефективният метод за предпазване от изтощена коса или за частично справяне с проблема (в зависимост от степента на изтощение) е подстригването на краищата на всеки 8–10 седмици с около 1 см. Освен че губи част от вече излишното, косата моментално придобива по-здрав вид и става по-подготвена за ускорен растеж. Алтернатива на подстригването е употребата на силиконови продукти, които филмират косъма и му придават блясък и обем. Те се нанасят с втриване в краищата, след миене на косата, в оскъдни количества (една–две капки за цялата коса). Действието на такива кристали обикновено издържа до около три измивания с шампоан, тоест продуктът не се нанася при всяко измиване, а на около всеки три, защото иначе може да предизвика утежняване и слепване на косата.

what-are-antioxidantsАко косата е леко изтощена само в краищата, обикновено съчетаването на силиконов продукт и шампоан за цъфтящи краища е достатъчно като грижа за известно време, макар че подстригването е неизбежна част, ако искаме да имаме здрава и блестяща коса.

В случай че почти цялата коса е засегната – от корените до краищата тя е суха и трудна за разресване, можем да ползваме шампоани за изтощена коса (втривайки ги внимателно, без енергични и силни движения), балсами за коса с цъфтящи краища (при всяко къпане, като ги оставяме да действат за около 5 минути, а не ги отмиваме моментално), маски за коса с различни растителни масла и протеини. Много подходящи са маслата от ядки (бадем, макадамия), аслата от ший и див трън, плодовите масла (маракуя, авокадо, нар, грозде), хидратиращите съставки като алое вера и глицерин и копринените протеини. Маските или продуктите за коса, съдържащи такива компоненти, определено допринасят за възстановяването на косата. Освен че трябва да се храним с повече протеини, можем да ползваме някои от тях и като маска за коса – втриването на прясно или кисело мляко и оставянето му да действа в косата между 15 и 30 минути е един от многобройните домашни методи за подхранване. Практикуват се още маски с жълтък, рициново масло, бяла глина, мед. Съществуват и спрейове за коса, съдържащи активни съставки като плодови масла, пчелно млечице, лимонена киселина, калций и фосфор, витамини А, С, D и В, които филмират и подхранват косъма, придавайки цялостен блясък на косата.

След измиване е добре косата да изсъхне сама или ако се ползва сешоар, да бъде регулиран на най-силна степен на въздушната струя и на средна температура на въздуха. Това е възможно най-бързият и безопасен начин на сушене. Дифузерът е щадяща приставка за косата, както и йонизиращата технология на новите модели сешоари. Преди изсушаване е хубаво косата да се сресва много внимателно (това е добре да се направи още преди миене, ако косата е омазнена, а не прекалено суха, така че да не се накъсва допълнително). Разресването става с гребен или четка от естествени материали, като косата се придържа в основата и внимателно се сресва надолу. Хубаво е гребенът да бъде с по-широки зъбци, независимо дали косата е права или чуплива. За известно време е препоръчително да се избягва термична и химична обработка на косата – къдрене, изправяне, боядисване (по-специални изрусяване), за да може процесът на възстановяване да се ускори.

Важен фактор за възстановяване на изтощената коса и задържане на здравината й, е балансираният и обогатен с протеини, зеленчуци, качествени мазнини и бобови храни хранителен режим. В протеините и зеленчуците се съдържат и така важните за доброто състояние на косата витамини А, В, С и D, както и цинк и желязо. Хубаво е да избягваме пържените и консервираните храни, да се храним с мазна риба, пилешко или пуешко месо, да включим в менюто си ядки, масло и зехтин, тъмнозелени зеленчуци – спанак, броколи и салатно цвекло. Те съдържат витамини А и C, необходими за произвеждането на себум – естествената мазната субстанция на косъма, която осигурява защита и подхранване на косата. Морковите също съдържат витамини А. Бобовите храни (по-специално боб и леща), освен че снабдяват организма с протеини, допринасят за допълнителна здравина на косата, защото съдържат ценните цинк, желязо и биотин. В пълнозърнестите храни (мюсли или пълнозърнест хляб) също има цинк и желязо, както и витамини от група В.

След курса на възстановяване на изтощената коса е добре да имаме предвид факторите за лошото й състояние и да внимаваме с честото й подлагане на процедури, които оказват негативно влияние върху здравината й. Можем периодично да ползваме обогатяващи продукти за коса, да внимаваме със сушенето и силните шампоани, да посещаваме често фризьора си и да се храним пълноценно, така че в максимална степен да поддържаме здравината и блясъка й.

текст Илона Вълчева

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!