fbpx

Избелване на кожата

Как се постига избелване на тъмните участъци и пигментни петна

 Косата и кожата са първите неща, които хората забелязват в една жена. Ето защо представителките на нежния пол трябва постоянно да полагат специални грижи за своя външен вид. Здравата и красива кожа е запазена марка на всяка уважаваща и поддържаща себе си жена. Понякога обаче поради често излагане на слънце, хормонални изменения, некачествена козметика или други причини, се появяват т.нар. пигментни петна. Те са по-тъмни от нормалния цвят на кожата, най-често светло- до тъмнокафяви. Често те са съпроводени и с изсушаване на кожата, в резултат на което тя загрубява. Кафявите петна по челото, скулите и горната устна се появяват най-често през бременността, но понякога също и при прием на противозачатъчни или други лекарства, както и при използване на неподходяща козметика.

 coiffure beauty whitening skinКак се формират пигментните петна?

Може би сте чували за петте основни пигмента, които отговарят за оцветяването на кожата ни – мeлaнин, кapoтин, мeлaнoид, oкcиxeмoглoбин и възcтaнoвeн xeмoглoбин. Ако тяхната концентрация се наруши или пък пpи oтcъcтвиeтo нa кoйтo и дa e oт тяx, пo кoжaтa ce фopмиpaт oцвeтeни пeтнa c paзличeн paзмep. Меланинът изпълнява основната функция за пигментация на кожата. Именно в peзyлтaт нa нaтpyпвaнeтo му в гoлeми кoличecтвa пo кoжaтa ce фopмиpaт тъмни кoжни yчacтъци – пигментни петна.

 Една от най-честите причини за потъмняване на кожата е продължителното пряко излагане на слънчева светлина, тъй кaтo УВ лъчитe aктивиpaт пpoизвoдcтвoтo нa мeлaнин. Ето защо специалистите препоръчват използването на специална козметика през лятото, когато слънцето е най-силно и опасно. Има и други причини, които водят до появата на пигментни петна. Това може да са заболявания на xpaнocмилaтeлнaтa cиcтeмa, нa eндoкpиннaтa cиcтeмa, нервни разстройства, стрес, нeдocтиг нa витaмин C в opгaнизмa, гинeкoлoгични зaбoлявaния, хормонални изменения, както и некачествена козметика.

 Разбира се, както всеки проблем, този също си има решение. На първо място, трябва да се заредите с много търпение и постоянство, защото лечението не е толкова лесно или бързо. Най-подходящият сезон да започнете е именно сегашният – зимният. Най-напред обаче се консултирайте със специалисти – дерматолог и ендокринолог. Какво вече споменахме, възможно е причината за появата на пигментни петна да е някакво заболяване и ако това е така, трябва да започнете веднага неговото лечение. Cлeд тoвa вече мoжe дa пpиcтъпитe към пpeмaxвaнe нa тъмнитe yчacтъци пo кoжaтa.

 Лазерно третиране

Това е един от най-често ползваните и ефикасни методи за борба с пигментните петна. При лазерното третиране светлината от лазера се поглъща от меланина, трансформира се в топлина, която го разрушава и по този начин кожата изсветлява. Методът е подходящ и при по-сериозно засегнати участъци и има доста бързи резултати.

 Химически пилинг

Определено това е един от най-ефективните методи за борба с потъмняването на кожата. При тези процедури се ползват няколко вида киселини в различни проценти. Те водят до излющване на повърхностния слой на кожата, като някои от киселините намаляват и активността на пигментните клетки. Химическият пилинг постепенно изсветлява пигментните петна. Необходими са около 4–5 процедури за постигане на желания ефект. След процедурите е препоръчително да се избягва прякото излагане на слънчева светлина и задължително трябва да се използва специална козметика.

 Избелващи кремове

Някои дерматолози ще ви предложат избелващи кремове, които се използват малко по-продължително, но също водят до чудесни резултати.

За да има реално въздействие върху кожата ви, кремът трябва да съдържа хидрохинон. Трябва да внимавате обаче количеството му да не е твърде голямо, т.е. над 2 %, защото това може да доведе до тежки промени в цвета на кожата, като тези промени почти не подлежат на лечение.

 Избелване в домашни условия

Трябва да знаете, че ако сте решили да вземете нещата в свои ръце и да се лекувате в домашни условия, също трябва да се консултирате с дерматолог. Лечението вкъщи е по-бавно и може да няма толкова добри резултати. Може да се доверите на чудните действия на меда и киселото мляко върху кожата. Тяхното съчетаване е добър помощник в борбата срещу пигментните петна. Сместа се приготвя като разбъркаме 1 ч.л. мед и 1 ч.л. кисело мляко, нанесем я върху засегнатите места по кожата и я оставим да постои половин час. След това изплакваме с хладка вода. За добри резултати трябва да мажете засегнатите места с тази смес всеки ден, докато не видите, че петната започват да изчезват.

 Как да се предпазите?

На първо място, избягвайте пряката слънчева светлина. Винаги използвайте продукти с висок фактор, независимо дали е лято или зима. Избягвайте козметични продукти с ретинол, които повишават фоточувствителността на кожата. Избягвайте солариума. Хранете се по-здравословно. Включете в менюто си полезни храни, като магданоз, домати, боровинки, шипка, чушки, патладжани, кайсии и праскови. Избягвайте интензивната и инвазивна ексфолиация в зоната на пигментните петна.

 текст Надежда Георгиева