fbpx

Нищо забранено с Деси Тенекеджиева

Малко био

Познаваме Деси Тенекеджиева като актриса, певица, продуцент, водеща, режисьор. Тя дебютира в киното на 14 години и досега е участвала в над 30 филма. С ролята си на Мария Медичи в „Занаята Деси Тенекeджиевана оръжията” става първата българска актриса, представила страната ни на кинофестивала в Кан с филм от официалната селекция. Омъжва се млада за театралния режисьор Стоян Камбарев, от когото има син Йосиф. В края на 2009 г. учредява Фондация за изкуство „Стоян Камбарев”. Деси е също посланик на добра воля и официално лице за България и Европа на Youth for Human Rights International („Младежи в подкрепа на човешките права”).

Стрелба напосоки

Какво пише на визитната ти картичка?

Пише CEO (главен изпълнителен директор – от англ.) на Nova Film Vision – продуцентска компания, която създадох заедно с Александър Методиев. Ако трябваше да си направя визитна картичка такава, каквато искам, на нея щеше да пише „артист”, защото в тази дума влиза всичко, с което се занимавам.

Ти си спортна натура. Какъв спорт искаш да пробваш, но не ти стиска?

Искам да скоча с парашут. Ужасно се страхувам от самолети. Цял живот летя, но това не преодолява този мой страх. Той е свързан с история от детството ми. Затова искам да преборя себе си.

Каква екзотична процедура си пробвала?

Аз съм голям фен на масажите. Веднъж си бях правила вана с мляко. Изкупих от магазина 20 л мляко, което стоплих в едни тенджери. Това се случи преди 5–6 години, беше голям майтап. Реших да сложа дори мед! За съжаление след процедурата не се събудих като Клеопатра, ха-ха!

Как се отключват таланти?

Има хора, които цял живот правят нещо, за което не са призвани, и са нещастни. Аз съм безкрайно щастлива, че си изкарвам хляба с моето хоби. Талант се отключва може би и с доза късмет. Но ако човек е истински талантлив в нещо, той има необходимост да го покаже – чрез пеене, музика, стихове, рисуване. Смятам, че талантът е заложен и се отключва преди всичко в детството.

Правиш ли си планове или се оставяш на течението?

Животът е това, което ти се случва, докато си правиш планове за нещо друго. Това изцяло важи за мен. Естествено, в работата ми като продуцент няма как да не си правя планове, защото това е бизнесът ми. Работата на актьора е много несигурна. Никога не съм била на щат, не съм имала желание, защото смятам, че един артист трябва да бъде свободен да избира проектите, в които участва. Имала съм късмет, но също така съм изключително работещо момиче.

Кое е най-красивото животно на света?

Делфинът и конят.

В какво се крие сладостта на живота?

Да вървиш по главен път, който ти е предначертан. Но да бъдеш достатъчно любопитен да го напускаш от време на време и да влизаш в някакви малки пътечки. Да не се страхуваш да излизаш от главния път, но после пак да се връщаш към него и да се изкачваш по стълбичката..

Кой е най-смелият експеримент, който си правила с косата си?

В седми клас смятах, че е много яко да се подстрижа и да се мажа с пяна за бръснене. Дори ми правеха място в градския транспорт. Бях почти нула номер в тези бунтарски години. Иначе съм ужасно консервативна по отношение на цвета и дължината. С течение на годините избирам с 1–2 нюанса по-светъл цвят, който сега леко бие на червеникаво-лешниково.

 

Как една жена може да се запази вечно млада и красива?

Ех, това ако го знаех, щях да взема Нобелова награда! Мъчно ми е, че няма как да съхраниш физическата си красота. Животът е тленен и няма да съм щастлива, когато остарея. Но смятам, че наистина има красиво остаряване. Подкрепям възможността човек да пробва козметични и естетични процедури, за да съхрани до голяма степен външния си вид. Но не трябва да се прекалява. Най-важното е да се чувстваш на годините, на които искаш да бъдеш, и да имаш млад и красив дух.

Къде можем да открием повече информация за теб?

В интернет на следните адреси: www.tenekedjieva.com, www.novafilmvision.com и www.kambarev.org

текст Екатерина Чиликова

март, 2011г.