fbpx

Здравословен тен

summer_holiday_2-wallpaper-1280x768Тенът – това чудо, което прави кожата ни да изглежда толкова красива, а ние самите се чувстваме много здрави и щастливи, когато го имаме и е придобит правилно, е истинска наслада за душата и тялото. Има естествен път за придобиване на тен от слънцето, както и други начини, които сме открили в стремежа си за хубав загар. Те достигат в максимална степен ефекта на естествения загар и за тях можем също да кажем „Да“, стига да знаем тяхната същност, рискове и ползи. Какво спомага за тена и здравето ни в процеса на придобиването му? Как да използваме методите за тъмен загар по щадящ за кожата ни начин? Това и още много искаме да ви споделим през този топъл и първи летен месец.

Какво всъщност е тенът?

Той е резултат от реакцията на кожата ни, която се излага на UV лъчение. Меланинът (от гр. melas – черен) е пигментът, който оцветява кожата ни като опит да се защити от слънцето. Ето за тази защита мечтаем и се стремим, или поне за ефекта от нея. На принципа на UV лъчение работи и солариумът, а другите продукти за тен – спрей процедури и автобронзанти – на принципа на реакция между вещества от организма и захариди, които предизвикват оцветяването.

 Тенът става модерен „случайно“, както много от модните и други житейски открития. През 1920 г. легендарната Коко Шанел пътува до Френската ривиера, където слънцето я жарва и тя получава загар, който се харесва на почитателите й. Оттам, твърди се, започват и вълните на подражание и разпространението на тена като моден аксесоар. А освен това се откриват и здравословните му ползи.

 Естествен тен – предимства и употреба според типа кожа

Естествено придобитият тен носи голяма наслада от живота. Слънцето, както знаем, стимулира производството на витамин Д, който укрепва костите ни, на серотонин, който ни прави по-щастливи, и на колаген, който подобрява качеството на кожата ни. На плажа винаги си прекарваме добре и рядко мислим за работа. Освен това като че ли естествено придобитият тен е по-траен от другите методи, а загарът е равномерен. Можем да го получим лесно и ефективно както на море, така и вкъщи на терасата. Но е важно да имаме предвид високите температури и опасността от слънчев или топлинен удар, рисковете от рак на кожата и рак на гърдата при прекомерно излагане на слънце без защитни продукти, както и стареенето на кожата. За да се предпазим, е желателно да разполагаме с разхлаждащи (неледени) напитки, памучни светли дрехи, чадър, слънчеви очила, шапка и качествени слънцезащитни продукти, които варират по тип и фактор в зависимост от типа кожа, която имаме. Против стареене на кожата се препоръчва хапване на много домати със зехтин (който помага за усвояването на веществата в него), защото те съдържат липокен (червения пигмент в тях), който свързва свободните радикали с електрони в организма и така пречи на тяхното навлизане в клетките. Други храни, в които се съдържа липокен, са грейпфрут, годжи бери, диня, гуава. Препоръчително е да се излагаме постепенно на слънце и да имаме предвид забавеното действие на меланина, който излиза на повърхността около 72 часа след излагане на слънце. Ето защо не бива да се „пържим“ и да се надяваме на по-бързо придобит тен, а да изчакаме и да видим резултата от едно привидно кратко излагане на слънце. При изгаряне на помощ идват козметичните продукти за охлаждане, пантенолът, който също охлажда, и бабиното кисело мляко.

 Препоръчва се предварителна подготовка на кожата преди първия слънчев ден с много ексфолианти за тяло, които да я направят гладка, и добавки в храненето, които да подсилят производството на меланин. Съществуват 5 фототипа кожа: 1) свръхчувствителна – на хората с лунички и много светла кожа, със светли очи и светли коси, без естествена защита срещу слънцето, за която следва да се ползва фактор 50 +; 2) по-малко чувствителна кожа–  на хората със светли очи, но със способност за бързо хващане на загар. При тях също се ползва козметика с висок фактор, но те, за разлика от първите, могат да придобият загар; 3) хора с мургава кожа и светли коси – те също могат да придобият хубав тен и също да ползват висок фактор – сутрин 30+, през по-топлата част на деня – 50+; 4) хора с тъмна коса и тъмни очи – те почерняват сравнително бързо и лесно. Те трябва да ползват по-леки слънцезащитни продукти, но в никакъв случай не бива да ги пренебрегват; и 5) хора с тъмна кожа, които могат да ползват повече продукти или храни срещу стареене, а защитата може да е с нисък фактор. Важно е да знаем какъв вид е кожата ни, за да можем да се предпазим добре, както и да обръщаме внимание на по-чувствителните зони на тялото си, като ги снабдяваме с повече защита – това са гърбът, носът, очите, устните, по-големите бенки или тези бенки, които често засягаме с дрехите си, и тези, които бързо се променят по големина и структура.

shutterstock59438335 Тен с помощта на солариум

Редовното посещение на солариум, казват, изгражда ефективна естествена защита срещу слънцето с фактор от 4 до 8. Солариумът е добра подготовка и за естественото излагане на слънце. Но и тук не трябва да се бърза. Препоръчва се до 50 соларни процедури на година както за солариум, така и за естествено излагане на слънце, като между две процедури е желателно да се направи почивка от поне един ден. Различното при тена с помощта на солариума е, че светлината остава непроменена по интензитет или променима по желание, докато слънчевата светлина е с неконтролиран от нас интензитет. И въпреки че има изследвания, които не показват негативни влияния върху кожата при менящ се или висок интензитет, все пак съществува връзка между менящ се и силен интензитет и някои ракови заболявания. Така че солариумът се оказва добра и здравословна алтернатива или помощ на естествения тен. Всички ползи от естествения тен във връзка с активирането на организма и производството на меланин, витамин Д и серотонин, са налице и при солариума. Освен това в „слънчевото легло“ (от англ. солариум – „sunbed“) по-възрастните хора могат да облекчат ревматизма си, както и да се сдобият с витамин Д, който предотвратява остеропороза. Солариумът също може да се нагажда според типа кожа.

 Солариумите по вид биват вертикални, хоризонатални и турбосолариуми (тенът там се придобива в седнало положение и светлините са много мощни). При солариума имаме също равномерен тен, той е достъпен метод за тен (не много скъп) и не влияе негативно върху еластичността на кожата. Обаче ако сме с високо кръвно налягане, въобще не трябва и да си помисляме за солариум, както и за продължително излагане на слънце. В такива случаи може да помислим за спрей-тен процедури или за автобронзанти. Освен това солариумът значително увеличава стареенето на кожата. Не забравяйте винаги да използвате соларна козметика за поддържане на тена и за здраве на кожата.

 Спрей-тен и автобронзанти

quick tanningСпрей-тенът е вид процедура, която се прави в козметично студио и е подходяща за хора с много светла кожа, за които слънцето и солариумът са по-скоро проблем, отколкото наслада. Освен това хора, които в момента чакат заздравяването на татуировка или пък скоро са се подлагали на фото- или лазерна епилация, също могат да придобият тен по този безопасен начин. Повечето процедури (ръчни или автоматични) от този сорт са доста бързи, а и нанасянето на бронзиращия спрей е по-равномерно от това, което бихме направили у дома с автобронзант. Спрей-тенът се прави със специален разтвор, в който се съдържа DHA (дехидроксиацетон) – безцветен захарид, който при взаимодействие с протеини от тялото предизвиква загар на кожата, или комбинация от DHA и D-Erythulose (Д-еритрулоза) – монозахарид, който действа на същия принцип, като взаимодейства с аминокиселините на протеините в организма, но е с по-траен ефект. Хубавото на този вид почерняване е, че може да осигури дори на най-чувствителната кожа много тъмен загар бързо и без негативни последствия за организма. Спрей-тенът и тенът от автобронзанти определено са безопасни. Тенът от спрей-тен процедурите издържа около 2 седмици в зависимост от типа кожа (сухата кожа задържа ефекта по-дълго) и вида козметика за поддръжка на тена, както и честотата на използването й. Избледняването става равномерно, ако е нанесен правилно и разтворът е качествен.

 Автобронзантите могат да се нанесат у дома върху гладка кожа (почистена с ексфолиант). Те действат на принципа на спрей-тена с взаимодействие между хранителни елементи. За по-равномерен тен преди бронзанта може да се нанесе овлажняващ крем на по-тъмните места, като лакти, кокалчета на краката, колене, или да им се направи пилинг и да се нанесе овлажняващ крем след бронзиращата процедура. Избягвайте спортуването няколко часа след това и алкалните сапуни, които могат да предизвикат жълтеникав цвят на кожата.

 Хранителните добавки

Добре известен ни е номерът с морковите и потъмняването, или по-скоро оранжевяването на кожата. Те наистина стимулират потъмняването на кожата. Но има и други хранителни добавки в аптеките, които имат защитна и активизираща тена функция. Всичко зависи от каротеноидитеширока гама от естествени пигменти, сред които е и липокинът, отговорни за жълтия, оранжевия и червения цвят на плодовете и зеленчуците. Те могат да бъдат извлечени от фармацевтите в капсули, които да пием всеки ден, около 2 седмици преди старта на сезона, или да ги приемаме директно от храната – съдържат се в продукти като тивки, папая, манго, моркови, кайсии, сладки картофи. Плодовете и зеленчуците в този случай се консумират леко задушени или свежи, за да се запазят каротеноидите в тях.

 Що е то тенорексия?

Вече има нова дума, която описва манията за тен – тенорексия – и която сякаш чака да бъде включена в имената на болестите от Световната здравна организация. Въпросът е същият като с всички други -рексии, булимии и емоционални разстройства – дълбоката убеденост, че нещо друго, външно, в дадено количество ще придаде ценност, смисъл и щастие на човека и живота. Но проблемът е, че когато се достигне дадената цел, тя не е достатъчна, не дава очакваното и вместо да се потърси друго решение, средството измества целта по-напред в една възходяща скала и се разчита, че следващия път повечето тен, отслабване, храна, одобрение от другите и т.н. ще ме направят щастлив и стойностен човек. А всички тези лъжовни заболявания си имат както емоционален, така и физически аспект и са опасни за живота.

 текст Илона Аначкова