fbpx

Джозеф Коняк за Diva Pro Styling

Joseph KoniakДжозеф Коняк е собственик на модно фризьорско студио в Лондон. Той е сътрудник и обучаващ на Diva Pro Styling. Бил е стилист в блокбъстери като Джеймс Бонд: Скайфол”, „Батман: Черният рицар”, „Хари Потър и философският камък”, „Хари Потър и стаята на тайните”, „Мама миа” и др. Сътрудничи си с много известни модели и дизайнери.

 От малък работиш под зоркото око на баща си. На какво те научи той?

Баща ми беше авторитетно и добре познато име във фризьорството в периода от 70-те до 90-те години. Той беше един от пионерите в бранша, затова чувствах голямо напрежение, знаейки, че имам такъв пример за подражание и че от мен се очаква да постигна резултати от неговия калибър. Един от най-важните уроци, които научих, докато работих с него, е разбирането за това, колко всъщност малко ни е нужно. Един от неговите велики стремежи в живота беше да направи света по-добро място и с този пламенен дух аз навлязох в майсторството на фризьорката професия.

 След като ставаш най-младият артистичен директор на веригата Molton Brown, отваряш f189da70e45d40e2e7cea946d9a6bc1bсобствен салон. Как се реши на подобна стъпка?

След продажбата на салоните Molton Brown, почувствах, че е време да променя живота си. Повечето от клиентите ме разпознаваха по името, така че успешно направих тази стъпка. Промяната постави началото на една невероятна кариера за мен.

 Работил си за редица знаменитости от света на модата, филмовата и печатната индустрия. Кой е най-вълнуващият ти момент до сега?

Чувствам се късметлия да присъствам на безброй удивителни събития – от площадката на „Хари Потър”, къде стоях до великия и гигантски професор Рубиъс Хагрид до красивия фантазен свят на бала на Пепеляшка на Disney! Някои от най-запомнящите се моменти в професията са срещата ми с легенди като Видал Сасун, Патрик Камерън, Тайлър Джонсън, Карол Хеминг. Имах възможност да науча много нови неща от всеки един от тях, което ми позволи да се изградя като професионалист в днешния свят на фризьорството. В резултат на моята кариера мога да пътувам до безброй различни страни, докосвайки се до тяхната култура и народ. Имах шанса да общувам с имена като Наоми Кембъл, Ясмин Ле Бон, Хелена Бонъм Картър и Хю Лори.

 f2721fd415a9679a2f60a2fe9af31144Работил си за доста известни филми. Каква е разликата в стилизирането на косите на снимачната площадка и на модния подиум?

Основната разлика е в повторяемостта на работата, с която се сблъскваш, когато работиш във филмовата индустрия. От теб се очаква да повтаряш една и съща прическа няколко седмици, докато работата за модната индустрия те кара да мислиш по леко по-различен начин, който включва драматизъм и хаотична атмосфера. Модният фризьор трябва да бъде по-спонтанен, докато фризьорът, който работи по даден филм, трябва да бъде по-спокоен и организиран, тъй като е притиснат от времето и графика. Щастлив съм, че имах шанса да работя и по двата начина и да усвоя различни техники, за да успея и в двете сфери.

Как започна да работиш с Diva Pro Styling?130624-12740-0003

Наистина се случи случайно. Имах представяне на изложението Salon International и си взех обедната почивка. Мястото беше изключително оживено, затова попитах дали мога да се настаня на масата на един мъж, който седеше сам. Оказа се, че това е Пол, съосновател на Diva Pro Styling. Вече бях чувал за техния бранд и затова много се развълнувах, когато си насрочихме среща, на която бях посрещнат толкова радушно. Още от началото беше видно, че екипът работи с пълна лоялност, отдаденост и любов. Веднага разбрах, че това е компания, която с гордост бих представял. Тя не само произвежда висок клас инструменти за фризьора, но също така осъзнава важността да изгражда силна връзка със своите клиенти.

 Чухме за т.нар. бразилски сешоар на косата. Какво представлява той?

Във Великобритания този сешоар се свързва с това, което аз наричам третиране с кератин. По-правилно е да се представи на клиентите като дълготрайно изправяне, което издържа от 2 до 4 месеца.

 www.pinterest.comТвоите колекции са винаги много разчупени и запомнящи се. Какво те вдъхновява, за да ги сътвориш?

Винаги съм имал щастието да намирам хора, които харесват моята работа. Вярвам, че вдъхновението идва при мен под най-различна форма – от съзерцаването на едно цвете до корица на списание Vogue. В повечето случаи става така, че започвам една колекция с определена идея, а резултатът е съвсем различен и минал през редица трансформации.

 След шоуто Angels and Devils, което видяхме в София на 11 май, какво друго да очакваме в най-скоро време от теб?10320351_222706387940148_2949353090671282921_n

За мен беше огромно удоволствие да бъда в България. Усетих професионализма и високия стандарт на работа. Сега ми предстои да подготвя новата си колекция и няколко шоута, запланувани през следващите седмици. Освен това ще посетя филмовия фестивал в Кан за още няколко спектакъла. Между събитията ще се опитвам да посветя колкото се може повече време на моята съпруга и деца.