fbpx

Бертрам Кайнцнер за L’Oreal Professionnel

През последните 8 години австрийският фризьор е най-пътуващият посланик на френската марка по цял свят и в това няма нищо случайно

Bertram K Vienna 8.4.2010 3398Бертрам Кайнцнер стартира своята кариeра в Toni&Guy в Лондон и много бързо става артистичен директор. Работи за едни от най-известните световни марки, фотосесии, модни ревюта и шоута. След дълги години работа в Лондон се завръща в Австрия и създава собствена марка Bertram K и става посланик на L’Oreal Professionnel Австрия. През 2008 г. с негова помощ е създадена организацията H?. Всяка година се събира интернационалният креативен екип на H?, който подготвя нова колекция от тенденции в стайлинга и подстригването. В България екипът на H? се сформира през 2013 г.

 

В България си за пореден път. Според личните ти наблюдения как се развиват българските фризьори през това време?LOR_J_259

Много добре. Познавам някои от тях още преди 10 години, защото сме се срещали на различни бизнес форуми, организирани от L’Oreal Professionnel. Мисля, че те са постигнали ниво на главен готвач. Въпросът вече е как да съчетават различни и нови съставки, за да получат добро ястие. И моята работа е да им давам тези съставки, да им показвам как да ги смесват. Българските колеги вече са много висококвалифицирани. Така моята работа е улеснена, защото трябва само да им подавам някои допълнителни малки трикове. От друга страна обаче е много трудно за самия мен, защото трябва да се развивам, за да мога да им дам храна за душата и други вдъхновения.

 L Oreal-156-1Какво те кара да вървиш напред?

Аз постоянно променям своите предпочитания, нагласа и отношение към това, което правя. Когато нещо ми стане прекалено удобно, трябва да спра да го правя. За мен най-голямата мотивация е да се поставя в ситуация, например когато правя нещо на сцената пред хората. То е като да ходиш по ръба на тънка червена линия – или се справяш, или се проваляш. Това гъделичкане е това, което ме движи и вдъхновява най-много. Енергията, която усещам, ме зарежда.

 Как се роди идеята за основаването на H??

Беше случайно съвпадение. Преди години отидох в Париж, за да представя моята нова концепция Cross Over за използването на продуктите в работата на фризьорите. В същото време L’Oreal Professionnel ми представиха идеята за H?. Оказа се, че двете концепции целят едно и също – да вдъхновят фризьорите да използват продуктите по различен начин. Така се получи, че аз бях първият, който взе участие в проекта, защото ние работим заедно от твърде дълго време и се познаваме достатъчно добре.

 С какво H? е по-различна от останалите организации под шапката на L’Oreal Professionnel?

Това не е различна организация, това е различен процес на образование. Обикновено той се предава от един фризьор на друг и до тук спират нещата. А при H? обучението преминава не само от фризьор на фризьор, но и от фризьор на клиент. Това е една стъпка по-далеч – вече не се ограничаваме само до професионалистите, а се обръщаме и към пазара. Хората на нашите семинари получават информация за това, как да работят с крайния клиент и как да го научат да прави косата си сам вкъщи. Когато клиентът излезе от салона, това си е чиста реклама за вас. Но той може да бъде ваша реклама и когато излиза рано сутрин от вкъщи. Важно е той да получи онези малки трикове, за да изглеждат перфектно всеки ден и навсякъде. За мен това е най-уникалната характеристика на проекта H?.

20100401-_MG_5228В колко държави има вече екипи на H??

Всяка страна, в която е представен проектът, има и екип на H?. Мисля, че до момента те са 43. В някои държави екипите са по-големи, а в други – по-малки. С тях минаваме през пирамидата на обучение. Първо е креативният екип, след което са екипите на всяка държава. Тази година ще се проведе голямо събиране на H? през ноември в Барселона. Ще присъстват 180 членове на H? от цял свят. Те ще бъдат хората, които ще обучат колегите от екипите по места. И така стигаме до основата на пирамидата, където се намират клиентите, които е важно да образоваме.

 Миналата година беше дадено начало на българската секция. Доволен ли си от работата й?

Определено да, дори активно участвам в нейния напредък. Миналата година бях с избраните фризьори на семинар, след което тук проведохме още едно обучение за работата на сцена. Професионализмът е от голямо значение, но от друга страна е важна и голямата концепция зад едно шоу. Миналото лято с някои от фризьорите се видяхме във Виена. Това, което те сътвориха на големия форум на L’Oreal Professionnel на 27 април, беше един дълго подготвян проект. Всеки трябваше да бъде готов, в правилното настроение и кондиция за шоу.

 Философията на H? е „Сърце, ръце и глава”. В каква последователност трябва да се развият, за да се реализира един фризьор?

Не мога да кажа. И трите концепции са много важни. Има хора, които са доста емоционални и експресивни, водят се основно от това, което сърцето им подсказва. Други са много технични, истински професионалисти. А има и такива, които са чисто бизнес ориентирани, разчитат основно на аналитичното си мислене. Ако човек обедини всички тези три качества в себе си, тогава може да постигне успех. Затова ми е трудно да ги класифицирам.

 От какво се нуждае крайният потребител в днешно време?

Мисля, че фризьорството се променя по такъв начин, че все повече се превръщаме в треньори по стайлинг. Фризьорите наблягат на наставничеството по отношение на цялостната визия и по специално на косата. Клиентът се опитва сам да поддържа косата си, но повечето фризьори се притесняват да му покажат как. Те си мислят, че ако споделят тази информация, той няма да се върне в салона. Това е изключително глупаво, защото точно по този начин клиентът ще ви вярва още повече и ще ви се доверява.

 След дълги години работа в Лондон, се завръщаш в Австрия. Какво те накара да напуснеш една от столиците на фризьорското изкуство?

Направих го по лични причини. Тогава си зададох въпроса дали искам да съм голяма риба в голямо езеро, или голяма риба в малко езеро. Не очаквах, че когато се върна в Австрия, моята международна кариера ще е много по-голяма от преди. Сега вече съм голяма риба в голямото световно езеро, което никога не съм очаквал. Не съм го планирал. Такива неща в живота идват по определен начин и в определено време. Разбира се, че съм искал да имам успех, но не съм очаквал той да бъде толкова голям.

 Работил си с най-известните световни марки, но в крайна сметка ставаш посланик на L’Oreal Professionnel. Какво те накара да го направиш?

L’Oreal Professionnel е компанията с най-доброто безкомпромисно качество на продуктите. Дори нямам договор с тях, защото не е нужно. Ние говорим за определени неща, планираме заедно. Когато си стиснем ръцете и се погледнем в очите, аз се чувствам сигурен. Те се грижат за мен и аз очевидно се справям добре, защото иначе нямаше да съм най-пътуващият им посланик през последните 8 години.

 LOR_N_0551Успяваш да съчетаваш толкова много активности – воденето на курсове за L’Oreal Professionnel, твоята академия във Виена, собствена марка Bertram K? Не е ли изморително?

Това е животът ми. Когато бях на 15 години и навлизах в бранша, всички около мен ми казваха, че никога няма да направя пари от това. Тогава фризьорството не се считаше за стабилна и платена работа. Но тогава си казах, защо пък не – обичам да работя с хората, обичам жените, мога да общувам, имам талант. Мога да направя нещо с всички тези качества и не мога да си позволя да съм като хората, които не обичат работата си. Исках да превърна всичко това в мой живот и успявам вече 27 години. Не мога да ходя на почивка по 3 седмици, защото още след първата седмица започвам да се отегчавам. Случвало ми се е да отида в първия магазин, да си купя ножици и да подстригвам в гръцка таверна. Не съм от хората, които след работа имат нужда от почивка, защото работата ги вбесява. Колко човека познавате, които са целенасочени към това, което правят, намерили са някой, който да ги насърчава, изкарват добри пари и пътуват по целия свят. Аз съм един от тях. Работя с най-красивия материал на света – жените, и не бих искал да се сменя с никой друг на света.

С кои твои колеги можеш да създадеш колекция за нула време?

Няколко са хората, с които работя много тясно. Един от тях е Ахим Ротенбюлер от J-7, с който скоро ще направим шоу. Ние споделяме една и съща любов към фризьорството, но гледаме към него от две различни страни. Той обожава моята лекота на създаване на нещата, а от друга страна аз харесвам неговото концептуално мислене. Приятели сме повече от 15 години и все още се изненадваме с идеите, които можем да сътворим.

 Какво обичаш да правиш в малкото свободно време, което ти остава?

Обичам да готвя. Добър готвач съм. Веднъж месечно се събираме с моя екип и готвя за тях вечеря с три блюда. Това е различен начин, по който мога да говоря с тях за бизнес, в една неформална обстановка. Друго, което наистина обичам, е след семинар някъде да си обуя маратонките и да обикалям из града без карта. Искам да се изгубя, да почувствам мястото такова, каквото е наистина. Обичам да стоя някъде, където не съм бил никога преди, и да се почувствам извън контрол, защото животът ми е изцяло контролиран от ежедневната ми работа. Знам програмата си за следващите 6 месеца – къде ще съм и какво трябва да правя. Губил съм се и в София – не познавам мястото, не говоря езика, не познавам никого, но пък съм имал страхотни вечери тук.