fbpx

Твърде вероятно е докато сърфирате във виртуалното пространство, да сте попадали на някоя изумително креативна прическа маркирана с авторския знак @GuyTang. Това е знак не просто за името на човека, направил въпросната прическа, а и за неговото огромно влияние в социалните мрежи.

Днес Гай Танг е сред най-значимите личности в индустрията на красотата, прочут най-вече с великолепните си творения в сферата на колористиката. Красивата и често пъти многоцветна коса на неговите модели го откроява като разпознаваемо име, станало синоним на нови, интересни и нестандартни решения за визията. Популярността му се изразява в над 2,2 милиона последователи в Instagram. Танг е не по-малко влиятелен и в Youtube, където неговите видеообучения привличат милиони почитатели, при това не само професионалисти, искащи да попият колкото е възможно повече от един майстор в бранша, но и съвсем обикновени хора, черпещи вдъхновение за цвета в прическата си.

„Успехът се измерва по щастието, което изпитваш,” твърди Танг. Работата и възможността да я споделя със света е най-ценното, което колористът извлича от динамичното си ежедневие, а #HairBesties – името, с което назовава своята предана и многочислена общност от фенове, представлява нагледен пример за скромността и приземеността на постоянно общуващия с почитателите си Гай, който никак не обича да бъде наричан „звезден фризьор”. За него възможността обикновените хора да се разпознават в други като тях далеч превъзхожда шума и блясъка около звездите.

Началото

Дете на майка виетнамка и баща китаец, емигрирали в Щатите, Танг е роден през 1981 г. в Тулса, Оклахома. Споделя, че винаги е изпитвал влечение към прическите, вдъхновен от работата на Видал Сасун и неговите отличаващи се с изключителна прецизност прически, които са същинска революция за своето време. Практическата част Танг започва да прилага още през гимназиалните години в гаража на дома си, където прави прическите на свои приятели и на майка си. Когато е 20-годишен, в Гай започва все по-сериозно да се заражда страстта към фризьорството. Обсебен междувременно и от фотографията, той снима приятелката си и непрестанно експериментира с нейната коса.

Преди Интернет да го превърне в известна личност, Гай го използва, за да поръчва дискове с инструкции за фризьорство, както и професионални бои от eBay. Никой не се ражда научен и Гай първоначално нанася щети върху косата на приятелката си, което, спомня си той засмян, нямало как да означава нещо друго, освен че е „време за фризьорско училище”. Докато се обучава, Гай работи и като сервитьор, а в оскъдното си свободно време привлича клиенти и използва своите фотографски умения, за да ги заснема като модели в импровизирано студио в дома си. Впоследствие публикува снимките в известната за времето си платформа MySpace. След време прави така важната крачка към Youtube, където и до днес е сред най-гледаните фризьори в бранша.

На 27 години Танг се мести в Ел Ей и постепенно става все по-популярен. Той посочва кое всъщност е било ключово за него. „Когато се преместих в Калифорния, видях по-голямо разнообразие на цветове, текстури и стилове, отколкото в по-консервативната Оклахома. Ставах все по-креативен с прическите, върху които работех, и клиентите ми започнаха да пращат при мен своите семейства и приятели. Именно те са постоянната реклама на един фризьор”. Днес студиото на Гай се намира в западен Холивуд, а графикът му е препълнен.

В началото Танг впечатлява с умението да постига пясъчнорусо омбре при жени, които имат тъмна коса – една действително сложна задача. Не след дълго обаче му писнало от стандартните цветове и започнал да добавя към предложенията си по-различни нюанси, като лавандула. Именно този негов постоянен стремеж към експериментиране с цвета може да се разпознае на страниците му в социалните мрежи. Първоначално е наричан от повечето си фенове майстор на омбрето и балеажа, но впоследствие започват да го свързват с шеметните многоцветни прически, които показва на света чрез снимки и видео. Гай постига невероятни резултати в своето студио в Ел Ей и смайва всички, като ги показва в Youtube и Instagram. Прическите му понякога отнемат повече от 12 часа, достигат цена от над 1000 долара и могат да включват смесване на 10–14 бои. Гай споделя мнението, че фризьорите са творци, а доказателство за това е неговият профил в Instagram, където една след друга биват публикувани снимки на невероятни прически тип „дъга”, цветове като златисторозе или други ярки нюанси.

Собствена боя

През 2017 г. американецът от азиатски произход допълнително обогатява услугите, които предлага, пускайки в продажба собствена линия бои за коса. Предназначението на продуктите е да направят по-достъпни за почитателите му цветовете, които Гай постига в своите видео филми. Той твърди, че боята му прави възможно резултатите да са постижими „без смесването едновременно на десетина цвята”. Развиването на линията е послание не само за растящата империя, която колористът изгражда, но и за желанието му максимално да улесни своите колеги, които иначе се затрудняват с приготвянето на сложните смеси.

Съвети към клиента

Наближава лятото, но Гай не е почитател на следването на тенденции. „В днешно време всичко опира до това, да правиш нещата, които усещаш, че са удачни за теб. Ако някоя дама иска русо, нека се изруси, но трябва да има предвид, че ако е постоянно изложена на слънце, ще се наложи грижливо да предпазва косата си”.

А кой именно е най-добрият начин да се постигне това и да се съхрани цветът? „Използвайте качествен шампоан, специално предназначен за запазване на цвета, като се стараете да не прекалявате с употребата му. Не забравяйте и широката шапка. Относно поддръжката, тя е ключова. Винаги съветвам клиентите си да мият косата по-малко след боядисването, като не трябва да правят това поне два дни след процедурата. Ако могат да я мият по-малко от три пъти седмично, толкова по-добре.

Когато използвате топлинни уреди, настройвайте ги на най-ниската възможна температура. Пастелните и много светли цветове избледняват по-бързо в сравнение с ярките и наситени цветове. Цветовете тон-върху-тон като кестеняво и карамел може да не избледняват толкова забележимо, но с времето неизбежно изгубват своя блясък”. Гай смята, че въпреки всички съвети за поддръжка, косата при всекиго е различна и няма универсални предписания кой е перфектният начин цветът да се запази. Според него в един идеален свят по-скоро биха доминирали продуктите, които отговарят на специфичните нужди на съответния човек.

Танг твърди, че фризьорите често трябва да влизат в ролята на терапевти за своите клиенти, изслушвайки историите им. „Косата е важна част от начина, по който гледаме на себе си, тъй като я виждаме и усещаме всекидневно. Някои хора след значимо събитие (раздяла, развод или нов партньор) пожелават драстична промяна в живота си, а косата е най-достъпният и ефектен начин това чувство да се прояви визуално. Ето защо винаги питам клиентите дали наистина имат готовност да поемат необходимия ангажимент и да поддържат цвета, или това е просто временна прищявка“.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!