fbpx

Волена Рангелова е фризьор с дългогодишен опит, собственик на салон в Русе. Има участия в шоута и представяния на L`Oreal Professionnel, както и участия и награди от национални и международни конкурси по фризьорство. Преподава в Академия L`Oreal. Член е на HCF и част от артистичния екип на HCF България.

В началото на пролетта повечето дами сменят и освежават цвета на косата си. Какви са новите тенденции в боядисването?

Този сезон ще наблюдаваме истинска феерия от цветове – предимно студено руси в светлите гами като искрящо сиво, заскрежено синьо, деликатно лавандулово, перлено и бонбонено розово, люляково, млечнозелена мента. Наситеността им варира от най-бледи, нежни, пастелни и меки до плътни и дълбоки нюанси. Косите на брюнетките ще бъдат решени в цвят бургунди с червеникаво-кафяви, махагонови или виолетови оттенъци.

Какво е твоето мнение за така нашумялата тенденция сиво, или „сребърни коси”? Подходяща ли е за всеки?

Безспорно това е една от хитовите тенденции. Имайте предвид, че тези оттенъци са трудно постижими, изискват честа поддръжка, тъй като сивото е най-неусточивият оттенък. Редно е тази процедура да се извършва от професионалист, който след предварителна диагностика на косата ще подбере правилната техника за работа и интензивността на оттенъците. Определено те не са подходящи за всеки, трябва да бъдат съобразени с тена на лицето, цвета на очите и цялостното излъчване.

Кога препоръчваш използването на екстремни цветове като тъмносиньо, зелено? Как да ги съчетаем с основния тон на косата?

Това са екстремни цветове и те са насочени към определена група потребители. Това е въпрос на усещане и темперамент. Препоръчвам ги на по-артистични и ексцентрични натури. За не толкова смелите тези цветове могат да присъстват като акценти.

Миналия сезон бяхме свидетели на много червеникави нюанси, вдъхновени от цвета на годината – марсала. Тази година запазва ли се този тренд?
Да, продължават да са актуални цветовете на виното – бургунди, марсала, бордо, които варират от синьо-виолетово през кафяв махагон до розов махагон. За постигането на тези цветове има специална серия на боята INOA, която се нарича Carmilane.

Какви ще са хитовите визии за новия сезон – разрошени и небрежни или строго подредени фризури?

Очаква ни голямо разнообразие от стилове, форми и обеми. Актуални са леките, небрежни, рошави вълни, както и вълните в стил 70-те, обемни и много женствени. Има и различни вариации на плитки – една голяма или много и по-тънки, разпуснати или стегнати. Модерни са още малки кокове, разположени високо горе или ниско долу на тила, гладки конски опашки, както и обем в прическите в стил Бриджит Бардо от 60-те.

На какви аксесоари на коса можем да наблегнем?

Тенденция е да се носят различните видове кърпи, ленти, шалове от всякакви материи, подходящи за почти всяка прическа и повод, както и шноли, гребени и фиби, декорирани с флорални мотиви.

А как да се грижим за боядисаната си коса?

Тя има нужда от специфични грижи, за да може цветът да остане бляскав и интензивен максимално дълго време. Новата формула на серията за боядисани коси Vitamino Color на L`Oreal Professionnel се грижи перфектно за цвета и прави косата мека и бляскава. За по-деликатните цветове като ярко медни и червени е предвидена гамата без сулфати Delicate Color.

И като стана въпрос за боядисване, коя техника препоръчваш на своите клиенти – омбре, сомбре или контуринг? Какво вземаш под внимание, когато правиш консултация с клиента?

Трите техники са различни. Омбре е техника, при която изсветляваме цялата маса на дължините. При сомбре ефектът е по-скоро като на кичури, но цветовете много плавно преливат от тъмно към светло по дължините. С техника контуринг посредством тъмни и светли цветове „моделираме“ формата на лицето. Създавайки светлосенки в косата, можем оптически да издължим или скъсим лицето, както и да го разширим или стесним, стремейки се да го приближим до овала, приет за съвършената форма. Изборът на техника става след диагностика на косата, като се съобразяваме и с желанието на клиента.

Кой продукт задължително трябва да присъства в козметиката ни за коса?

Всеки трябва да притежава продукти за грижа, съобразени с типа коса. Лично аз смятам, че универсалното подхранващо олио Elixir Ultime на Kerastase трябва да присъства в козметиката на всяка една жена, защото подхранва както фина, така и плътна коса. Това е продукт, който подхранва фибрата, придава блясък и защитава от топлина и влага.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!