fbpx

Малко неща за дамите са по-неприятни от косопада. Той може да се дължи на ред причини, но една от най-често срещаните са хормоналните нарушения, свързани с щитовидната жлеза. Тя се намира в предната част на шията и е един от най-важните регулаторни органи в организма. От смущения в нея страдат най-често жените. Затова е от изключителна важност още след появата на първите симптоми, да се предприемат необходимите действия, за да се възстанови функцията на щитовидната жлеза.

Какви са симптомите?

Проблемите с щитовидната жлеза известяват за присъствието си под формата на редица неразположения, като прекомерно изтощение, повишена чувствителност към висока или ниска температура, внезапно напълняване или отслабване, суха коса, напрежение, обилно потене. В такива случаи трябва веднага да се обърнете за консултация към лекар ендокринолог, който да направи изследване на щитовидните хормони. Навременното поставяне на диагноза и започване на лечение са от решаващо значение. Обикновено всички заболявания на щитовидната жлеза са свързани с косопад, който не е необратим, но би могъл да е доста интензивен.

Въздействие на щитовидната жлеза върху косата и скалпа

Човешките косми не растат постоянно. Всеки космен фоликул минава през фази на растеж, последвани от фаза на почивка. През периода на почивка обикновено косъмът се заменя от нов. Нарастването на космите зависи именно от хормоналния баланс в тялото, който се нарушава при заболявания на щитовидната жлеза, цикълът на растеж се променя и това предизвиква косопад. Поради нейното неправилно функциониране в подобни случаи, хормоните, необходими за правилния метаболизъм, не образуват космни фоликули. Това води до етап на латентност. Поради липса на обмяна на веществата има недостиг на витамини и протеини в косата. Загубата на косми може да обхваща цялото тяло и веждите. При нормални обстоятелства щитовидната жлеза активира и контролира обмяна на енергия в клетките, като по този начин стимулира космения фоликул и регулира здравето на мастните жлези и капилярните цикли. Благодарение на щитовидната жлеза косата е здрава, жизнена и тонизирана. Ето защо всякакъв дисбаланс в хормоналното производство се отразява пряко върху скалпа и косъма.

Заболявания на щитовидната жлеза

За хипотиреоидизма е характерно необичайното ниско производство на хормони. Те са особено важни за поддържане на метаболизма на тялото и честият им синтез е съпътстван от симптоми на забавен метаболизъм. Тъй като хормоните на щитовидната жлеза влияят върху растежа на косъма и много клетъчни процеси, пониженото им производство има сериозни последствия върху организма, включително обилен косопад. При хипотиреоидизма косата става по-крехка и чуплива. Заболяването е характерно за жени между 20- и 40-годишна възраст, като диагностиката се осъществява чрез кръвен анализ. Като цяло състоянието предизвиква разреждане на косата, загуба на жизненост, тя става трудна за сресване и се заплита. Кератинът в нея намалява, видът й не е приятен, обезцветява се.

Хипертиреоидизъм, обратното, се характеризира с повишено производство на хормоните. Те участват в регулирането на метаболизма във всички клетки на тялото, като повишаването на нивата им в кръвта води до съответно ускоряване на метаболизма и разграждане на запасите на маз­нини в тялото. Сред симптомите са нервност, раздразнителност, уско­рено дишане и пулс, треперене на ръцете и загуба на коса. Това състояние се среща при жени на средна или над 50-годишна възраст.

Хипертиреоидизъм по време на бременност

През този период настъпват функционални и структурни промени в щитовидната жлеза. През първото тримесечие плодът все още няма собствена щитовидна жлеза и разчита на майчините щитовидни хормони. За да отговори на тези нужди, функцията на жлезата се стимулира под действието на т.нар. бета ЧХГ хормон, който започва да се синтезира по време на бременност. Повишените му нива стимулират щитовидната жлеза да произвежда тиреоидни хормони, което може да причини симптоми на хипертиреоидизъм. Състоянието протича сравнително безвредно, но пък е причина за временния косопад при доста бременни жени. Ако състоянието се проявява по-агресивно, трябва да се включат в действие необходимите медикаменти.

Лечение

Лечението е лесно и нивата на хормоните се нормализират сравнително бързо след започването му. Около месец след курса на възстановяване косопадът обикновено намалява. В случай на по-тежък и продължителен косопад е нужно да се направят необходимите изследвания и да се осъществи подробна консултация с лекар. Общовалидни са някои съвети, които всеки може да спазва. Подобряването на хранителния режим е от важно значение, тъй като хормоналният дисбаланс може да намали способността на организма да усвоява веществата. Препоръчително е да се намали употребата на топлинни уреди като сешоар, преса, маша. Те допълнително увреждат сърцевината на нездравия косъм и след време той пада. Разбира се, трябва максимално да се избягва всекидневният стрес.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!