fbpx

Отдавна вече са в миналото стереотипите, че господата не бива да се обезкосмяват, ако искат да запазят своята мъжественост. Ситуацията днес е напълно различна и обезкосмяването дори вече е сред белезите на неподправено привлекателна мъжка визия. Проучване сочи, че над 60% от мъжете днес редовно се подлагат на тази процедура. Причините, които анкетираните изтъкват, са усещането за олекотяване, подобрена хигиена, сексапил, подчертаване на мускулите – все фактори, които правят господата по-привлекателни пред дамите. Ето защо увеличаващият се брой мъже в козметичните салони отдавна не е странна гледка, а обезкосмяването е сред услугите, от които те най-често се възползват.

Методи

Електролизата премахва космите чрез електрически ток, който ги разрушава в корените. Токът се прилага с много фини, игловидни електроди, които се поставят във всеки космен фоликул. Тази техника обаче може да бъде болезнена и да отнема много време, тъй като се работи косъм по косъм. Електролизата изисква повече сеанси и зависи от броя на фоликулите, които трябва да бъдат третирани, както и от предишните методи, на които клиентът се е подлагал. Добре е този метод да се използва основно за малки зони с косми, които искате да премахнете трайно.

При фотоепилацията се използва интензивна импулсна светлина, която се поглъща от меланина и се трансформира в топлина. Тя минава през косъма и стига до неговия корен. Косменият фоликул се нагрява и той бива отстранен, без това да уврежда кожата. Предимство на този метод е, че има минимални странични ефекти и при него не са необходими игли, което елиминира риска от инфекция. Господата трябва да имат предвид, че ефективността и необходимият брой процедури не са еднакви за всеки и със сигурност не са същите, както при дамите. Мъжкият косъм е значително по-здрав и издръжлив. Той е по-дебел и твърд, допълнително заздравен от бръсненето. Поради тази причина няма как да се очакват мигновени резултати след 1–2 процедури. Необходими ще са доста повече, докато косъмът бъде изтънен и престане да расте толкова бързо.

Лазерната епилация се счита за най-ефективния и безвреден метод за обезкосмяване. Някои мъже генетично са окосмени повече в дадени зони и традиционната кола маска едва ли е най-подходящото решение. За всички мъже, които искат да се справят с проблема, би било най-добре да отстранят трайно окосмяването. Принципът на този метод е почти същият както при фотоепилацията. Лазерният апарат премахва окосмяването по селективен начин, атакувайки меланина чрез лазерни импулси. Те причиняват термично разрушаване на фоликулите, без да увреждат кожата. Апаратите от ново поколение притежават охлаждаща система, която предпазва кожата от високите температури и това прави процедурата по-безболезнена. Основната разлика между фото- и лазерната епилация е, че в първия случай действието на лъча се разпръсква и обхваща околните тъкани, докато енергията при лазерната терапия е по-целенасочена и лъчът прониква в кожата перпендикулярно.

Консултация с клиента

Преди започване на всяка процедура е задължителна консултацията с козметолог. Той задава определени въпроси, които да го ориентират как да продължи. Например дали клиентът е употребявал (и какви видове) медикаменти, вземани вътрешно или прилагани локално за лечение на кожни заболявания или против алергия. Трябва да се определи и фототипът на кожата, за да се изберат най-подходящите параметри за работа със съответния апарат. Консултацията има за цел да установи дали са налични противопоказания за премахване на косми. В случай че клиентът е подходящ за процедурата, следващата важна стъпка е да се направи пробен тест върху малка зона от кожата.

Подготовка за лазерна епилация

Господата, които са решили да се подложат на процедурата, трябва предварително да се подготвят за нея. Добре е космите в зоната, която предстои да бъде третирана, да бъдат предварително обръснати, тъй като терапията цели не да премахне косъмчетата, които са на повърхността, а техните корени, за да забави растежа им. Отстраняването обаче не бива да се прави с кола маска, епилатор или пинсета, тъй като това ще унищожи фоликула и ще попречи на действието на лазера. Също така не е препоръчително в рамките на около седмица преди процедурата да се правят слънчеви бани, тъй като те могат да увеличат чувствителността на кожата (при фотоепилация препоръчителният период е 30 дни преди процедурата). Не трябва да се нанасят каквито и да е кремове или лосиони в деня на процедурата. Козметологът ще препоръча слънцезащитен крем, който да се нанася след процедурата, за да предпазва кожата от слънчевите лъчи. Неговата всекидневна употреба не бива да се подценява, тъй като ултравиолетовата светлина може да предизвика образуване на петна по кожата. Повечето странични ефекти и нежелани реакции след лазерната епилация са незначителни, като зачервяване и раздразнение на третираната зона. При поява на по-сериозни проблеми е задължително човек да се обърне веднага към козметолог.

Броят на процедурите

Важно е господата да се заредят с търпение и да посещават редовно козметичния салон, докато не бъдат постигнати нужните резултати. Според индивидуалните характеристики на кожата и космите е необходим конкретен брой процедури при съответната честота, определена от професионалист. Пропускане на някоя от сесиите може не само да намали ефективността, но и напълно да обезсмисли процедурата. При лазерна и фотоепилация най-добре се повлияват космите, които са в активна фаза на растеж. Тъй като не всички косми са в активна фаза по време на процедурата, това налага да се извършат повече на брой посещения. Обикновено са нужни шест до осем процедури, за да се намали трайно броят на растящите косми с над 80% и то шест месеца след терапията. Честотата на процедурите и резултатите зависят и от пигментацията на кожата и цвета на косъма. Когато космите са фини или светли или кожата е по-тъмна, възможно е да са необходими повече от осем процедури за оптимален ефект. Продължителността на манипулацията зависи от площта на третирания участък.

Обезкосмяване по зони

Нежеланото окосмяване по гърба например може да причини сърбеж и дори инфекция на космените фоликули, а дискомфортът се усеща под влияние на температурата навън. Чисто естетическият фактор, когато наближи сезонът за плажовете, също е напълно обясним. Една процедура може да обхване целия гръб, а в рамките на 5–6 процедури може да се постигне трайно намаляване и премахване на окосмяването по гърба. Кола маската също дава добър ефект, но е несравнимо по-болезнена, а и резултатът от лазерната епилация трае по-дълго.

По същия начин стоят нещата с обезкосмяването на гърдите, което вече се счита за задължително, ако господата искат да впечатлят с външния си вид. Кола маската е болезнена, а обикновеното бръснене трябва да се извършва по-често и не е толкова ефективно. За мъжете е по-добре да се отърват трайно от космите по гърдите в рамките на 4–6 процедури според големината на третираната зона и гъстотата на косъма. Като са се захванали с тялото, най-добре е господата да добавят третиране на подмишници и рамене, за да го изчистят максимално. Вече не се смята за табу и бръсненето на краката. По подобен начин стоят нещата с брадата. Лазерната епилация бързо и ефективно отстранява космите по лицето, намалява необходимостта от постоянно оформяне, предотвратява дразнене и образуване на враснали косми. Най-често, когато става въпрос за лицето, господата се подлагат на лазерна епилация за оформяне на веждите, за да освежат визията. В никакъв случай не се третират зони с татуировки и бенки.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!