fbpx

През последните години господата не се притесняват да признаят, че боядисват косата си. Дали за да прикрият сиви коси, или експериментират с по-авангардни тонове, мъжете все по-често се оставят в ръцете на професионални колористи.

Защо трябва да се доверите на колорист?

Избягвайте да се впускате в непредсказуеми приключения с боядисване вкъщи. Бъдете сигурни, че резултатът няма да е такъв, на какъвто сте се надявали, ако просто следвате указанията на опаковката. Далеч по-разумно е да посетите фризьорския салон и да обясните на колористите какъв точно цвят желаете. Ако пък не сте взели твърдо решение, те ще ви предложат разнообразие от нюанси, съобразени с естествения цвят на косата, стила на обличане, тена на кожата. Няма универсална рецепта за перфектен цвят, но е прието, че за господата с черна коса е по-лесно да постигнат нюанси на червено и тъмнокестеняво. За тези с кестенява коса пък е най-удачно преминаването към нюанси на русо и карамел. Като цяло господата, които искат да прикрият сивите коси, е най-добре да се спрат на цвят, който е с един тон по-светъл от техния естествен. При мъже, които имат 80–100% сива коса, боядисване в рус цвят ще изглежда по-при­влекателно, отколкото потъмняването.

Сивата коса не е ваш враг – не се страхувайте от нея

Както и при кожата, цветът на косата се обуславя от съдържанието на меланин в космите. По-високо съдържание на естествения пигмент имат хората с по-тъмна коса, а по-ниско – тези с по-светла или руса. По генетични причини с течение на времето съдържанието на веществото намалява, което води до посивяване. Наследствеността също е фактор. Не е тайна, че най-често боядисват косата си именно мъжете, забелязали увеличаващия се брой сиви косми. Сивото е изискан, елегантен и достоен цвят. Ако все пак желаете да го прикриете, изискайте от колориста да направи така, че крайният резултат да изглежда по-скоро като дискретен камуфлаж. Идеята е резултатът да се получи ненатрапчив вместо очевиден.

Поръчай новия брой!

Бои за мъжки коси

На пазара се предлагат бои, специално предназначени за мъже. Те са в натурални тонове, близки до естествения цвят на косата, като позволяват по-бързото и ефективно получаване на студени оттенъци. Боите могат да се групират в четири категории.

Временната боя е най-подходяща за мъжете, които наистина искат да експериментират с цвета, за да преценят дали и какво точно им подхожда. Тя прониква само в най-външния слой на косъма, което означава, че цветът пада след 1–2 измивания. Удачно решение е за специални поводи, тъй като може да се използва на практика всекидневно. Боите от този вид са и добър помощник за покриване на израсналата коса между боядисванията с перманентна боя.

Полуперманентните бои добавят цвят към косата, без да променят драстично естествения цвят. Те са най-подходящи за мъже, които имат 50% сива коса, или пък такива, които искат леко да подсилят естествения си цвят. Тези продукти траят между 6 и 12 измивания. Избледняването им е постепенно, което означава, че няма да е наложително да се борите с израстващата коса.

Демиперманентните бои съдържат агент за подсилване на цвета, който е по-видим в сравнение с полуперманентните. Те проникват по-дълбоко в косъма и издържат по-дълго – около 15 измивания. Подобно на полуперманентните те също не могат да изсветляват косата, тяхното приложение е по-скоро за добавяне на нюанс. Подходящи са също за израснала коса и за освежаване на цвета.

За дълготрайно покриване на сиви коси и цялостна промяна на цвета решението е перманентната боя. Тя прониква до вътрешния слой на косъма, където молекулите й се свързват с естествените пигменти и това води до дълготрайна промяна на цвета. Изсветляването на естествения пигмент позволява на господата с голям процент сиви коси да изберат нюанс, по-светъл от техния естествен, и да постигнат натурално покритие. Макар да се задържа в косата, перманентната боя с времето също избледнява. За да се запази цветът свеж, в употреба влизат семи- или демиперманентни бои, които придават блясък и обогатяват, без да увреждат косата.

Иновативните формули на мъжките бои за коса обикновено са с текстура, която позволява бързо, лесно и равномерно разнасяне. Получава се плавно преливане на цвета и плътно покритие. По-дългата коса трябва предварително да е разделена на кичури. Когато целта е покриване на нежелани сиви коси, боите от ново поколение специално за мъже постигат дискретно, изглеждащо натурално нюансиране, без видими следи от оцветяване.

Преди и след процедурата

За добрия краен резултат са важни също доброто планиране и внимателната поддръжка. Когато процедурата предстои да се извърши с амонячни бои, 2–3 дни преди това е добре косата да не се мие. Това позволява в нея и скалпа да се натрупа естествено омазняване, което служи като натурална бариера, предпазваща косъма от вредното въздействие по време на боядисване. Колористът прави диагностика на косата преди всяка процедура. След като веднъж е постигнат желаният цвят с перманентна боя, не трябва да се забравя поддръжката, за да може той да се съхрани максимално дълго. Специалистите препоръчват шампоани и балсами, специално предназначени за боядисана коса, които запазват жизнеността й.

Боядисване на брада

Съставките в тези продукти трябва да са достатъчно нежни към деликатната кожа на лицето, а консистенцията им да не позволява стичане и попадане в устата. Относно избора на цвят, добре е той да е съобразен с веждите и косата. За пълно покритие на сиви коси ще е необходима перманентна боя за брада. И в този случай е препоръчителен светлият нюанс. Преди процедурата задължително се прави тест за чувствителност на кожата, който да установи евентуално наличие на алергии, сърбеж, подуване и т.н.

Важно е боята и окислителят да се смесят в правилно съотношение в зависимост от площта на третираната зона. Нанасянето става с четка върху косъмчетата, без боята да се втрива в кожата. В началото се обхващат зоните, където косъмчетата са най-посивели. Времето за престой не бива да се надвишава, за да не се получи прекалено интензивен цвят или дори раздразнение на кожата. След изтичането му брадата се изплаква обилно с умерено топла вода и се измива с шампоан. На финала може да се нанесе лосион или балсам без съдържание на алкохол, за да се хидратира и успокои кожата на лицето.

Цветът на брадата като контуринг

Най-често господата боядисват брадата си, за да подобрят визията и да подчертаят чертите на лицето си. Модерни днес са прическите с повече коса в горната част, а в зоната на ушите тя изтънява и прелива в брадата. За да се получи този стил наистина небрежен и елегантен, контурът на лицето трябва да е добре оформен. Мъжете с по-рядка брада добавят цвят към оформянето, за да я направят визуално по-плътна и на финала да се получи идеалната овална форма. Боята създава допълнителна линия, за да се получи максимално преливане и елегантно съчетание с косата. Цветът помага да се подчертаят скулите на по-кръгло лице или да се изостри брадичката на по-квадратно. Умело оформената и оцветена брада може да направи лицето да изглежда по-слабо, а пък при господата със слабо лице или бръчки – да ги подмлади. Така дискретното боядисване на брадата в натурални тонове, хармониращи с тези в косата, освежава визията и допринася за естестве­ното излъчване.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!