fbpx

По въпроса за най-добрата визия за една булка питаме професионалиста Марин Хубенов–Мърфи, който дава практични насоки както за фризьорите, така и за техните клиенти

Прическата заема основно място в цялостната визия на булките, но преди да се уточни каква ще бъде тя, трябва да се вземат предвид редица фактори и условия, на които да отговаря. Тук не може да се говори за тенденции, защото всяка прическа е съобразена с типа на дамата, вида на събитието, гостите на самия празник и още редица фактори.

Предварителната комуникация

Всеки човек притежава собствен характер и има различна представа как ще изглежда финалната визия на прическата. При избора й трябва да отделим време за комуникация с клиентката, за да разберем точно какви са нейните очаквания, представи и желания, за да вземем правилните решения. Затова не гледаме отделно на елементите като прическа, тоалет и грим, а правим една цялостна визия. Нашата работа като фризьори е част от създаването на този завършен облик. Прическата трябва да бъде съобразена с вече готов тоалет и закупени аксесоари. Тя трябва да доизгради фигурата на тялото, отделните елементи, акценти. Много често наблюдаваме прекрачване на тази граница на акценти в една визия, те стават много и тогава се получава кич. Затова всички елементи във визията на булката са свързани и трябва да са хармонични, да градират, за да бъде идеален финалният вид.

Основен избор при прическите е дали косата трябва да е вдигната, или спусната, прибрана частично или пусната изцяло. Това зависи от тоалета и аксесоарите, които ще се добавят към прическата. Различните аксесоари изискват определена подготовка на косата, различен фундамент, на който те да се поставят. Булката трябва да бъде спокойна, че аксесоарът няма да падне, да се размести или наклони, а прическата й ще бъде здрава и стабилна. Булото е един много сериозен аксесоар, който може да бъде в различни видове, форми и дължини. Най-често поставяни са воали в две части, като едната покрива лицето на булката. Тук важно е дали се воалът се прикрепя с гребенче в горната част на главата или върху нисък кок, или само с няколко фуркети се закача за косата. Важно е също да се знае дали този воал ще се сваля преди да започне партито за сватбата, защото това трябва да се направи така, че да не развали прическата и съответно да остане някакъв макар и малък аксесоар в косата, така че картината да е завършена.

Там, където поставяме воала, винаги трябва да помислим за добра основа – тази основа може да се изработи с плитка; да се направи тупиране на косата със специални продукти в основата, където да се закрепи гребенчето и да се фиксира воалът; да се върже опашка, върху която с фуркети да се закрепи воалът, така че да не може да падне; или да се постави корона или допълнителна тиара. Аксесоарът може да бъде и живо цвете, което има капсула или тампонче, напоено с вода. То трябва да е добре прикрепено и прикрито, за което трябва да предвидим достатъчно плътен кичур, с който да прикрием основата на цветето.

 Много често сме ограничени във времето и затова в предварителната консултация и комуникация, която сме провели с булката, е добре да й дадем точни инструкции с каква коса да дойде, за да не губим време да мием и сушим косата в деня, в който правим прическата. Тя трябва да е чиста, без допълнителни стилизиращи продукти или подхранващи продукти. Ако все пак има такива, те трябва да бъдат максимално леки, за да може косата да бъде добре оформена в трайна прическа. Някои колеги предпочитат да работят на нечиста коса. Така се избягва тази хлъзгавост на косата, но това не е за препоръчване. Има участъци, в които косата може да е по-мазна и да не изглежда добре въпреки цялостното добро състояние. Ето защо трябва да се работи на чиста коса. Макар че е по-трудно, сега има много добри стилизиращи продукти, които успешно могат да се справят с тази еластичност и гладкост на косъма.

Работа по вече избраната прическа според желанията и очакванията за визия

Дали косата ще е прибрана в цялостен кок, или само частично прибрана и леко навита за разкош – това зависи от предпочитанията. Ако няма достатъчна дължина на естествената коса, то дамата може успешно да се възползва от удължения. С тях може да се стигне до желаната дължина и гъстота на косата, нужни за изпълнението на желаната прическа. Ако пък трябва да се постигне повече обем на прическата или в самите елементи, се използват подплънки за коса.

 Работата на фризьора в комуникацията е не да промени тотално исканията и желанията на булката, защото в този случай тя няма да е много щастлива. Цял живот си е мечтала за определена прическа, а ние сме направили тотално различна визия. Колкото и да е красива прическата, до голяма степен тя трябва да покрива очакванията на булката да бъде стилна и елегантна. Дали прическата ще е с по-отпуснати, небрежни елементи, или класически изчистена зависи от това, какво се търси като излъчване. На по-строгата елегантност прилягат стилно прибрани кокове, в които има студена прецизност и точност на всеки детайл на косата.

Прическата може да бъде по-небрежна и разхвърляна, за да бъде подходяща за сватбено градинско или плажно парти. Във всички визии има чар, стига да се следва определената стилистика на сватбата, да се отразява характера и емоционалното състояние на булката. Това трябва да е нейната прическа, която да съответства на нейното вътрешно състояние. Тя трябва да се чувства красива и да й е комфортно с тази прическа. За съжаление, често срещан коментар от страна на бъдещите булки е: „Аз не съм се виждала така. Не съм свикнала така“. И се стига до едни дискусии, че няма как да знаеш какво е да бъдеш на определено място и с определена прическа и тоалет, като никога преди това не си бил в такава ситуация.

От фризьора се изисква да направи перфектната прическа, но клиентката не е свикнала с такава визия и трудно се възприема с нея. Случва се фризьорите да попаднат в подобна ситуация и дори се стига до момент, в който времето те притиска и няма какво друго да се направи освен една доста по-обикновена прическа с лека украса. За да се избегне такова неудобство, трябва да има правилна комуникация.

 Подготовката на косата, като измиване и обработката й с продукти преди оформянето на прическата, е задължително. Според това каква е косата – дали е жива, или не, дали е третирана с боя, или не – се подхожда по различен начин. Важно е да се отбележи, че боядисването на косата не се прави в деня на прическата. Подготовката на цвета на косата се прави поне седмица по-рано, заедно с пробната прическа, за да добие клиентката представа и ако трябва да се правят допълнителни сенки или акценти на цвета, да се определят точно къде ще бъдат позиционирани. Хубаво е, ако се правят елементи, да се използват поне два цвята за подсилване на контраста. Така елементите в прическата ще стоят още по-красиви, а и клиентката ще има време да свикне с новия си цвят и да има представа какво ще се случи по време на изработването на официалната сватбена прическа.

Друго често желание от страна на бъдещите булки е прическата да се направи вкъщи или, ако церемонията и партито са в определен хотел, фризьорите да работят на място. Това също е възможно, но има няколко неща, които са важни, и трябва да се действа на момента. Ако работата е на терен, колкото и фризьорът да е подготвен и да е взел всевъзможни продукти, винаги може да изникне нещо, което би му потрябвало, или прическата непредвидено да се усложни, или някой от уредите да откаже да работи. Затова най-добре е прическата за сватбения ден да се изработи в салона.

Освен това не е добре за атмосферата на работа да има множество роднини, които да придружават булката. Започват коментари и допълнителни дискусии, отвлича се вниманието и се стига до момента, в който булката бива убедена да промени част от прическата, която е била обсъдена на предишното посещение. Това, от своя страна, променя плановете за време и изпълнение от страна на фризьора.

 Сигурен съм, че всеки фризьор знае как да подготви косата за прическата и този момент не трябва да се подценява. Винаги трябва да се съблюдава метереологичното време – дали е дъждовно, или пък ветровито. То трябва да се вземе под внимание, за да се изработи една стабилна прическа. От това зависи каква маша за навиване или преса ще се използва за кримпиране на косата, какъв продукт ще е нужен за подготовката и какъв след това.

 Какви са тенденциите и предпочитанията

В последно време бумът, който направиха плитките, няма как да не се вплете и във визията на сватбените прически. Най-често предпочитан елемент в тези фризури са плитки или различни усуквания на косата. Обикновено прическата е с една плитка, която събира косата от едната страна на главата, а остатъкът е събран в нисък кок на тила. Често се използват и няколко плитки – две или три, които се обединяват в една, декорирани с красиви малки диаманти или фини цветя.

 При много късите коси вариантите са намачкана, накъдрена коса или пък абсолютно права с по-шикозен аксесоар като диадема и закачен воал.

 За средна дължина на косата имаме повече възможности. Приберете връхчетата на косата в задната част, като имитирате малък кок, оставете предните кичури да падат свободно и декорирайте с голямо цвете.

 Ако искате обаче повече обем в прическата, е важно да знаете, че позиционирането на обемите е важно при изработването на кокове. Трябва да имате предвид формата на главата и цялостния силует на дамата. Обем в прическата не трябва да има в изпъкналата задна част на главата. Обемите най-често се позиционират в зоната на върха на главата за издължаване на визията на лицето и на тялото или ниско долу на тила. Затова може да използвате различни видове подплънки за добавяне на обем в различните елементи на прическата. Но като общ поглед мога да кажа, че има отлив от огромните обеми в сватбените прически.

 За дългите коси има безброй варианти. Тук отново са предпочитани различните сплитания поради факта, че те придават на цялостната визия на една булка романтика и нежност. Те правят излъчването да е типично момичешко с една лека разпиляност и финес. Косата може да е пусната, като само краищата да оформят едри букли и за украса да се избере аксесоар. Друг вариант е косата да е предварително подготвена на вълни или по-едри букли. Нежно приберете предните кичури във формата на венец, а оставете останалата част от косата да пада свободно на раменете. В допълнение може да използвате инкрустирани гребенчета или шноли за декорация.

Може да се направят небрежни кокове, които да прибират цялата коса, а само леки кичури да останат спуснати за едно романтично излъчване. Да напомним, че за изработването на небрежен кок трябва да имате стабилна основа, върху която да изградите прическата, а в същото време косата да остане въздушна. Друга възможност е да приберете косата в задната част на главата под формата на руло, като оставите частите отстрани свободни. След това ги вземете и осучете около оформилото се кокче, като използвате голяма шнола с камъни или фуркети с цветя за декорация.

 За сватба на брега на морето може да направите една семпла асиметрична плитка, която да обхваща цялата коса и в която да е преплетен аксесоарът, например миницветчета. Косата може и да е оформена на плажни вълни с голям венец от сватбени цветя, който придава визията на русалка или горска фея.

 Естествено има и по-прибрани прически, които трябва да отговарят на едно по-специално събитие. Те често се използват при строги сватби с цел пиар или представяне пред високопоставени бизнеспартньори. Прическите в тези случаи са стилни прибрани кокове, с големи аксесоари и бижута за коса.
За прическата не е важно да има супер много елементи и задължително да се използват подплънки и допълнителни коси. Идеята е да има една естественост и нежност, като елементите на прическата не трябва да крещят. Разбира се, това зависи от натурата на самата булка, от нейната емоционалност и разбиране за сватбена прическа.

 И на финала – няколко думи за мъжете

В днешно време мъжете са доста по-суетни и грижещи се за външния си вид и за тях също е от голямо значение как точно ще изглеждат на сватбения ден. Ако се подстригва повечко коса, прическата се прави доста по-рано, особено през летния сезон, защото контурите на врата, челото и около ушите са доста по-светли от тена на кожата. А в момента точно това е тенденцията при мъжките прически – изчистени контури. За да се избегне този ефект на светването на току-що подстриганите участъци, съветвам всички младоженци да направят прическата си поне седмица по-рано и само в деня преди сватбата да оформят врата и контурите на визията. Да не забравяме, че ако мъжете носят и така модерната в последните години брада, също трябва да я подстрижат и оформят с подходящите за това подхранващи и омекотяващи масла и вакси.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!