fbpx

Какво влияние оказва хлорът върху боядисаната, русата и тънката коса

По пътя на хлора

Хлорът е зеленикаво-синкав силно токсичен газ с много приложения. За първи път е самостоятелно изолиран от известния химик експериментатор Карл Вилхелм Шееле през 1774 г. Хлорът е халогенен газ с много силна химическа активност и затова не се среща самостоятелно в природата. Негови съединения има в океана под формата на морска сол, както и в нашия организъм, в стомашния ни сок например. Средният недостиг на хлор в организма ни води до сънливост, вялост, проблеми с паметта и физическата активност. Хлорът е отговорен още и за доброто кръвообращение и спомага работата на мускулите и ставите. Поддържа функциите на черния дроб и чисти организма ни от различни шлаки.

Почистващата и дезинфекцираща функция на хлора е една от най-важните причини за употребата му – медицински помещения, училища, водоснабдяване. Освен като разтворител в хладилната техника и в козметиката, хлорът се използва още при производството на бои и лакове, лекарства, препарати за растителна защита; както и за дезинфекция и премахване на ръжда от метални покрития.

През летния сезон можем да усетим и хлора в басейните, които така ни радват във слънчевото време и почивните дни. С цел предпазване от инфекции, водата в басейните се обработва с хлор – широко популярна, но вече остаряваща практика на дезинфекция в сравнение с по-всеобхватната и екологична UV дезинфекция, при която бактериите и микроорганизмите се убиват със силна вълна от ултравиолетови лъчи.

За съжаление обаче хлорирането на водата, което все още е често срещана практика у нас, има силно влияние върху боядисаната и русата коса. Всяко боядисване избледнява при допира с хлор (всеизвестно е, че хлорни съединения се ползват именно за изчистване, избелване), а русата коса се окислява и придобива неприятен зеленикав оттенък.

Слънцето и хлорът

Хлорираната вода в басейните и силните слънчеви лъчи влияят сериозно върху косата, както и върху кожата. Тази лятна комбинация изсушава косата и й придава нездрав вид. Причината е неблагоприятната химична реакция, която протеините на косата правят с хлора в дезинфектантите за вода, и нарушаването на гладкия рогов слой на косъма. И ако дозите от тези препарати са по-големи, косата има лош вид, става чуплива и тънка. Хлорираната вода може да предизвика неразположение, възпалени синуси и кожно раздразнение.

Шапката е не само аксесоар

Тя е важен защитен елемент както срещу вредните UV лъчи, които изсушават косата, така и срещу въздействието на хлора върху косата. При продължително излагане на слънце е препоръчително да се носи шапка с периферия или косата да е напълно прибрана. Тази защита може да се съчетае с предварително подхранване с олио или зехтин. Втриването на кайсиево, бадемово, слънчогледово олио или зехтин придава блясък и филмира косата, така че да бъде максимално съхранена по време на плаж.

Шапките за плуване пък са добра защита срещу оцветяването на русата коса. Специалисти съветват предварително намокряне на косата, за да не може тя да поеме от хлорираната вода; или пък плуване с шапка, която да осигури пълна защита срещу хлора. Алтернатива на растителното масло е серумът за коса, който също я филмира и я предпазва от изсушаване. Може да ползвате и спрей за коса с UV защита.

Правилният шампоан

Важно е да се знае, че за чиста, здрава и мека коса през лятото най-подходящи са по-меките шампоани, които я третират нежно и целесъобразно. Някои професионални марки за коса предлагат шампоани с антихлор функция за хидратация и премахване на неприятната миризма на хлора. След излагане на слънце и потапяне в хлорирана вода са необходими незабавно изплакване от хлора и хидратиране със специален шампоан и балсам за след слънце.

Русата и тънка коса проблеми и решения

Причината за лесна промяна на цвета на русата на косата, т.е. придобиването на зелени оттенъци при допира с хлор, е това, че русият косъм по същество няма пигментация, която да отблъсква влиянието на химичните процеси. Освен от слънцето и хлора в басейните, тя може да пострада и от взаимодействието с морската вода, която също съдържа хлор, така че изплакването й при плуване в морето също е задължително.

Изкуствено русата коса непременно изтънява, ако не се грижим за нея. Тя може да се появи вследствие на условията, които вече описахме, а ако е мазна, може да изглежда лишена от обем и по-замърсена през лятото заради обилното изпотяване и наслояване на прах. Изрусяването е агресивна процедура, която с времето може да доведе до изтъняване на косъма и лесна чупливост. Използването на продукти и уреди, придаващи обем, е решение. Неприятното оцветяване пък може да се тонира със специално създадени за целта шампоани за руса коса, които премахват жълтите оттенъци и придават блясък.

Комплексна грижа

За подхранване на косата се използват шампоани за обем, които я съживяват, хидратират, обновяват и й придават еластичност и здрав вид. Розмаринът е активна съставка на някои от тези продукти. Други пък съдържат кератин или бирена мая, които увеличават обема. Препоръчва се ежедневно измиване на косата, защото тънката коса е склонна към омазняване, затова ежедневните шампоани са много подходящи за тази цел.

Съществуват и т.нар. шампоани пилинг, които са специално предназначени за почистване на скалпа и регулиране на себумната секреция на кожата на главата. При ежеседмичен пилинг на главата тънките косъмчета в основата на скалпа бухват, а косата е почистена от козметичните продукти в дълбочина.

Прическата е от съществено значение за обема на косата. Една добра идея е подстригването на пластове и изсветляването на кичури, които визуално да придават плътност и живост на косата. Сушенето може да бъде съчетано с нанасянето на лак или пяна за коса. Ако сложим пяна за коса в задната част на главата и в корените и сушим със средна по степен топлинна струя, определено ще получим добър резултат.

Лакът за коса е незаменим помощник при по-мазна коса. Внимателното му впръскване в корените и изсушаването й след това придават обем и задържат косата по-дълго в добър, немазен вид. Вместо сешоар може да ползвате и няколко големи ролки в основата за около 40 минути, след което да тупирате. Може да прибегнете и до класическия уред за придаване на обем – машата, с която да навиете корените, като преди това впръскате термален спрей за защита и подхранване.

Всеизвестно е, че дългата коса е по-тежка и когато дълго време седи в една и съща форма, тя се посплесква. Затова смяната на пътя, честите разресвания и дори лекото къдрене спомагат за раздвижването и по-голямата въздушност. Термалната вода и силиконовите серуми придават бърз и видим ефект за придаването на обем. Термалната вода е многофункционално средство за успокояване на раздразнена кожа, хидратация, почистване на грима, омекотяване. Приложима е и върху косата, като й придава обем, който се вижда след като косата напълно изсъхне.

 Комбинацията от всички тези предпазни и възстановяващи процедури гарантира добро състояние на косата, като не забравяме, че основата е здравословно хранене и добра поддръжка на вътрешната структура на косъма чрез професионални шампоани и хранителни вещества. Така и допълнителните стилизиращи процедури ще имат много по-добър ефект.

текст Илона Вълчева

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!