fbpx

Ако тънката и чупеща се коса представлява проблем, било то от генетична гледна точка или поради пропуски в грижите за нея, прекаляване с разкрасителните процедури или стрес и неправилно хранене, запознайте се с основните методи, с които да я възстановите и поддържате, трикове за визуално по-доброто й състояние и съвети с дълготраен и съществен ефект

Причини за тънката и чупеща се коса

Всяка здрава коса може да стане доста изтощена, ако прекалявате с козметичните процедури и не влагате достатъчно време и енергия за възстановяване. Ежедневното изправяне, къдрене, честото боядисване и третиране с много силни шампоани и балсами, сушенето със сешоар, разтриването на косата с кърпа след къпане, нередовното посещение на фризьорския салон, изтощителните прически оказват вредно влияние върху косата и ако не ползваме серуми, подходяща козметика за чистота (според типа коса) и за подхранване, то тя видимо придобива уморен и сплеснат вид, а краищата й започват да цъфтят. Ако ползваме неподходящи за нашата коса продукти или много силни шампоани и бои, то косъмът ни ще се разгради, ще загуби основно количество кератини и ще изглежда тънък, сух и неестетичен.

 Стресът е още една причина, която може да допринесе за лошото състояние на косата. При нервно напрежение в тялото се отделя повече адреналин, който спира преминаването на достатъчно хранителни вещества към косата и кожата. Затова е хубаво да имаме стремеж към уравновесен дух въпреки динамиката на работния си ден или емоционалните предизвикателства в личен план.

 Хормоналните нарушения са друга основна причина за проблеми с косата, изтъняване и падане. Добре е да следим нивото си на естроген, което гарантира достатъчно косми по главата ни. Хормоналният дисбаланс от всякакъв тип води до изтъняване.

Неправилното хранене или хранене с дефицит е това, което много хора днес практикуват поради забързания начин на живот и експанзивното действие на хранителната индустрия.

Ако се лишаваме от протеини, витамини, минерали и други елементи, допринасящи за цялостното ни здравословно състояние, определено не можем да се надяваме на хубава и обемна коса.

Прическата също е от значение. Знаем, че дългата коса по принцип натежава на главата и неминуемо малко или много изтънява визията, затова, ако имате по-тънка коса, то следва да прецените риска.

Генетичните предпоставки също са съществени. Някои хора просто наследяват косата на родителите си и макар да не използват много силни химии и че се грижат за доброто си здраве, просто им е дадена по-тънка коса. В този случай можете да промените вида й с правилната прическа и цвят.

Поръчай новия брой!

 Начини за справяне с тънката и чупеща се коса

На първо място са внимателното подбиране и изпълняване на козметичните процедури. Ако не е толкова необходимо, можете да избегнете ежедневното сушене на коса или поне да намалите степента на топлинната струя. Специалистите препоръчват да заложите на мощността на сешоара, а не на силната топлина, която е подходяща повече при по-плътните коси, които наистина имат нужда от интензивно сушене.

Тънката и чуплива коса, както и само влажната, а не мократа коса може да се суши със средна и дори ниска температура. Не забравяйте да преборите вредния навик за триене на косата с кърпа преди сушене. Мокрият косъм е по-податлив на чупене от сухия, защото след къпане космените фоликули са отворени, а триенето е твърде агресивна процедура за крехкото състояние на мократа коса.

Такава е и ресането с четка или гребен. Ако все пак се налага ресане, използвайте гребен с широки зъбци. Може би не ползвате копчето на сешоара, което пуска студена струя, но е добре да знаете, че студеният въздух (и вода при къпане) „запечатват“ кутикулите, придавайки на косата блясък и здрав вид.

Освен това студеният въздух на сешоара защитава косъма от прегряване. За правилна грижа за косата при такава процедура има значение не само начинът, а и подхранващите продукти като термозащитен серум, лосион или спрей, които гарантират мекота и защита.

Beauty smooth strong hair, isolated on a white background

Същото важи и за другите термопроцедури като къдрене с маша или изправяне с преса или термочетка – защитният продукт е от първа необходимост, ако искате здрава и красива коса.

При изправянето добър трик е да се пробвате да изправите косата нагоре, а не надолу, за да придадете обем на косата си. Можете да подберете по-тънки плоскости на пресата, които да са керамични или с турмалин. По-бързото изправяне води до по-малко негативни последствия за косата – вместо да правите протяжно дърпане надолу, което да залепва косата до скалпа, може да хванете кичур и рязко, със здраво стиснати една срещу друга плочи, да издърпате много силно.

Понякога не е нужно да третирате цялата си коса, за да създадете ефекта, който търсите. Помнете, че перфекционизмът отдавна не е добродетел, така че с малко креативност и любов към косата си може хем да бъдете красиви, хем да щадите косъма.

При тънката и боядисана коса градусите на машата не трябва да са повече от 200. Обикновено къдриците на тънката коса трудно се запазват, така че веднага след накъдрянето на кичура, фиксирайте с лак за коса.

Редовното подстригване поне на 8 седмици е гаранция за красиви краища и гладък растеж на косъма. Ако ползвате серум против цъфтящи краища, но не подстригвате косата си редовно, трудно ще забележите ефекта му. Подхранващите продукти за разресване и „лечение“ на цъфтящи краища са много полезни за блясъка и здравия вид на косата, но в съчетание с редовни срещи с фризьорите. Термоуредите с йонизиращо покритие са много полезни срещу цъфтящи краища, защото имат допълнителна защита срещу прегряване.

Шампоани, балсами, маски за подхранване и възстановяване

Професионалните продукти за обем непрекъснато се подобряват и може да постигнете добър ефект в грижата за тънката и чупливата коса. Обикновено протеините, витамините и други натурални съставки са в основата на активното им действие. Може да използвате шампоани с колаген или кератин, минерали и витамини от групата В. Избягвайте продукти, които утежняват допълнително косата.

Ползвайте такива с гелообразна структура, без много мазнини и без алкохол. Добре е да имате серия от продукти за възстановяване на тънка и чупеща се коса, а не само един продукт. Масажирайте главата – така ще осигурите добро кръвообращение и усвояване на хранителните вещества към косата. Масажът помага за усвояване и на козметично-лечебните средства, които използвате. С четка за коса от естествен материал или с ръце и ампули с различни елементи определено ще подобрите състоянието на косата си.

Прическа и цвят

Боите за коса (по възможност с ниско съдържание на амоняк) са едно чудесно средство за визуална помощ при тънка и чупеща се коса. Избягвайте черния или русия цвят, защото първият прави косата визуално по-тънка, а изрусяването, ако не е наистина качествено като изпълнение и продукт, все още е много вредна процедура и определено ще нанесе щети на косата.

Препоръчва се играта на цветове в кестенявата, червеникавата и тъмнорусата гама. Кичурите в един тон по-светъл от основния цвят влияят положително върху визията на косата, като й придават обем. Прическите може да са на етажи, по-къси (до брадичката) или ултракъси, кок с подплънка, странична плитка или къдрици. Може да заложите и на бретон, както и да ползвате кръгла четка и сешоар за повече обем или пък големи ролки в основата на главата. Обемните аксесоари като шноли и фиби също дават визуална представа за обем.

Хранете се пълноценно. Тъмнозелени листни зеленчуци, мазна риба, ленено семе, бобови растения (които носят естроген), ядки, пилешко месо, яйца са естествените източници за здрава и еластична коса.

С идващите дни по морето не забравяйте да слагате шапка или UV-предпазен продукт на косата си и да я изплаквате след плаж.

текст Илона Аначкова

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!