fbpx

Какъв е пътят от актьорското майсторство до фризьорството? Как се утвърждава българското име в световните коафьорски среди? За успеха на един сънародник в Австрия, четете в следващите редове.

Работиш като фризьор от 1994 г., но преди това си бил студент в НАТФИЗ. Как се случи тази промяна?

В трети курс получих покана да стана модел за Levi’s и заминах за Италия. Там започнах да се занимавам не само с моделство, а и с грим и други разкрасителни неща. През 1994 г. се преместих в Австрия, където се ожених. Бившата ми вече съпруга работеше в един фризьорски салон. По това време бях решил да запиша да следвам режисура за опера и ми трябваше допълнителна работа. След една пробна седмица като помощник в салона, при мен дойде неговият собственик, чиито думи никога няма да забравя: „Не знам какво искаш да учиш, но ти притежаваш страхотен талант и чувство за коса, форма и силует“. Веднага ми предложи договор и след месец ме изпрати в Лондон в академията на Видал Сасуун.

Там премина базовото ми обучение за подстригване и стайлинг. Започнах работа като младши специалист в салон Intercoiffure Hirth в австрийския град Грац и с годините преминавах на все по-горно ниво. През 1999 г. ме изпратиха на обучение в академията на Toni&Guy в Щутгарт. За мен вече беше ясно, че аз трябва да поема по нов път, исках да се развивам още и да се издигам по стълбицата нагоре. Цялата ми кариера като артист и режисьор беше останала зад гърба ми, но знаех, че един ден ще имам огромна полза от опита ми в тази сфера.

През 2000 г. започваш да работиш съвместно с Schwarzkopf Professional. Помниш ли първата ви среща?

След един футболен мач между нашия салон и мениджърите на Schwarzkopf Professional тогавашният собственик на марката ми предложи да работя като техен треньор. Съгласих се и започнах да отговарям за най-голямата част от клиентите им в южна Австрия. Моята работа се изразяваше в това да провеждам продуктови семинари на марката в определени салони, зададени ми от нашите дистрибутори. Целта ми бе да представя продуктите на марката и начина, по който се работи с тях. За 3 години на тази позиция бях достигнал абсолютния предел.

Много хора бяха доволни и искаха да правя все повече и повече семинари за различни важни клиенти на марката. И тогава генералният мениджър Герхард Махер ми предложи да оглавя академията за обучения на Schwarzkopf в Австрия. Аз отговарях за всички треньори в Австрия, в какви салони ще правят обучение, какво ще представят, как да се провеждат семинарите, обучение по отношение на сценично поведение, риторика и др. Тогава заех позицията на мениджър на академията и бях отговорен за техническия отдел на Schwarzkopf Professional в Австрия. Моя отговорност бяха клиентите с големи вериги от салони, т.нар. топ клиенти на марката.

През 2006 г. ти ставаш първият немско говорящ колорист, който участва в Essential Looks – глобалната колекция на Schwarzkopf Professional. Как се случи това?

Година по-рано ме поканиха в Хамбург в международния екип на марката. Поканата беше да бъда асистент на Трейси Хейс – едно от големите имена в колористиката в екипа на Видал Сасуун, позната още като съпругата на Марк Хейс – арт директор на Видал Сасуун. По-късно имах възможността да направя една своя визия – Сирена, която бе включена в Essential Looks. Там направих първата си артистична тренд разработка и влязох в този тим. След това нещата се разгърнаха в много голям мащаб. Като се има предвид, че владея 6 езика и имам сериозен опит, мениджърът, който отговаряше за източноевропейския регион, ме изпрати да провеждам семинари в страни като Полша, Чехия, Унгария, Русия и страните от Общността на независимите държави, Монголия. През 2010 г. посетих над 37 държави!

Твоето развитие обаче продължава не само в колористиката и представянето на продукти, нали?

Да, през 2011 г. започнах да работя в ASK Essential Skills – академия за подстригване, боядисване и прически. Там разработих базово техническо обучение за фризьори в цял свят на Schwarzkopf Professional по отношение на колористиката, а неговото название е ASK Essential Skills Color. В него се включват всички базови техники: как се правят боядисвания, кичури, градуиране и др. Много съм горд с това си постижение, защото знам, че всеки фризьор, където и да се намира по света, в момента, в който започне обучение по колористика на Schwarzkopf Professional, ще се запознае именно с моята разработка. Но след толкова много успехи и неспирни семинари, втората ми съпруга ми постави ултиматум – пътуванията или семейството, и от 2012 г. съм се концентрирал основно в работата си в академията в Австрия. Все още получавам покани да правя шоу или технически семинари и в други държави, но те са доста по-малко на брой от преди. Човек трябва да знае до каква степен може да се отдаде на работата. Сега за мен по-важно е семейството ми!

Всеки ли може да стане толкова добър в работата си?

Убеден съм, че всеки, който е готов да отдаде време, сила и упоритост, може да успее! За мен ключовият фактор са постоянство и борбеност. Постоянството означава да изживяваш всеки ден като последен и да даваш максимума от себе си при всеки клиент. Най-важно е фризьорът да постигне съвършената визия за клиента. Ако аз не съм доволен от това, което се е получило като фризура, значи не съм дал най-доброто от себе си. Работата на фризьора е неговата визитна картичка. Когато си подам ръката и кажа: „Довиждане“, аз се подписвам под работата, която съм направил с моя клиент и неговата визия. Да се доказваш постоянно и да си честен не само в личните си отношения, но и в бизнеса, са ключови стъпки към успеха!

 От кого се учиш сега?

За мен в колористиката има две имена – Лесли Дженисън, която е глобален посланик в колористиката на Schwarzkopf Professional, и природата. Представи си една гора през есента, такова вдъхновение получаваш за цветове, багри и оттенъци, че ако успееш да ги прехвърлиш върху косата на човек и така умело да ги трансформираш, ще направиш истински шедьовър. По-силно вдъхновение от живота и природата няма!

Кое ти е по на сърце – подстригването или боядисването?

Те вървят ръка за ръка, но аз лично предпочитам колористиката. Под-стригването е базирано на математика, където трябва да се спазват пропорциите. Подстригваме на 45 или 90 градуса, всичко останало са комбинации. Подстрижката трябва да хармонира с цялото тяло, защото доста често виждам хора с прически, които правят главите им по-големи спрямо тялото или пък по-малки. А при боята може да подсилиш една подстрижка, да придадеш характер на една коса, да отвориш лицето или да коригираш негови обеми. С боя се работи много специфично, могат да се направят милион комбинации с основни и преливащи се цветове. Колористиката дава безкрайно поле за развихряне на идеи за разлика от подстригването.

Какво ново да очакваме от Schwarzkopf Professional?

През следващата година очаквайте абсолютни новости в боите. Ще дойдат нови багри, които вървят ръка заръка с тенденциите на дизайнерите. Ще има новости в линията Blonde me, много пъстри цветове в Igora Royal, нови стилизиращи продукти. Русото и къдриците ще бъдат голяма тенденция.

А какви цветове ще доминират?

Ще властват много ярки и наситени цветове. Силни тенденции ще са червеното, медното, керемиденото, пъстрите бои, а в русото ще виждаме много нови пастелни комбинации.

Има ли тенденция за обединяване на няколко продукта в един?

Да. Срещат се все повече мултифункционални продукти, като целта на фризьора е бързо, без много да се задълбочава, да използва един продукт и да постигне идеален резултат. А клиентът иска да получи перфектна услуга, без да губи много време. Точно за това става въпрос – за време и пари. Всички нови технологии, включително и бонд технологията, ще присъстват във все повече продукти. Тя например вече се съдържа и в изсветляващата ни пудра. Ние сме и първата марка в света, която предлага 10-минутна боя за коса. Въпросът за градивното развитие на една марка е правилната инвестиция.

Как се създават глобалните тенденции?

Вече 22 години представяме колекцията Essential Looks два пъти в годината с над 300 новости, визии, бои, подстрижки. Да направиш нещо ново никак не е лесно. Въпросът е по какъв начин да съчетаем идея от миналото да направим симбиоза с най-доброто от дизайнерите днес. Защото те диктуват това, което ние трябва да направим. За да създадем нова колекция, първо гледаме Седмиците на модата в Лондон, Милано, Париж, Ню Йорк. Имаме хора в публиката, които събират снимки и ни изпращат директно тази информация само няколко часа след края на модните дефилета. След това всеки от екипа дава своето мнение кое точно му харесва и може да се доразработи в нова колекция.

Освен това работим върху косите на моделите от дефилетата на световноизвестни дизайнери. Така зад кулисите имаме възможност доста отрано да се запознаем с новите тенденции в модата. Различни фирми ни изпращат допълнителна информация за новостите в облеклата, грима, материите, аксесоарите. След като сме събрали всичко накуп, целият екип се събира в Хамбург, където правим едни големи табла и отсяваме тенденциите. Пред очите ни минават над 40 000 новости. Набелязваме какви цветове и елементи доминират и селектираме силните тенденции, които няма как да не се забележат. Едва тогава започваме да мислим за косите. По какъв начин може да трансформираме всички тези идеи върху косата и какви цветове да използваме. Чисто във времеви план снимаме пролетно–летните си колекции през декември предходната година, а есенно–зимната – през лятото. В зависимост от предложенията развиваме 3–4 линии във всяка колекция.

Кой е световният фризьорски форум, който не пропускаш?

Изложението в Дюселдорф и Salon International в Лондон за мен са абсолютно задължителни. Това са двете дестинации, на които виждам новости в професионалния сектор. По време на тези форуми се виждам и с много мои колеги и клиенти, за които съм водил обучения. А вдъхновение в световен план безспорно черпя от Видал Сасуун, защото той е систематизирал и направил подстригването по система. Друга икона, повлияла моето развитие, е Тревор Сорби. Следя и най-добрия му ученик – Анджело Семинара, Акин Конизи от Лондон и др. Има творци, чиято идея е да направят шоу с коса. Аз съм друг типаж, искам технически да покажа какво може да направиш с косата. Когато съм на едно шоу, искам да науча нещо ново като подстригване или форма.

Как се създава екипната работа в салона?

Аз лично подбирам хората в моя екип дълго време. След като взема решение кои ще са хората, които ще обучавам, първото нещо, с което ги запознавам, е какво не трябва да правят. За да се създаде стабилен тим, се изисква много време, постоянство, работа един с друг. Сплотяването на екипа ще се получи, ако се дава чиста обратна информация. След всеки семинар или шоу се прави анализ, на който се изчистват грешките. Ако човек не е достатъчно гладен да търси перфектност, остава на едно място. Това не е като в спорта да те оценяват в метри и секунди, където най-добрият е най-бърз.

Ние, фризьорите, сме хора на изкуството, и има възможност да се интерпретира. Като имаш толкова много „магьосници”, започва да се говори кой е по-велик. А защо трябва да е така, като има място за всички творци под небето. Важно е да не се говори лошо срещу колегите, защото рано или късно това ще ти се върне. Уважавам всеки мой колега независимо дали работи в гараж или в огромен салон за красота. В мига, в който ти твориш и подаряваш красота, ти си човек на изкуството без значение с коя марка работиш. Затова казвам на моите колеги да се стремят винаги да уважават другите. Както казваме в Schwarzkopf: Together passion for hair. Това е страст към косата, страст към новостите, страст към перфектността.

Какво правиш в свободното си време?

Въпреки сериозната ми ангажираност се занимавам с един много сериозен екстремен спорт – триатлон. Това са три дисциплини – плуване, каране на колело и тичане едно след друго. Аз практикувам 4 км плуване, веднага след това 180 км с колело и накрая маратон. Това е състезание, което продължава 10–11 часа, след което изпитвам невероятно удоволствие. Денят ми започва към 5,30 сутринта с бягане около час и половина. Към 8 часа вече съм в офиса или пътувам към поредната дестинация, на която имам работа, и вечерта съм на фитнес, където мога да карам колело или да плувам. Аз съм екстремен човек – екстремно живея, екстремно работя, екстремно обичам, но това, което ме прави горд в спорта, е, че вече съм печелил пет състезания Iron Man. Аз съм номер 8 в моята възрастова група в Австрия, на крачка съм от квалификация за световното първенство в Хавай.

Пълното интервю с Георги Алтънбашев може да прочетете на страниците на Coiffure Beauty!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!