fbpx

Джаклин Янг, директор „Развитие и обучения“, Cuccio Азия:

„Социалните мрежи намалиха различията в нейл индустрията в цял свят.“

 Джаклин започва кариерата си в Cuccio преди 11 години като треньор за тайванския вносител на марката. Тя е маникюрист на известни личности и собственик на салон и школа за нокти. Тогава Джаклин отговаря за представянето на всички тенденции в маникюра, педикюра и нейл арта и е завоювала име на професионалист с 5 победи в международни състезания.

Тя е толкова е успешна, че лично Тони Кучио й възлага да поеме развитието на марката в целия азиатски регион. Сега Джаклин е съдия на същите тези състезания, в които тя самата е участвала преди десетилетие. Но най-вече е отдадена на управлението на дистрибуцията в 20 държави в Азия и разработването на много от най-новите продукти на Cuccio като LED лампата MaxPro 5, майсторските четки за фин дизайн, пудрата за обемен дизайн Cuccio 3D Powder и други.

Под нейно ръководство марката успява бързо да навлезе на този огромен и изключително разнороден с културите си пазар, като наскоро обяви начало на дистрибуцията и в три толкова различни една от друга държави като Индия, Япония и Австралия.

 Азия е един необятен пазар и платформа за възникване и реализиране на множество тенденции и направления. Как успявате да обхванете цялата тази информация, да я синтезирате и предадете на останалите дистрибутори на марката?

Всяка страна е различна, но основните правила са винаги едни и същи. Аз винаги започвам с проучване на пазара във всяка нова страна, където имаме вносител. Работя с всеки вносител поотделно и в тясно сътрудничество, за да изградим най-добрия маркетинг, дистрибуция и разбира се, обучение. Тони Кучио винаги казва, че обучението е основата за постигане на успех на всеки вносител. Затова наблягам на непрестанните обучения, за да сме сигурни, че ще имаме стабилен растеж и развитие и че отговаряме изцяло на нуждите на салоните.

 Как успявате да вдъхновите всички последователи на бранда?

Първата и най-важна причина е, че с нас те ще печелят повече, ще работят по-лесно, по-бързо и ефективно. Философията ни е: „Продукти, създадени от маникюристи (а не от търговци) за маникюристи!“. Нашите системи са съвместими една с друга, икономични, с конкурентни цени, многообразни по приложение. Cuccio либерализира пазара и промени цялата индустрия, като принуди големите брандове да преосмислят изкуствено надутите си цени, с които плащат за мащабните си рекламни кампании и вместо това да помислят повече за нуждите на професионалистите. Лично мен ме вдъхновява фактът, че маникюристите разрастват бизнеса си, често отварят вериги от салони и училища, защото цените, качеството и курсовете за обучение им помагат да постигнат това. Ние знаем, че ако маникюристите не могат да растат, ние също не можем да растем като бранд. Това е смисълът и на капитализма – взаимоизгодното партньорство! Без това няма бизнес, няма индустрия!

 Присъства активно в социалните мрежи и много хора следят непрестанните Ви пътувания и събития, от които публикувате снимки и материали. Защо те са толкова важни?

В последните няколко години развитието на социалните медии като Facebook, Instagram, YouTube, Twitter и др., ги направи едни от най-важните канали за комуникация и популяризиране. Със споделяне можем да популяризираме всяка марка и професионалист, чрез социалните мрежи предизвикваме дискусия. Аз лично винаги споделям всичко, свързано с марката от цял свят, защото е много важно да покажеш къде присъства тя, какво правят различните дистрибутори по света. Така не само показваш колко мащабно е всичко, но и даваш идеи, които могат да се използват в различните държави.

И е изключително вдъхновяващо за всеки от семейството на Cuccio да вижда резултати и примери за успех. По този начин вдъхнових вносители на Cuccio да приложат изключително успешната система Cuccio Effect за обучения на няколко нива и подкрепа на салона – маникюристите в Азия поискаха създаването й, а сега я предоставям на всички в Европа!

Каква е успешната формула за развитието на една ефективно работеща дистрибуторска мрежа?

Според мен тайната за успех е екипът – вносител, дистрибутори и обучители и насочвам усилия да ги вдъхновявам непрестанно. В нашия отбор всички – от основателя на бранда Тони Кучио до всеки отделен професионалист, успяват да се ангажират лично с развитието на марката. Всеки допринася с идеи и решения, защото само заедно можем да успеем! Cuccio за повечето ни вносители е компания, която е променила техния живот и това ги вдъхновява да влагат цялото си сърце и душа.

Безспорно много е важно и какви продукти предлагаме. Ние сме изборът за всеки СПА салон, защото услугите са сред най-приятните за клиентите и най-благотворни за кожата, а цените са сред най-рентабилните. Професионалистите търсят продукти, които да са бързи и лесни за работа, на добра цена и с видим ефект след процедурата, а вносителите ни ги подкрепят с множество обучения и семинари, за да печелят повече.

Как възникна идеята за създаването на най-новите продукти в каталога на Cuccio – LED лампата MaxPro 5, четките за фин дизайн и пудрата за обемен дизайн Cuccio 3D Powder, които сте разработили?

Всички мои идеи са резултат от над 12 години опит в индустрията. Винаги се поставям на мястото на професионалистите, изслушвам проблемите им и целя да улесня работата им, да изобретя продукти, които да ги направят по-бързи, за да изкарват повече пари, защото само вдъхновението не е достатъчно за един успешен бизнес. Създадохме лампата MaxPro 5 с помощта на 7 патента, което я прави най-добрата в света. Пудрата за обемен дизайн пък е направена за всички, които имат нужда да творят изкуство и да демонстрират талантите си, но не искат да се връщат към акрила заради миризмата му. След като натрупахме опит със създаването на Acrygel, разработихме формулата, която освен всичко е подходяща дори за начинаещи маникюристи.

Как успявате да съвместявате работата на директор „Развитие и обучение“ и да откривате и разработвате нови продукти?

Това е една от най-добрите комбинации на работни позиции. Доста ми помага опитът, който имам от работата си за различни пазари и вносители. Много от тях непрестанно ми споделят идеите си за нови продукти. Най-добрият начин е всичко това да се съчетае с много обучения. А и като директор нося отговорност да подкрепям салона като бизнес с все по-добри и практични продукти.

С какво е по-различен нейл арът в Азия от останалия свят?

С развитието на социалните медии различията стават все по-малко. Но все още в Азия се усеща влиянието на японското изкуство, защото индустрията с нокти в Япония е най-развита и най-рано възникнала. Много от маникюристите са обучени в Япония. Също така манталитетът на хората там е изцяло насочен към перфекционизма и съвършенството. Те винаги търсят нови хоризонти, чрез които да демонстрират майсторството си и да спечелят пари! Това е чудесна комбинация за успех.

Какво е пожеланието Ви към българските професионалисти?

Имам прекрасната възможност да работя с наставник като Тони Кучио и екип от отдадени професионалисти, които ми дават непрестанна възможност за развитие и обучение. Моят призив към българските професионалисти е да не спират да учат, да са отворени към нови неща, да изискват от нас, да питат и споделят проблемите си, да вникват в информацията и идеите, които им предоставяме, и да не пропускат да се възползват от възможностите пред себе си. И за да имате успех, най-вече трябва да намерите най-добрия вносител като партньор за работа и развитие на бизнеса ви.

„Мечтите нямат граници“ е мотото, което Джаклин следва в екип с основателя на бранда Тони Кучио и успешно стартира огромния вече проект Cuccio Effect – обучения с множество интензивни курсове, семинари и големи школи дали квалификация и работа на хиляди начинаещи маникюристи и променили живота им завинаги. Философията „Успяваме заедно“ доказва своята приложимост с над 100 преподаватели, лично тренирани и ръководени от Джаклин, които са обучили вече над 3000 ученика, а много от тях са основали и собствени успешни школи. Cuccio Effect дава шанс на всеки, който иска да расте заедно с бранда и да осъществи своите мечти за финансов и професионален успех. За първи път в България проектът Cuccio Effect излиза от Азия и стартира в Европа и Южна Америка, за да промени живота на много български професионалисти!

 Мерилин Гарсия, директор „Международни обучения“, Cuccio:

Търсете продукти, които могат да се комбинират помежду си.“

 Най-новата звезда в отбора на Cuccio е Мерилин Гарсия, която вече 15 години обучава в много страни не само маникюристи, а и състезатели за международни шампионати в различни страни. С опит от над 25 години в бранша, над 100 семинара и обучения и над 5000 ученици, Мерилин отдавна е със завидна кариера в Южна Америка и е винаги готова да сподели опита си с трудни продукти и в трудни ситуации.

Автор е на няколко корици на професионални списания за нокти като Nails и Nails Pro и има над 50 публикации в професионалните медии. Тя обича да импровизира в работата си и винаги е готова да сътвори невероятен дизайн с няколко бързи и точни движения. Има 24 победи в състезания, 4 от които международни. Мерилин е от Пуерто Рико – страна в Карибския басейн. Като творец с огнена кръв и железни нерви тя предпочита хард рок пред салса, състезателни и офроуд автомобили и е винаги готова за още един експеримент и още едно ново предизвикателство. Наскоро Мерилин добави към успехите си и участие в Седмицата на модата в Ню Йорк, където заедно с екипа на Cuccio създаде множество дизайни, съобразени с визията на дефилиралите на подиума модни колекции. Участвала е и в Седмицата на модата в Пуерто Рико през 2014 г.

Отскоро сте новият директор „Международни обучения“ в Cuccio. Какви са отговорностите и предизвикателствата, с които се сблъсквате на тази длъжност?

Моите отговорности като директор „Международни обучения“ включват именно провеждане на интензивни обучения и семинари в страни по целия свят, където Cuccio има представители, стандартизиране на обученията и практиките, както и работа с всеки от обучителите на Cuccio. Аз отговарям и за всички продуктови и продажбени курсове. Търся най-добрите маникюристи сред обучителите, с които да приложим единна система на обучения със строги, детайлни стандарти. Една от главните ми задачи е да изградя интернационален отбор от треньори на марката, който трябва да работи в невероятен синхрон, на едно изключително техническо ниво и да е много единен в посланията си и начина си на работа. Това е едно огромно предизвикателство и се надявам да имаме успех.

Какво представлява всъщност Cuccio Effect?

Това е нова система за обучения и подкрепа на салона, създадена от Джаклин Янг, която сега ще въведем по целия свят. Тя усети нуждата от цялостна, но детайлна програма, която да помогне на добрите маникюристи да печелят повече, а на обучителите да развият свой собствен бизнес с обучения. С тази програма любопитните могат да пробват със стартов курс и да разберат дали изобщо искат да продължат да се занимават с нокти, а напредналите могат да открият света на нейл арта или да усъвършенстват уменията си за международни състезания.

Комплектите за обучение са абсолютно минимални като количество и цена, достатъчни само за дните на обучение, за да могат курсистите да си ги позволят. Вносителят продава тези комплекти на местния дистрибутор на минимална цена, която покрива само себестойността и транспорта, а той ги предоставя на своите обучители, които ги продават на учениците си в групите за обучение с голяма отстъпка, а самият курс е безплатен! Целта не е да се печели за сметка на курсистите, а да дадем шанс на стартиращите да започнат, както и на опитните да се развиват.

Обученията трябва да са много достъпни, практически ориентирани и с много високо качество. След обучението завършилите продължават да работят с местните дистрибутори, които отговарят за обученията и подкрепата на салоните. По този начин вносителят инвестира в учениците и стимулира индустрията, а училищата се развиват много бързо и се превръщат в много успешен бизнес.

Без тази инвестиция няма развитие, няма индустрия, няма бизнес. Отделно от обученията е новата стратегия за подкрепа и развитие на салона – тя включва програма за реклама и пиар, продажби на дребно, промоции, техническа информация, успешни бизнес практики в индустрията за красота. Насърчавам всеки собственик на салон, който иска да бъде конкурентен и да печели повече, да се свърже с офиса на вносителя тук или с нашия „Мениджър развитие за Източна Европа“ – Боряна Иванова (Facebook: Bobbi Ivan Cuccio Europe), за да разбере как да се включи.

Как един директор „Международни обучения“ се вдъхновява, за да създаде нещо ново и революционно в областта на маникюра?

Най-важното според мен е да вдъхновя и подкрепя маникюристите да се развиват и обучават, да проучват и да изпробват нови техники, както и да приложат моите решения на всекидневните им проблеми на работното място и програмата ми за развитие на салони, за да печелят повече. Не трябва да забравяме и за „управляването“ на клиентите – да ги насърчаваме да бъдат смели, да опитват различни визии, както и да се справяме с проблемни клиенти по възможно най-добрия начин.

Аз лично се вдъхновявам, когато правя дизайни и работя по арт колекциите на марката, когато експериментирам и постигам нещо ново за мен самата. Но най-много ме вдъхновяват лицата на хората, които виждам на обученията и семинарите ни, от въпросите им и проблемите, които споделят, търсейки решение.

Какви техники задължително трябва да знаят и прилагат маникюристите, за да са успешни в работата си?

Всеки професионалист има и силни, и слаби страни, както и неща, които обича и не обича да прави. Но за да бъдат успешни, всички колеги трябва да знаят и прилагат стриктно всеки детайл от стандартите в маникюра като перфектно нанасяне на лака за нокти и финалното покритие. Те трябва да могат да правят отличен френски и арт маникюр и педикюр. Важно е да е овладяна работата с гел и акрил. За да си добър, трябва да покриваш всички тези области. А без детайлно обучение и много практика, това е невъзможно.

Кои са най-често допусканите грешки, които правят професионалистите по света?

Най-голямата им грешка е, че си мислят, че знаят всичко, и не продължават да учат, а така не се развиват и губят пари, без да го осъзнават. Освен това моите наблюдения с обученията показват, че дори опитни маникюристи не спазват стъпките, които лекторите преподават и показват. Аз се занимавам с нокти над 25 години и все още посещавам обучения и семинари и продължавам да уча и да изисквам от себе си най-високо ниво на работа. Без него нямам право да претендирам да съм обучител. Затова моят съвет е: „Не спирайте да се обучавате и да се учите от другите, както и да изисквате от себе си. Така ще имате верни клиенти, последователи и ученици и ще печелите много добре!“.

Какви са тенденциите при цветовете и формите за сезона?

Трудно е да се открои само една тенденция. Актуални за есента ще са тъмните наситени цветове, металическите отблясъци на сребро и злато. А тази зима модерен ще е телесният цвят, т.нар. нюд. През пролетта актуални ще са студените пастелни цветове, които създават усещане за пъстрота, но без да са натрапчиви и крещящи.

Какви са актуалните техники на работа, форми и елементи на дизайна в маникюра?

Категорията „Фантазия“ и 3D дизайнът са все по-търсени. „Фантазия“ са всички нестандартни дизайни и фигури, които са актуални в доста държави. Това е голяма промяна в индустрията. Преди беше обичайно в маникюра и педикюра да има цветя, плосък дизайн, стикери или линии. Те остават актуални донякъде, но вече са позволени и по-смели решения. Но това е добре за нас, защото по-добрите и обучените ще имат повече работа.

На какво трябва да обръщат внимание маникюристите при избора си на материали за работа?

Аз ги съветвам да се съобразяват с клиента и неговите нужди. Но когато избират марка, с която да се развиват, е желателно тя да покрива всички сфери и области на маникюра и педикюра. Хубавото при Cuccio е, че повечето продукти могат да се смесват помежду си – например пудрата за обемен дизайн се смесва с всички цветове на Cuccio Colour Veneer за постигане на безкрайна палитра от цветове, а така се спестяват не малко пари. Става излишно купуването на пигменти. Veneer може да се смесва и с новия Т3 LED/UV гел, което също е невероятно икономично – две системи в едно!

Какво е вашето пожелание към българските професионалисти?

Видях много жадни за знания колеги на нашия семинар. Щастлива съм, че те бяха там и ги окуражих да носят по-нестандартни и интересни нокти, за да могат да ги видят и клиентите им. Когато правиш нокти, трябва и да ги носиш, за да показваш непрекъснато какво можеш. Бих искала да им пожелая да не спират да се обучават, да търсят развитие и да не забравят да използват социалните медии, за да могат повече потенциални клиенти да видят уменията и професионализма им!

снимки Йоанна Станчева за Cuccio Bulgaria и личен архив

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!