fbpx

Сешоарът трябва да е силен, стегнат, под контра, дори понякога предполага скубане. Този принцип на сушене следва столичният фризьор Боби Иванов.

Стихията на сешоараБоби Иванов завършва школата на стилист Капанов през 2001 г. През 2004 г. започва да обучава фризьорски кадри. Две години по-късно открива поредния си салон на „Кърниградска“ 1 в София, където работи днес. Присъства на много от семинарите на фирми като Chi, Keune, Bed Head, Londa Professional и Wella Professionals в България. Участва в обучаващите семинари на Intercoiffure България.

Уредът

Когато се избира сешоар, се има предвид не само мощността, а и обемът въздух, изхвърлян от дюзата отпред, който трябва да бъде между 60 и 75 куб. см. При мощност 1800–2000 вата сушенето става по-бързо и ръката не се уморява толкова. Слабият сешоар суши по-бавно и трудно запечатва косъма. Колкото по-тясна е дюзата, толкова повече се увеличава компресията на топлия въздух. Като цяло важни са силата на компресията, температурата на самия въздух и мощността на сешоара.

Техниката

Сешоарът може да е прав, навит, на букли, начупен. Основната му задача е да изкара цялата влага от косата, за да бъде прическата по-трайна. Затова секторите трябва да са двустранно изпечени – отгоре и отдолу, по 7 пъти от всяка страна, и то под контра. Препоръчвам дюзата да се държи плътно до косъма. Безсмислено е сешоарът да се държи на разстояние с идеята, че по този начин косата се пази от прегряване. Когато сешоарът се движи максимално бързо, няма как тя да изгори повече от обикновено.

Четката

Не е толкова важно дали е с естествен косъм, или не. Условието е да бъде метална, защото когато се нагорещи, също изпича косъма и изглажда самата кутикула. Аз работя само с кръгли четки. Правият сешоар се прави с по-голяма или плоска четка, а навитият – с малка четка. Аз съм много агресивен със сешоарите. Нужни са ми само 5 минути за коса без удължения. По-добре е клиентката да бъде подложена на леко скубане, но сешоарът да издържи 4–5 дена. А не на втория ден да е паднал и тя да се ядосва за парите и времето, които е вложила.

Измиването

Основно условие за добрия сешоар е добре почистената коса. Тя трябва да е измита така, че да няма никаква остатъчна мазнина. При мазни коси препоръчвам по-силни шампоани. По-меките продукти щадят косата, но не измиват скалпа. Ако сресването е трудно, накрая може да се сложи балсам, но в много малко количество.

Продуктите

Колкото по-чиста е косата, толкова по-дълго време ще издържи сешоарът. Когато се третира с продукти, тя се омазнява и сешоарът пада. Преди него не слагам дори кристали за термозащита. Те правят слой на повърхността, който, когато мине горещата струя въздух, няма как да спаси положението. Продуктите могат само да направят силната пореста коса по-мека, по-еластична и не толкова суха. Стилизантите не са фактор, който определя дълготрайността на правия сешоар. Лично аз не ползвам такива. Колкото и лак да сложиш накрая, ако косата не е добре изпечена, няма да има ефект. Също така не трябва да се използват стилизанти, които съдържат вода под някаква форма. Косата веднага усвоява влагата и се губи ефектът от изправянето.

Посоката

Фризьорите, които не са свикнали да работят бързо и нямат практика, могат да работят на сектори, от долу на горе, така както са обучавани в школите. Това е правилна, добра техника. Също така е добър вариант за чувствителни клиенти, които искат сешоарът да става бавно, без много сила. Аз лично суша косата нагоре и хаотично, без сектори. Работя разхвърляно. Косата се изпича обратно на растежа. Тя расте надолу или настрани, а когато се изпече нагоре, с правилно разресване нагоре и изпичане в самия корен, после пада надолу с обем.

Не на вафлите и тупирането

Сешоарът е сполучлив при едно добро и качествено подстригване с обем в горната част на косата. Не харесвам тупирането и не го правя. По-голям обем може да се постигне с маша, с която се вкарват няколко букли вътре в самата коса. Така прическата стои много по-естествено.

Грижи вкъщи

След сешоар клиентката трябва да се къпе на отворена врата, за да може тежката влага да излиза навън. В противен случай косата бързо я поема. Не трябва да се ходи често в задимени помещения и в кухни. В големия град е трудно, защото дори въздухът навън е мръсен. Но ако се спазват тези елементарни правила, сешоарът на средно дебела, качествена коса може да издържи седмица.

текст Катя Арсенова

април, 2011г.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!