fbpx

coiffure beauty january 2018 sasha haselof 3Винаги се радваме, когато опитни фризьори от чужбина посещават нашата страна. Затова и този път не пропуснахме да се докоснем до таланта на германеца Саша Хазелоф, който ни гостува в края на миналата година, и да почерпим нови вдъхновения за следващата.

 Роден си в източен Берлин. Как този колоритен град ти повлия?

Да, точно така. Там може да срещнете различни хора от цял свят. Всеки със собствен стил и занимание е дал облика на източен Берлин. Там може да откриете различни форми на изкуство, интересни архитектурни сгради. Може да се разходите по улиците, да посетите парти в някой модерен клуб, където ще срещнете много креативни личности. Всичко това ми е повлияло, отворило ми е съзнанието. Ако става въпрос за западната част на града, тя също е красива, но е по-старомодна, по-консервативна. Там може да видите много елегантно облечени хора с класическо излъчване, докато в източната част живеят модерните млади хора.

 Какво те запали да станеш фризьор?

Още в училище исках да се занимавам с нещо, свързано с модата. В началото много исках да стана моден дизайнер. Но за това трябваше да се запиша в специализирано училище и да уча много. Тогава майка ми подхвърли на шега: „Саша, защо не станеш фризьор?”, а аз й отвърнах: „Е, това е страхотна идея!”. И така започна всичко. Първоначално бях младши фризьор, но се учех и израствах доста бързо. Сега това е моята професия, за което много се радвам.

 През 2002 г. основаваш Icono Academy в Берлин. Кое е най-важното, на което искаш да научиш своите ученици фризьори?coiffure beauty january 2018 sasha haselof 2

Основна цел на мен и моя екип от треньори е да обучаваме фризьорите индивидуално. Чрез този подход имаме възможност да преценим какви са уменията на човека до момента и на какво трябва да наблегне, за да се развива и да стане по-добър фризьор. Мисията ни е да направим нашите ученици много по-успешни в техния индивидуален път на израстване в професията. Може да започнеш обучението в академията от различно ниво. Нашата учебна програма е разработена на 5 нива с 6 различни раздела. В първо ниво започваме с А и Б във фризьорството, където обучаваме фризьорите на основите в подстригването и оцветяването. А в най-високото ниво ние ги учим как да създават собствена колекция и да бъдат успешни във воденето на семинари. Също така имаме специални курсове, в които разглеждаме новите вдъхновения за сезона, за да създадат своя колекция. В академията има възможности за обучение както на сега започващи да се занимават с фризьорство, така и за фризьори с повече стаж, които искат да се развиват и да показват своята креативност.

 Сега си международен посланик на Goldwell. Как започна работата си с марката?

Когато отворих академията през 2002 г., исках да работя със сериозен бизнес партньор. Тогава открих идеалната компания, която ми пасна изцяло като визия и развитие, това беше Goldwell. Продуктите й са страхотни. Освен това Goldwell е като едно семейство. Всичко е открито и средата е много лесна за работа и развитие. Компанията е позната в цял свят и през 2005 г. станах неин международен посланик. Тогава аз за първи път трябваше да създам визиите, които представят новата боя за коса Elumen. По това време се запознах и с останалите международни посланици на марката. От тогава до днес участвам в създаването на годишните колекции на Goldwell, както и на рекламни визии за различни продукти на марката.

Ти си разработил специална програма за обучение на треньори съвместно с Goldwell Academy. Как тя помага на фризьорите?

Тази програма носи в себе си едни и същи идеи, но във всяка от страните, в които присъства Goldwell, пазарът на професионални продукти е различен. Затова нашите семинари в основата си са разработени по един и същи начин, но в определени моменти търпят изменения в зависимост от дадената държава. Целта ни е навсякъде по света да поставим фризьорите над всичко и да им обърнем достатъчно внимание, да доразвием техните умения и наистина да ги превърнем в едни много успешни професионалисти. Бизнесът е важен, но преди всичко трябва да си развил техническите си умения, за да постигнеш успех в професионалния бранш за фризьори.

 Колко важно е за фризьорите да развиват своите бизнес умения?

coiffure beauty january 2018 sasha haseloffОт една страна, фризьорите трябва да развиват своите технически умения, но, от друга страна, трябва да повишават своите приходи. Но това е като причинно следствена връзка – ако ние усвояваме повече техники и сме по-креативни, ще заработваме повече, ако прилагаме наученото в нашата работа, защото тези техники на работа ни правят побързи, от което пък следва, че ще имаме повече средства и време, които отново да вложим в обучения. Смятам, че и клиентите ни изискват да сме по-бързи и да не им отнемаме много от личното време. В нашите обучителни семинари основната ни цел е да открием как по правилен начин да удовлетворим нашите клиенти.

 Кое предпочиташ повече в своята работа – подстригването или боядисването?

Определено подстригването. То ми дава възможност да създавам различни текстури и форми. Мога буквално да се разиграя с косата и това е истинската ми страст. Харесвам и оцветяването, да виждам красиви цветове, но то не е моята стихия. Всеки фризьор има различни предпочитания, но трябва да има всякакви умения, за да е истински професионалист.

 Как стилистът може да персонализира подстригването и оцветяването за косата на своя клиент?

При подстригването трябва да преценим формата на лицето, целия силует, дори цветотипа на кожата на лицето. Самата подстрижка трябва да пасва идеално на съответния тип клиент. Едва тогава може да започнем със самото подстригване. Важно е да диагностицираме структурата на косъма, за да подберем правилните продукти, което е в основата на доброто оцветяване. Естествено ние в Goldwell имаме разработени различни професионални продукти за всеки тип коса и това наистина улеснява нашата работа.

 Беше в София, за да представиш новата колекция на Goldwell – ELEMENTAL.

Да, в основата на колекцията е противопоставянето на първичността и технологичната посредственост на съвременния живот. Технологиите са навсякъде, паралелно с това на фокус е човешкият аспект. Цветовете са земни, пастелни и проблясващи един през друг, а текстурата е сурова и натурална. Формите са компактни, овални, с изваяни силуети, същевременно изтънчени, но интуитивни. ELEMENTAL се отличава със своята дуалност и сложност: полупрозрачност и минерален ефект в цветовете, две напълно нови техники на подстригване за създаване на формите, втъкани с грубоватост и дързост във финиша на всяка визия. Виждаме богата текстура във визиите с натурално излъчване, като ключът тук е, че минимализмът всъщност е абсолютният максимализъм. Тоест в минималните форми създаваме максимум текстура. А в цветовете улавяме различните нюанси на минералите. Виждате как светлината прониква в минералите и създава богата палитра от близки тонове. Така всъщност получаваме тази търсена полупрозрачност на цветовете, които същевременно се стремим да са много натурални и естествени. Дори може да се каже, че цветовете са леко приглушени, опушени, лишени от този крещящ зов, който бяхме свикнали да виждаме в предишни колекции. Цветовете се нанасят на воали с различна интензивност и всъщност това е тайната за постигането на тази ефектна прозрачност на цвета. Когато косата се движи, ние улавяме и различните нюанси на цвета, точно както светлината преминава през минералите.

 Кои цветове ще преобладават следващия сезон?

Няма да има абсолютно дефинирани доминиращи цветове. На преден план излизат натуралните, приглушени цветове. Ако до сега червеното е било много интензивно, през следващия сезон то ще е доста по-приглушено, пастелно. Това важи и за останалите цветове, като не може да отречем, че русото остава основна тенденция.

 Какви са плановете ти за 2018 г.?

През октомври миналата година се роди синът ми и сега смятам да му посветя повече време. Отново ще участвам в създаването на следващата колекция на Goldwell и ще водя още доста семинари, но планирам покрай всичко това да отделя повече внимание на семейството.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!