fbpx

Мая Калейска за EKS
P1280445_ Мая Калейска е родена в Своге. Завършила е фризьорски курс през 1999г. Притежава над 100 сертификата за обучения. Преминала е международни обучения в Академия Schwarzkopf (Виена), АкадемияYansey (Валенсия), Академия EKS-Intercosmo (Болоня). Има участия на редица международни конкурси. Притежава международна диплома четвърта степен.

 От колко време се занимавате с фризьорство?

Работя като фризьор повече от 16 години, през които непрекъснато посещавам семинари както в България, така и в чужбина. За да бъда добра в това, което правя, е необходимо постоянно да се усъвършенствам. Събрала съм над 100 сертификата за преминати курсове и обучения. В гръцкия колеж ЧПК Делта съм придобила четвърта степен квалификация по фризьорство и козметика. Завършила съм курс на обучение в редица известни академии, а тази година съвсем скоро ще бъда на обучение в школата на AlterEgo в Италия на близо до Венеция.

 Защо предпочитате да работите с EKS?

С тази марка се срещнах преди около пет години. Това беше любов от пръв поглед, когато видях резултата от боядисана коса в шведско русо с брилянтен оттенък, хидратирана, подвижна и с блясък. Смятам, че за всеки фризьор е предизвикателство да направи брилянтен рус цвят без обезцветяване. С боята Voila това е реалност. Онова, което много силно ме привлича в марката, е иновативният и креативен дух на производителя. Каквато и реклама да тръгне на продукт с кератин, арган или макадамия, колкото и модерен да е той, ние, фризьорите, които работим с EKS, имаме тези продукти месеци преди другите марки да ги предложат. Аз съм била в Болоня, където се произвеждат продуктите, и съм впечатлена от професионализма там. Наличието на научни лаборатории в Канада, Барселона и Италия са достатъчна предпоставка за едно наистина иновативно мислене. Продуктите са разпространени в над 47 държави и това също е едно голямо признание за тяхното качество.

 Предизвикателство ли е да си обучаващ в България?

Да, определено. И то несамо като обучаващ на марката, а и като фризьор, който работи хобито си. Аз обичам много професията си и за мен всяко предизвикателство е като адреналин. Мога да работя всеки ден и една усмивка в огледалото на доволен клиент да ме зареди за следващите дни. Обичам да споделям знанията си, уменията и дори триковете. Има случаи, в които и моите знания не са достатъчни, и тогава се допитвам до моите ментори както в България, така и в чужбина. Да преподаваш нови методи и техники е и отговорност. Аз подхождам много отговорно към това и съм благодарна на EKS, че винаги мога да разчитам на тях, както и те на мен. Вярвам, че успехът е продукт на взаимно допълване и вяра. На семинарите винаги казвам, че първото, което трябва да направи човек, е да бъде позитивен, да вярва в собствените си умения и да ги развива.

 Звучиш много надъхано. В какво вярваш?

В успеха на позитивния дух и на любовта между хората.

 Отминава ли модата на аргана?

Това не е мода, а желание да имаш красива коса, хидратирана и с блясък, каквато заслужава всеки. Сарганатовасе постига лесно.

 Разкажи ни повече за новата терапия за коса b.Toxkare за уплътняване и обем.

Това е иновативен метод за уплътняване на слаби и фини коси, каквито са повечето коси между другото. Бих я нарекла революционна, тъй като използването на хиалуронова киселина е все още ново в областта на косите. Има много елементи както химични, така и механични, които допринасят за отслабване на кутикулата. Когато епидермисът се повреди, кората е изложена на външни фактори, които могат да променят естественото й състояние. Оголената кора води до загуба на хидратация, лош външен вид на косата и тя се чувства груба, скучна,без еластичност и влага. Терапията уплътнява и образно казано надува косата. Първата фаза отваря косъма, втората фаза, която включва концентрат от хиалуронова киселина, прониква в дълбочина и третата фаза го запечатва. Най-хубавото е,че клиентът забелязва този ефект веднага щом стане от стола. Косата е плътна, тежка и с обем за дълго време. Има и терапия за домашна грижа, с която клиентът да поддържа ефекта по-дълго.

На какъв период от време се прави тази терапия?

Веднъж на 45 дни е напълно достатъчно, освен ако косата не е изключително третирана и порьозна. Най-добре е личният фризьор да прецени.

 Как може да увеличим обема на косата си лесно и вкъщи?

Нищо не е лесно, но с повече знание и трикове става. Color in Method на EKS ни учи как да подберем правилната прическа според формата на лицето и структурата на косата. За да изглежда една тънка коса плътна, първо трябва да бъде подстригана с определена техника за постигане на обем и с подходяща форма за съответното лице. После трябва да се подбере правилният шампоан в комбинация с подходящ балсам или маска. Важно е да се знае, че винаги след шампоана трябва да се ползва балсам или маска. Шампоанът почиства, а балсамът подхранва. Когато преминете към изсушаване, ползвайте защитни стилизанти, които да ви предпазят от топлината на сешоара. Задължително нанасяйте продукти за обем в комбинация с четка за изсушаване, благодарение на която може да си направите невероятен обем.На пазара има толкова много продукти, които може да ползвате, но винаги подбирайте продуктите според вашата коса, а не според надписите на етикетите. Малко гел на влажна коса би придал обем и плътност. Ако пък косата ви е много „перушинеста“, използвайте гел-спрей и го разнесете по цялата дължина преди изсушаване. Лично аз не препоръчвам пяна за коса, тъй като в домашни условия е доста трудно човек сам да разнесе продукта равномерно по цялата дължина.

 Какво ще посъветвате нашите читатели за грижа за косата през летните месеци?

Първо и най-важно, винаги ползвайте слънцезащитни продукти. През годините съм се убедила, че всички ползват слънцезащитни кремове за лице и тяло. И то не само на плажа, а и в ежедневието. Но много малко хора използват слънцезащитна козметика за коса с UVА и UVB филтри. Изключително нелогично и неправилно е. Моят съвет е: ако искате да имате здрава, бляскава и красива коса, ползвайте слънцезащитна козметика за коса –двуфазен балсам без отмиване, кристали, предпазни гелове, маски и шампоани. По този начин ще съхраните естествения себум, който е най-голямата защита на косата, както и ще предпазите дължините от изсушаване и обезцветяване.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!