fbpx

energia za prolettaПовечето от нас добре познават състоянието на пролетната умора. Ето как екипът на Coiffure Beauty се бори с нея. Опитайте и вие.

 С раззеленяването и примамващото слънце навън се „събужда” и нашата пролетна умора – всяко движение изисква усилие, човек е като премазан от валяк, неопределени болки го мъчат по цялото тяло, чувства се слаб и безволев и постоянно му се спи. А когато стане от леглото, единственото, което му се иска, е да се върне обратно в него. Някои понасят пролетната умора по-леко. При други тя може да премине дори в депресия. На какво се дължи това досадно и неприятно състояние?

 През зимата метаболизмът се забавя, човек се застоява и натежава. Приемът на свежи плодове и зеленчуци е ограничен, традиционно се набляга на по-калорични и маслени храни, небогати на витамини и минерали. Консумацията на така важните фибри, влакнини и целулози също е ограничена. Като цяло организмът е склонен към затлачване и порочният кръг се затваря – естественото зимно забавяне на метаболизма предразполага към занижена физическа активност, а тя от своя страна задълбочава забавения метаболизъм. Тук намират място и фактори като късия зимен ден (намалена физическа активност), преместването на стрелките на часовника, което заедно с ранното стъмване води до депресивни състояния (отново намалена физическа активност), типичните за сезона грип и грипоподобни настинки, които натоварват организма и го насищат с токсини.

 С настъпването на пролетта нещата се променят – задействат се заложени в нас естествени механизми за регенерация и обновяване на организма. Метаболизмът се ускорява, клетките се делят по-усилено, организмът естествено се стреми към очистване и в телата ни настъпва истинска биохимична буря. Доскоро полузаспалите жлези с вътрешна секреция са активизират и започват да бълват хормони. Пред организма се поставят повишени изисквания за набавяне на градивни вещества и енергия, а именно – микроелементи, витамини, влакнини, аминокиселини и захари като глюкоза, фруктоза, малтоза. Когато не се отговори адекватно на тези повишени изисквания, метаболизмът се задъхва и настъпва пролетната умора.

Както много други комплексни проблеми и този има елементарно решение, което работи в две насоки – хранителен и двигателен режим. Важно е да се отбележи, че тези мерки трябва да се вземат профилактично, тоест преди появата на първите признаци.

В менюто ни трябва да избягваме тежките и мазни меса, а пресни плодове и пролетни зеленчуци трябва да се консумират всекидневно. Ядките са богати на микроелементи и протеини, за предпочитане е да се консумират сурови. Традиционно напролет българите приготвят вкусни гозби от коприва, киселец и лапад, които освен че са богати на минерали и витамини, съдържат и много влакнини. Рибата е подходящо допълнение в пролетното меню, за разлика от алкохола, който трябва да се избягва – през зимата приятно е сгрявал кръвта, но сега само излишно ще натовари черния дроб. Чаша прясна или жива бира обаче отлично допълва един здравословен обяд.

 Допустим и даже желателен е допълнителният прием на витамини и микроелементи – особено витамин С, Е и групата В. Само това обаче не е достатъчно, необходима е и засилена двигателна активност, която ще повиши самочувствието, ще подпомогне и стимулира естествената детоксикация. Фитнес, джогинг и особено плуване и колоездене са отлично решение. Сауната и дълбок тонизиращ масаж са една добра алтернатива за по-мързеливите. Специалистите по кинезитерапия препоръчват леки упражнения, съчетани с активно дишане – бавно и продължително вдишване и рязко и бързо издишване.

 Опитайте сами

Основен стоеж, стъпалата успоредни на ширината на раменете. Ръцете са отпуснати и пред тялото, със сплетени пръсти, дланите сочат нагоре.

1. Повдигаме на пръсти, вдигаме ръцете, без да ги разплитаме, като че ли се опитваме с дланите да докоснем тавана. Изпълнява се бавно, в целия обем на движение, като се вдишва.

2. Връщаме бързо в изходно положение. Упражнението се изпълнява 3–5 пъти, сутрин, обед и вечер. Нормално е да почувствате краткотрайно леко замайване вследствие хипервентилацията на белия дроб и насищане на мозъка с кислород. Успех!

 текст Иван Николов I за консултация и терапия потърсете специалистите от Здравен клуб Arcos

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!